Evenimentul Zilei > EVZ Special > EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum
EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum

EXCLUSIV EVZ. Miracolul de la Ciuperceni! Dragnea a înviat morţii la referendum

Peste 170 de persoane dintr-o comună teleormăneană s-au trezit semnate în fals pe listele electorale. Chiar şi răposaţii. "M-am crucit când am văzut că tata şi cu mama s-au sculat din groapă!"

Reporterii EVZ au descoperit în "patria" lui Liviu Dragnea, şeful Consiliului Judeţean Teleorman, acuzat că a fost centrul de comandă al fraudării referendumului naţional din 29 iulie, cum au reuşit morţii şi orbii să semneze că au votat pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ba, mai mult, localnicii povestesc că "s-a furat pe ruptelea" şi la alegerile locale din data de 10 iunie 2012.
În comuna Cosmeşti, din judeţul Teleorman, în care oamenii s-au trezit cu DNA-ul la poartă, lumea se împarte între "ai lui", "ai primarului", şi ceilalţi, numiţi "băsiştii". Cei din ultima categorie spun că sunt pedepsiţi de primarul USL: li se dă apă cu raţia, două ore pe zi, nu primesc ajutoare sociale, nici despăgubirile de la inundaţii.
Apogeul discriminării pe criterii politice a fost atins atunci când o femeie bolnavă grav care s-a opus alegerii primarului USL, Cristian Mincă, zis "Caval", a fost abandonată de maşina instituţiei în mijlocul drumului, în loc s-o ducă la spital. Şi asta nu-i tot. Peste 170 de persoane care nici n-au călcat pragul secţiilor de votare la referendum s-au trezit semnate pe listele electorale, atât viii cât şi morţii.
Testul semnăturii
Sâmbătă, 15 septembrie dis-de-dimineaţă, ajungem în fieful preşedintelui Consiliului Judeţean al judeţului Teleorman. Într-un capăt al satului Ciuperceni – care se remarcă prin uliţele asfaltate doar atât cât "să dea bine din şosea" – aproape că e revoltă. Cu doar două zile în urmă, pe la porţile sătenilor au început "să colinde" oamenii în uniforma statului. Poliţiştii au dat de ştire localnicilor că trebuie să dea semnătură.
"Ne-au pus să semnăm pe foi albe, de câteva ori. Ne-au zis că vor să vadă dacă semnăturile noastre seamănă cu alea de pe listele de la referendum", povesteşte un localnic, Alexandru Negrilă,în vârstă de 51 de ani. "Întâi au trecut pe aici procurorii de la DNA, cam la două – trei zile după referendum. Eu n-am fost la vot, dar am aflat că şi eu, şi soţul, şi băieţii mei apărem pe liste. Cu CNP, cu semnături, cu tot. Dar noi nici n-am călcat pe acolo, că au venit cuscrii şi musafiri la noi acasă. Numai ce avuseserăm nunta băiatului. Nu ne ardea nouă de referendum", povesteşte revoltată, Vetuţa Robu, de 56 de ani.
"Se răsucesc ăia bătrâni în mormânt"
"Mare furăciune. Vă spun drept, m-am crucit când am văzut că tatăl meu Ion şi cu mama mea Rada s-au sculat din groapă. Păi ei sunt morţi de 9 şi de 11 ani. Cum să voteze la referendum? Păi, se răsucesc ăia bătrâni în mormânt! Nu mai zic că nici eu, nici nevastă-mea n-am fost la vot, dar după ce-au făcut ăştia de la Primărie… apărem semnaţi", spune cu năduf Constantin Simion, de 67 de ani.
"Primarul şi ai lui n-au avut curajul să calce la noi, aicea, în partea asta de sat, unde ştie că au falsificat cel puţin 140 de semnături. Mie mi-au zis poliţiştii că apar şi eu semnată, şi cumnatul, şi cumnata, şi naşii şi mai mulţi vecini pe aici", zice o femeie din capătul satului, Maria Burcea.
Autorităţile nu au putut fi contactate pentru a-şi spune punctul de vedere.
98,53 la sută a fost prezenţa la vot în comuna Cosmeşti. La recensământul din 2002 erau înregistrate  2799 de persoane.
Pomelnicul cu răposaţii votanţi
La intrarea în sat, o întreagă familie "a votat" fără voia ei. Doar câinele a scăpat de întrebările anchetatorilor.
"Când au venit procurorii, ne-au întrebat dacă am votat şi le-am spun că nu. Cum să minţim? Dar nu suntem singurii care apărem semnaţi. Sunt o mulţime de morţi. Îmi amintesc din listele de la procurori că apar Olteanu Manole, Vintilă Maranda, Manu Elisabeta şi alţii pe care nu-i mai reţin. Şi mai mulţi care trăiesc şi care n-au votat, dar figurează că da. Am văzut semnăturile. Majoritatea erau identice. Îmi aduc aminte că şi Biolan Constantin figura că a votat, dar omul era internat la spital, la Bucureşti. A şi murit săracul! L-au adus fetele mort, după referendum. Tot aşa şi Bâscoveanu Gheorghe, era internat la spital, tot în Bucureşti. Dar el apărea pe lista de la Cosmeşti. Şi omul n-a votat", a dezvăluit, pentru EVZ, Constanţa Vane, 61 de ani.
Ea spune că şi fratele ei, Viorel Simion, dar şi mama, Lisaveta Simion, de 87 de ani, apar pe liste fără să fi votat. Alţi doi morţi care "au înviat" pentru a vota la referendum sunt Steliana Burnaz şi Ilie Burcea. Zoe Pecilă, o femeie imobilizată la pat, apare şi ea ca votantă la referendum, numai că nici măcar nu a văzut urna mobilă.
Procurorii au descoperit şi persoane care au votat de mai multe ori. "Mi-au arătat o fotografie cu un bărbat, dacă îl recunosc. Cică ar fi căsătorit cu cineva de pe la noi. Îl caută pentru vot multiplu. Un bărbat cam la 27-30 de ani, şaten", a mai dezvăluit Constanţa Vane. "Sora mea, Mihalache Florina Veronica, care lucrează la Bucureşti, n-a putut să vină la referendum şi apare semnată. Eu nu apar, că de mine le e frică, fiindcă am făcut scandal la locale", a adăugat şi Violeta Mihalache.
Liviu Dragnea, aşteptat miercuri la DNA
Liviu Dragnea este acuzat că a fost centrul de comandă al fraudării referendumului naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui. El a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA, sub acuzaţiile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Surse judiciare au declarat, pentru EVZ, că secretarul general al PSD a fost citat din nou la DNA pentru data de 19 septembrie.
Dragnea susţine că este nevinovat, că n-a făcut altceva decât să conducă o campanie electorală şi afirmă că în spatele acestei anchete se află preşedintele Traian Băsescu.
Solidaritate pe ponton
Imediat după ce Liviu Dragnea, şi-a aflat învinuirile la sediul DNA, partenerii săi într-ale politicii s-au solidarizat cu el. Atât Crin Antonescu, preşedinte al Senatului României, cât şi premierul Victor Ponta şi-au exprimat sprijinul pentru colegul lor, criticând dur procurorii. Câteva zile, oficialii cu rang înalt au evitat să revină asupra subiectului. În weekend, după ce şi-au împărţit colegiile, membrii conducerii USL reuniţi întrun resort de lux de la Murighiol, au adoptat o rezoluţie de solidaritate cu Liviu Dragnea. În plus, aceştia s-au autodenunţat cu toţii ca fiind implicaţi în campania de la referendum. Săptămâna trecută, şeful DNA, Daniel Morar, a declarat: "S-a constatat că exista fantome, persoane care nu există. Seria şi numărul de buletin şi CNP-ul nu au fost identificate în baza de date. Există persoane care nu au votat, ele erau plecate la muncă în străinatate, dar apar că ar fi votat şi în mod corespunzător buletinele au fost introduse în urmă".
Referendumul morţilor din cimitirul Ciuperceni

