Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu mai scapi de oboseală? 5 boli pe care le-ai putea avea
Nu mai scapi de oboseală? 5 boli pe care le-ai putea avea

Nu mai scapi de oboseală? 5 boli pe care le-ai putea avea

Extenuarea care nu trece loveşte adulţii până în 45 de ani şi poate ascunde afecţiuni complicate.

Oboseala cronică se poate instala fie din cauza unei boli depistate sau nu, fie din cauza unor stări de insomnie sau depresie.
Afecţiunile cardiace, hipotiroidismul, anemia, diabetul şi reumatismul sunt tot atâtea cauza ale oboselii care nu dă semne că o să treacă. Alergiile alimentare şi anxietatea sunt alte boli ce duc la instalarea sindromului, care afectează în general persoanele între 25 şi 45 de ani.
Femeile, victime mai frecvente
"Nu este o boală categorisită astfel, este doar un sindrom. Americanii dau foarte multă atenţie acestei oboseli cronice, dar nu se poate spune că cineva suferă de aşa ceva, ea însoţeşte cel mult alte boli", ne-a explicat medicul de familie Remus Lupu.
Medicii au mai constatat că oboseala cronică se manifestă mai ales în rândul femeilor, şase pacienţi din zece afectaţi de acest sindrom fiind femei. Sindromul este caracterizat prin extenuare severă care împiedică efectuarea activităţilor normale, zilnice.
Odată instalată oboseala cronică, aceasta nu trece decât după 6-12 luni, este părerea experţilor din Statele Unite.
Confuzie, pierderea memoriei, dureri de gât
Pe lângă starea de osteneală, sindromul este însoţit de alte simptome: pierderea memoriei, stare de confuzie, dureri de gât – ganglioni limfatici uşor măriţi, dureri musculare, dureri articulare fără roşeaţă sau tumefiere locală, cefalee (durere de cap) şi somn neodihnitor (la trezire persoana se simte obosită).
Medicul Remus Lupu consideră că pentru a scăpa de starea de extenuare este foarte util un "program de lene cum se spune popular. Altfel spus, concedii bine programate, pauze de la program, reducerea numărului de ore de lucru şi a activităţilor".
12 luni
este perioada maximă de tratament după care se poate scapă de extenuarea cronică, conform medicilor din SUA

BOLILE DE INIMĂ
Medicii susţin că dacă extenuarea intervine după activitaţile obişnuite efectuate în fiecare zi – curăţenie în casă, grădinărit, serviciu, cumpărături – este un semn că inima trimite semnale că are probleme ce impun un control de specialitate.
DIABETUL
Extenuarea cronică poate fi un semn al instalării diabetului. La diabetici, mai apar şi o sete necontrolată, poftă, urinări dese şi pierderi în greutate. Exerciţiile fizice moderate şi alimentaţia cu grăsimi sănătoase poate ajuta la diminuarea problemelor.
HIPOTIROIDISMUL
Şi o tiroida leneşă poate duce la instalarea oboselii cronice. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul (glanda nu produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni). Metabolismul este lent, iar funcţiile organismului sunt încetinite.
ANEMIA
Problemele apar când se ajunge la o deficienţă a hemoglobinei din sânge (scăderea numărului de globule roşii). Se poate scăpa de starea de oboseală prin administrarea unor suplimente de fier şi prin consumul de carne roşie, spanac şi broccoli.
REUMATISMUL
Artrita reumatoidă este şi ea marcată prin stări de extenuare cronică. În acest caz, aceasta este însoţită de rigiditate ale oaselor la primele ore ale dimineţii, dureri şi inflamări ale încheieturilor membrelor.
Citiţi şi:

  • Alimentele care provoacă somnolenţă
  • Care sunt orele ideale pentru studiu, sport, somn şi sex
  • CINCI CAUZE surprinzătoare ale bolilor de inimă. Ce efect au HORMONII SEXUALI asupra cordului
  • Cine e mai sănătos? Un vegetarian sau un carnivor?
  • LISTA celor 100 de medicamente aflate pe cale de dispariţie