Evenimentul Zilei > EVZ Play > JO 2012. SCANDAL privind testarea anti-doping: probele de sânge ale atleţilor, transportate alături de sandviciuri
JO 2012. SCANDAL privind testarea anti-doping: probele de sânge ale atleţilor, transportate alături de sandviciuri

JO 2012. SCANDAL privind testarea anti-doping: probele de sânge ale atleţilor, transportate alături de sandviciuri

Testarea anti-doping de la Jocurile Olimpice de la Londra a fost pusă la îndoială, după ce jurnaliştii britanici au descoperit că probele de urină şi de sânge ale atleţilor au fost păstrate în frigider alături de băuturi răcoritorae şi sandviciuri, pe durata transportului către laboratoare.

Proviziile de mâncare, constând în cutii de lapte, sandviciuri, răcoritoare şi apă îmbuteliată, care au fost descoperite în locul în care erau păstrate mostrele de sânge şi de urină ale atleţilor, aparţineau şoferului camionului. Acesta intrase acolo cu permisiunea angajatului firmei de curierat.
În timp ce experţii citaţi de dailymail.co.uk cataloghează acest „aranjament” cel puţin bizar, reprezentanţii firmei de transport în cauză spun că nu a fost încălcată nicio regulă.
„Deşi mă îndoiesc că asta creşte riscul de contaminare a probelor de sânge, întrucât ele sunt sigilate, aranjamentul este cel puţin bizar. Îmi pot imagina care este reacţia atleţilor care au muncit ani de zile ca să ajungă la Olimpiadă, când îşi văd probele alături de sandviciuri şi sucuri. Cred că vor fi tare furioşi”, a declarat Michele Verroken, fost director al Agenţiei britanice Anti-doping.
În acelaşi timp, oficialul subliniază că regulile Agenţiei Mondiale Anti-doping în ceea ce priveşte transportul probelor de sânge sunt foarte stricte. „Mostrele de urină şi de sânge trebuie transportate către laboratoare imediat ce sunt sunt colectate. Transportul lor trebuie efectuat în condiţii de minim risc”.

Probele atleţilor trebuiau preluate de curieri şi transportate către laboratoarele GlaxoSmithKline laboratory din Harlow, Essex.