Evenimentul Zilei > Actualitate > Martin Schulz: „România îndeplineşte criteriile şi are tot dreptul să facă parte din spaţiul Schengen”
Martin Schulz: „România îndeplineşte criteriile şi are tot dreptul să facă parte din spaţiul Schengen”

Martin Schulz: „România îndeplineşte criteriile şi are tot dreptul să facă parte din spaţiul Schengen”

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Cele mai importante declaraţii ale lui Martin Schulz şi Traian Băsescu:

Traian Băsescu:

 • În privinţa viitorului României în Uniunea Europeană nu există diferenţe de opinie între mine şi domnul Schulz.
 • Domnul Schulz apreciază faptul că România este o ţară stabilizată macroeconomic.
 • L-am informat că această situaţie se datorează unor enorme sacrificii din partea românilor. Au fost sacrificii care vor fi răsplătite pentru că România poate creşte economic, iar cheia este absorbţia fondurilor europene.
 • Îi mulţumesc domnului Schulz că s-a deplasat în teritoriu, altfel nu ar fi putut pronunţa corect Brâncuşi.

Martin Schulz:

 • E o onoare să fiu aici. Este foarte interesant că am înţeles aproape tot ce s-a spus în română.
 • În privinţa Schengen am luptat ca România să aibă acces în această zonă. România îndeplineşte criteriile necesare şi are tot dreptul să facă parte din această zonă.
 • Recunosc că cifrele Parlamentului European sunt ambiţioase. Politica de coeziune este modalitatea prin care investiţiile publice şi private creează locuri de muncă.  
 • Am fost ieri fascinat de locul de naştere a lui Brâncuşi. Am învăţat cum se pronunţă. Data viitoare o să-i întreb pe cei din Paris dacă au văzut operele lui Brâncuşi, pronunţat corect.
 • Am vizitat locul său de naştere şi voi sprijini punerea acestui obiectiv pe lista obiectivelor UNESCO. Am fost întâmpinat de 20 de tineri, un cor de copii care a cântat minunat şi am fost mişcat de acest lucru. Vreau să spun în prezenţa preşedintelui că vă mulţumesc pentru contribuţia culturală pe care o aduceţi Europei.
 • Despre cazul Mircea Diaconu: Am fost întrebat deja în Parlament. E dificil să fac comentarii. Nu am detalii despre acest caz. Nu ştiu motivul pentru care Parlamentul nu a aplicat o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 • În democraţie o persoană care ocupă o funcţie publică trebuie să trăiască cu diverse comentarii făcute la adresa sa, dar nu este treaba acesteia să comenteze pe marginea acestor comentarii.

Preşedintele Parlamentului European a susţinut un discurs în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului. Martin Schulz a spus că au ajuns la Bucureşti trei scrisori ale CE, prin care i se aduce la cunoştinţă Guvernului că trei dintre cele mai importante proiecte cu fonduri europene vor fi suspendate. 
"Zilele acestea au ajuns la Bucureşti trei scrisori din partea CE, prin care i se aduce la cunoştinţa Guvernului faptul că trei dintre cele mai importante programe operaţionale cu fonduri europene vor fi suspendate. Această decizie este luată ca urmare a gravelor deficienţe înregistrate în procesul de acordare a contractelor atribuite prin licitaţie şi la administrarea acestora. Este o veste foarte greu de digerat, care arată că procesul de reformă nu a fost finalizat, la fel şi lupta împotriva corupţiei", a declarat Martin Schulz, în faţa parlamentarilor români.
Acesta a subliniat însă că  ţara noastră că nu este singură în această luptă, că UE ne va susţine.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: