Evenimentul Zilei > International > Mitt Romney: Nu va exista nicio flexibilitate cu Vladimir Putin referitor la scutul antirachetă
Mitt Romney: Nu va exista nicio flexibilitate cu Vladimir Putin referitor la scutul antirachetă

Mitt Romney: Nu va exista nicio flexibilitate cu Vladimir Putin referitor la scutul antirachetă

Candidatul republican la preşedinţia SUA a declarat astăzi că nu va fi flexibil în peivinţa scutului antirachetă din Europa, potrivit mediafax.ro.

"Voi implementa sisteme de apărare antirachetă eficiente pentru a ne proteja de ameninţări. În această privinţă, nu va exista nicio flexibilitate cu Vladimir Putin", a declarat Romney în timpul unui discurs susţinut în Virginia.
Declaraţia vine în contextul în care opoziţia republicană a reacţionat vehement după ce, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Barack Obama şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, au fost surprinşi discutând despre scutul antirachetă. La un summit la Seul, jurnaliştii l-au putut auzi, datorită unui microfon rămas deschis, pe liderul american spunând că va exista "mai multă flexibilitate" pe marginea acestui subiect dacă va fi reales pe 6 noiembrie.

În cadrul discursului din Virginia, Romney a mai afirmat că ia în calcul să invite aliaţii din NATO să-şi onoreze angajamentul de a oferi 2% din PIB pentru cheltuielile de securitate. Potrivit acestuia, numai trei dintre cele 28 de ţări membre NATO îndeplinesc acest angajament.

La sfârşitul lunii mai, NATO a oficializat prima fază a scutului antirachetă destinat să protejeze Europa de potenţiale tiruri provenind din Orientul Mijlociu, în special din Iran, un proiect promovat de americani, însă căruia ruşii se opun ferm.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.