Evenimentul Zilei > Actualitate > Mogulii Constanţei s-au branşat la robinetul cu aur. DOSAR EXCLUSIV EVZ
Mogulii Constanţei s-au branşat la robinetul cu aur. DOSAR EXCLUSIV EVZ

Mogulii Constanţei s-au branşat la robinetul cu aur. DOSAR EXCLUSIV EVZ

Compania de Apă din Constanţa s-a extins în cinci judeţe şi păşeşte acum în Republica Moldova. Colosul e condus cu mână de fier de liderii PSD, neclintiţi de 20 de ani.

O regie locală a ajuns cel mai mare operator regional din România în domeniul apei menajere. Sună arid, dar afacerea RAJA Constanţa e deja un fenomen de anvergură la nivel naţional.
Devine un jucător economic de primă mărime. Acum opt ani, ca toate regiile din ţară, era înfundată în datorii, avea restanţe de vreo 400 de miliarde de lei vechi.
În acest moment, e distribuitor în cinci judeţe, a făcut un pas în Basarabia, preluând reţeaua din Comrat, şi în aceste zile speră să dea marea lovitură: obţinerea contractului de operator în capitala Moldovei, Chişinău. Mai au în plan oraşe din Bulgaria, Serbia, Albania.
Mâna de fier a Serviciilor
E o companie controlată 100% de pesediştii din Constanţa, ca tot judeţul de altfel. O sumedenie de foşti ofiţeri din structuri militare, Contrainformaţii şi SRI deţin posturile cheie în RAJA, toţi sub mâna de fier a lui Felix Stroe, un fost comandant de nave de război, dar cu destule pete albe în CV.
Se spune că din monopolurile naturale e imposibil să pierzi. Leadership- ul din Constanţa, neclintit de 20 de ani, a mers mai departe: decât să le dea altora profiturile, mai bine le iau ei de la alţii. 2 milioane de oameni, iar vara chiar 2,5 milioane, beau apă din reţeaua administrată de RAJA Constanţa.
S-au întins în Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Dâmboviţa. 97% din companie e deţinută de Consiliul Judeţean Constanţa, restul fiind împărţit de 33 de consilii orăşeneşti şi comunale. E o afacere comparabilă, ca dimensiune, cu Apa Nova din Bucureşti, deţinută de Veolia (Franţa), un important jucător european în distribuţia de apă.
Felix Stroe, un fel de zeu al apei
RAJA a devenit un colos care se extinde acum şi "afară". Directorul general este din 2003, Felix Stroe, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Ca să înţelegeţi ce înseamnă influenţa sa, menţionăm că PSD mai are în Constanţa doar doi şefi: Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, şi primarul Radu Mazăre. Stroe e numărul 3 în partid.
Strategia de expansiune în afara graniţelor judeţului a fost inteligentă. Felix Stroe este preşedintele Patronatului Român al Apei şi primvicepreşedinte în Asociaţia Română a Apei. Influenţa sa a contat în preluarea altor reţele locale. Din 2008, Stroe a devenit membru cu drept de vot şi-n asociaţia Mondială, cu sediul la Londra, ceea ce îi conferă susţinere în planurile de expansiune în ţările din jur.
"Alături de 35 de specialişti din întreaga lume, elaborează strategii de dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apă, strategii de care ţin cont guvernele ţărilor supuse spre analiză", spune un comunicat al RAJA. Adică, discretul Stroe are "intrări" şi la nişte guverne.
55 de întâlniri pentru Afacerea "Chişinău"
De altfel, legătura cu Londra i-a înlesnit lui Felix Stroe să încheie un acord cu Aqualia New Europe (deţinută de Aqualia şi BERD). Noul jointventure, numit Aqua Management Solutions e vehicolul prin care constănţenii vor să dea lovitura în Estul Europei. "Ne-am extins deja în sudul Republicii Moldova, la Comrat (unde Felix Stroe a devenit în 2011 cetăţean de onoare al oraşului – n.r.), vom opera în nord, la Bălţi, şi suntem în discuţii cu Chişinăul, unde am fost de vreo 55 ori, avem acum o delegaţie în Bulgaria şi planuri pentru Albania şi Serbia", explică directorul general RAJA, Felix Stroe.
El susţine că "aceste ţări reprezintă în prezent unele dintre zonele cu cel mai ridicat potenţial de creştere de pe piaţa apei, estimat la 8 miliarde de euro în viitorii ani". Peste câţiva ani vom putea scrie ce felie din aceste miliarde de euro au reuşit să-şi rezerve liderii PSD din Constanţa.
Secretul succesului
În 8 ani, RAJA s-a transformat dintr-o "gaură neagră" într-o companie cu influenţă mare în sud-estul ţării. În 2011, a avut venituri de 223 milioane de lei şi un profit net de 12 milioane de lei.
La RAJA primesc o pâine peste 2.500 de oameni şi se derulează investiţii de 400 milioane de euro, bani europeni, fonduri proprii şi împrumuturi BERD. "N-avem la plată nicio factură depăşită la termen şi nicio datorie la bugetul local şi bugetul de stat", a precizat Irina Oprea, purtătoarea de cuvânt a RAJA.