Curiozitatea de a afla cam câţi morţi au fost "treziţi la viaţă" de agitaţia din jurul referendumului ne-a determinat să mergem în cimitirul din Ciuperceni. Acolo, un grup de gropari de ocazie săpau mormântul unui consătean plecat pe cealaltă lume.
Floarea Stan (decedată în 1980) şi Ion Stan (decedat în 1986) au semnat că au votat la referendum
Unul dintre ei, Gabriel Stan, de 32 de ani, "a fost lovit" de frauda de la referendum de două ori. "Uitaţi, aicea, crucea lui tataie şi mamaie. Tataie a votat la referendum, cu semnătură. Dar e mort din ‘86. Fratele meu, Stan Bibică, era la muncă atunci, n-a votat, dar în liste apare că da. Are dovada, v-arată buletinul. Ce mai?…Asta e o comună de râsuri. Domnul primar "Caval" a zis că noi, cei din Ciuperceni, o să ajungem groapa de gunoi. Şi aşa am ajuns. Uitaţi-vă aici bălegar şi gunoaie, nu le strânge nimeni, dar are 300 de angajaţi la Primărie. Ce face cu atâţia?", spune, revoltat, Gabriel Stan. "Sunt vreo 30 de morţi numai de aicea, din cimitir, care apar că au votat", spune şi Tudor Burcea, un sătean care îşi câştigă pâinea săpând morminte. Lângă ei l-am întâlnit şi pe Marian Lungu, un tânăr de 27 de ani. "Şi eu şi soţia mea, Elena, apărem semnaţi pe liste, dar n-am ajuns la vot", susţine Lungu.
Lumea spune că s-au dat bani pentru vot. Nu doar la referendum, ci şi la alegerea primarului, din 10 iunie 2012. "Ăsta, Siminică, s-a lăudat că a luat trei milioane jumate la locale. I-a zi, bă! Spune-le şi dumnealor", spune Gabriel Stan. "Nu ştiu nimic, dom’le", răspunde Siminică, ieşind din groapă. Pe numele său real Marin Domnu, Siminică o dă la întors: " Am glumit, domle cu ei. Nu-i adevărat". "De ce minţi mă?", îi reproşează ceilalţi trei gropari.
CITIŢI ŞI:

  • REFERENDUMUL PENAL. Primarul care descrie reţeta Dragnea: "Am picat toţi de fazani!"
  • Liviu Dragnea a orchestrat fraudarea, pe trei elemente esenţiale
  • DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum
  • Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral