Evenimentul Zilei > Justitie > Pensie de 20.000 de lei pe lună pentru un magistrat controversat
Pensie de 20.000 de lei pe lună pentru un magistrat controversat

Pensie de 20.000 de lei pe lună pentru un magistrat controversat

Celebra judecătoare Lidia Bărbulescu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pensionează. Potrivit unor surse judicare, ea va încasa o pensie lunară de 20.000 de lei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act de cererea judecătoarei în şedinţa de miercuri, 22 august. O altă judecătoare, Viorica Trestianu şi-a dat demisia de la Înalta Curte. Ea s-ar fi deplasat în mai multe excursii pe banii avocatei Claudia Gherbovan, apărător cercetat de DNA în dosarul Gabrielei Bârsan.

UPDATE Potrivit deciziei de pensionare din 2009, judecătoarea avea stabilită o pensie lunară de 20.090 de lei.
Fost membru al CSM şi fost preşedinte interimar al instanţei supreme, Lidia Bărbulescu a devenit simplu judecător la ÎCCJ după o decizie a Curţii Constituţionale care a decis că al doilea mandat la care a candidat pentru un post în Consiliu este ilegal. Prietenă bună cu fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, Bărbulescu a fost acuzată de Monica Macovei de trafic de influenţă după ce, în 2007, ar fi intervenit, în calitate de membru al Comisiei de legislaţie a CSM, pentru a favoriza angajarea fiicei sale.
Război cu ANI
Judecătoarea a declarat în mai multe rânduri că declaraţiile de avere ar fi neconstituţionale din moment ce conţin adresele imobilelor deţinute de bugetari. În virtutea prieteniei cu Stănoiu, ea a fost promovată direct de la Tribunalul Olt la Curtea Supremă. Doi ani mai târziu ajungea vicepreşedinte al instanţei. Potrivit legii magistraţilor, Bărbulescu va încasa o pensie în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. În 2010, Lidia Bărbulescu a încasat un salariu anual net de 180.000 de lei. Viorica Trestianu a fost audiată ca martor al DNA în aprilie 2012 în dosarul judecătoarei Gabrielei Bârsan. Potrivit procurorilor, Bârsan ar fi primit mai multe bunuri şi foloase necuvenite de la avocata Claudia Gherbovan.