Triada: Felix Stroe, primul din stânga, Radu Mazăre, la microfon, şi Nicuşor Constantinescu, primul din dreapta. Un fel de „dormi liniştit, PSD veghează pentru tine”
Explicaţia acestei transformări: stabilitatea leadershipului local. Aceeaşi politicieni conduc Constanţa de 15 ani, iar RAJA e în mâinile lor, ca şi când s-ar afla sub patronajul unor capitalişti străini. În fond, Radu Mazăre e un fel de CEO al Constanţei.
Decât s-o dea pe mâna capitalului străin, Mazăre, Constantinescu & comp. au transformat RAJA în propria lor găină cu ouă de aur
3,27 de lei
va deveni un mc de
apă livrat de RAJA Constanţa de la 1 septembrie. La Bucureşti, preţul e 3,86 lei
"Nu avem cea mai scumpă apă din România, cum se spune. Nu suntem între primii zece la nivel naţional."
FELIX STROE, manager RAJA

"Preţul cerut de RAJA pentru apă poate duce la falimentarea hotelurilor din sudul litoralului românesc."
PROTEST AL UNUI HOTELIER DIN VENUS

Stroe, avere: 35 milioane euro
Preşedintele CA şi directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe este consilier local la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Militar de carieră, Stroe este absolvent a secţiei militare a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

Ziarele locale au descoperit că, înainte de 1990, a fost ofiţer de contrainformaţii în marină deşi în CV-ul său se menţionează că "între 1978 şi 1991 a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare". După Revoluţie, împreună cu colegul său, Ion Dumitrache, a intrat în afaceri cu armata, au cumpărat Şantierul Naval Midia, s-au implicat în taximetrie şi turism.
Are o avere personală de 35 milioane de euro, conform TOP 300 Capital. Conducerea executivă a SC RAJA SA este plină de foşti militari de carieră şi foşti ofiţeri de informaţii, printre care şi un fost şef al SRI Constanţa.
Intervenţii la Ponta: curent ieftin se poate?
Ieri a avut loc o primă rundă a licitaţiei pentru furnizarea de energie la RAJA. Un singur lucru n-a reuşit Felix Stroe, în calitatea sa de mogul al apei: să cumpere curent ieftin de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. I-a expirat contractul, iar acum companiile naţionale i-au transmis că nu mai au energie disponibilă şi să apeleze la aşazişii "băieţi deştepţi".
"Dacă nu luăm direct de la Hidro, o vom lua mai scump de la intermediari, iar preţul apei va creşte", explică directorul. Au dat anunţ de achiziţie şi s-au anunţat 157 de jucători pe bursa energiei, dar la termenul de ieri s-au prezentat doar trei firme.
Rezultatul este încă incert. Nici preşedintele CJ Nicuşor Constantinescu n-a avut succes, deşi a făcut un drum până la Victor Ponta, să le dea curent ieftin, direct de la stat, povesteşte supărat Felix Stroe.
Ca să atenueze impactul creşterii preţului de cumpărare a energiei electrice, directorul RAJA a anunţat că judeţul Constanţa va deveni primul din ţară care renunţă la taxa meteorică, un bir controversat la nivel naţional, toţi românii considerând că sunt încărcaţi la plată.
Scandalul de la Venus
Acelaşi subiect a provocat şi scandalul de săptămâna trecută, când câţiva hotelieri din sudul Litoralului au semnalat presei că tarifele la apă sunt gata să-i falimenteze. Protestul e nerealist, replică directorul RAJA.
Operatorii din turism reclamau preţul exagerat al apei meteorice, în condiţiile în care n-a plouat de luni de zile în sud, iar reţeaua din zona litorală neavând oricum capacitatea de a prelua apa căzută din cer. În plus, hotelierii au mai reclamat că în reţeaua de canalizare nu s-a mai făcut nicio investiţie în ultimii 40 de ani, aceasta fiind practic prăbuşită.
Felix Stroe a comentat scurt acuzaţiile, afirmând că acestea nu stau în picioare, că preţul nu este cel mai mare din ţară şi că s-au făcut investiţii în reţea. Dar la taxa pe apă meteorică se renunţă. "Ajustăm preţul doar cu rata inflaţiei", a concluzionat. RAJA nu e populară printre consumatori. Dar niciun monopol din ţară nu este.
Şefii Constanţei l-au rugat pe premier să intervină la Hidroelectrica pentru a vinde energie ieftină către RAJA. Nu s-a putut.