Evenimentul Zilei > Actualitate > Interlopi, poker şi ameninţări la campioana CFR Cluj
Interlopi, poker şi ameninţări la campioana CFR Cluj

Interlopi, poker şi ameninţări la campioana CFR Cluj

Tras pe linie moartă, portarul Nuno Claro se războieşte cu patronul Arpad Paszkany.

Batjocura face legea şi la formaţii cu pretenţii din fotbalul românesc, cum este cazul campioanei CFR Cluj. Un fotbalist de la gruparea din Gruia a decis să rupă tăcerea şi să vorbească despre tratamentul la care este supus de către Paszkany şi acoliţii lui.
Nuno Claro, portarul de 35 de ani cu care CFR a câştigat cupe şi campionate, are de încasat zeci de mii de euro, dar nu primeşte decât umilinţe şi ameninţări. Scos din lot, a decis să se adreseze unei firme de avocatură şi îşi caută dreptatea la comisiile LPF. Portarul este şicanat, fiind trimis să se antreneze cu juniorii, iar ca "bonus" a avut parte de un linşaj mediatic. Iar oficialii caută tertipuri pentru a-l scoate dator!
– EVZ: Nuno, care e situaţia ta? Cum ai ajuns să te antrenezi pe coclauri?
– Nuno Claro: Mă antrenez ca şi până acum, fără asistenţă medicală! Singurul lucru bun este antrenorul de portari, Horia Cârlan. Este cel mai bun! Până acum, mi-am văzut de treaba mea, dar am văzut că fac parte din Mafie.
– La ce te referi?
– Arpad Paszkany a lansat zvonul, la televiziunea dânsului (n.r. – Transilvania Look), că aş avea legătură cu interlopii! Şi nici măcar n-am avut ocazia să mă apăr, să-mi spun punctul de vedere.
– De unde a apărut această versiune?
– Ar fi reieşit de la faptul că aş fi practicat jocuri de noroc. Am fost acuzat că aş fi pierdut toţi banii la poker! Aşa a declarat dânsul. Este adevărat că am jucat poker, dar am jucat doar în cantonament, cu colegii.
– Ai fost ameninţat de conducere?
– Mi s-a dat de înţeles că voi avea viaţă grea!
– Crezi că se încearcă discreditarea ta, pentru a te forţa să renunţi la bani şi să pleci?
– Când am luat titlul, nici măcar n-am fost chemat să primesc tricoul şi inelul de campion, deşi am fost al doilea portar al echipei! Nici la petrecerea de titlu n-am fost invitat. M-au durut foarte tare toate astea. Iar în sezonul în care Oţelul a luat titlul, eu am fost sancţionat cu 25 la sută din contract! Mi s-a imputat că echipa n-a avut performanţe. Dar am fost singurul fotbalist din lot sancţionat pentru asta!
"Au fost nopţi în care n-am putut dormi!
– De când nu ţi-ai primit salariul?
– Când i-am dat în judecată, în aprilie 2012, aveau restanţe faţă de mine pe ultimele patru luni! Nici măcar chiria apartamentului nu mi-au plătit-o, conform contractului. Iar maşina cu care circulam, un Chevrolet, mi-a fost luată în luna septembrie 2011. Situaţia este delicată, dar am reuşit să trec peste ea, deşi au fost nopţi în care n-am putut dormi! Nu mi-a fost deloc uşor.
– De ce crezi că nu mai au nevoie de tine?
– Este un business. Când nu mai e nevoie de tine…
– Totuşi, de ce nu ai căutat să pleci în altă parte?
– Când se terminase perioada de transferări, adică în septembrie, mi s-a comunicat că nu este nevoie de mine. Nu se mai puteau face transferuri în Europa atunci (n.r. – perioada de mercato se încheie pe 31 august).
– Conducerea te-a acuzat direct că ai oferit presei informaţii din "bucătăria" echipei…
– Nu am fost eu cel care le-a oferit. Nu fac parte dintre persoanele care să vorbească chestiuni de-astea. Eu n-am dat niciodată informaţii din vestiar, cu atât mai mult cu cât nici nu mai am acces la antrenamentele primei echipe de la sfârşitul anului trecut.
– Există un grup de portughezi la echipă, nu te-a ajutat nimeni? Căpitanul Cadu n-a avut niciun cuvânt de spus?
– Fiecare are viaţa lui!
– Ai fost discriminat fiindcă eşti portughez, adică străin? Nu de alta, dar CFR se "hrăneşte" permanent cu jucători de pe piaţa portugheză…
– Nu cred. Şi altora li s-au întâmplat astfel de lucruri! Dar ceilalţi au plecat în condiţiile impuse de club! Eu văd altfel lucrurile. Am contract până în vara anului 2013 şi vreau să-l respect. Dar să-l respecte toată lumea!
– Ce mesaj ai pentru Arpad Paszkany?
– Să se gândească de două ori înainte să facă afirmaţii despre mine prin ziare sau la televizor. Să se comporte ca o persoană adultă şi să-mi vorbească faţă în faţă, nu prin mass-media. Eu am încheiat aici disputa. Nu am de gând să-i mai răspund.
Paszkany: "E un gunoi de om"
Patronul Arpad Paszkany (foto) a vorbit pentru EVZ despre conflictul cu goalkeeper- ul portughez şi a răspuns punctual acuzaţiilor. "Nuno Claro e un gunoi de om. Nu are caracter. E vinovat pentru că a fost izolat. Nu l-am marginalizat eu sau Andone, ci coechipierii. Nu îmi convenea să pierd investiţia pe care am făcut-o într-un jucător. S-a încurcat cu o femeie din Cluj care are un anturaj dubios şi l-a tras şi pe el în jos. S-a împrumutat de bani pe la coechipieri, sub diverse pretexte.
A greşit mult faţă de cei din echipă. Eu nu sunt poliţist să-l urmăresc pe el, dar am aflat", ne-a spus patronul echipei din Gruia. Paszkany a mai spus că Nuno Claro e plătit în continuare. "Salariul şi-l ia în continuare. De asistenţă medicală beneficiază dacă are probleme. Eu nu ştiu de niciun litigiu la LPF. Dacă nu am plăti angajaţii am intra în vizorul UEFA. Eu întreb. Dacă poate, de ce nu pleacă la o altă echipă?", a răbunit Paszkany. (Andrei Călin)
„Nuno Claro e un gunoi de om. El a fost izolat de coechipieri. A împrumutat sume de bani de la ei, sub diferite pretexte. Colegii au încercat să-l ajute. Dacă avocatul lui e bine intenţionat, de ce nu îl sfătuieşte să se transfere? Asta spune multe despre situaţia lui Nuno Claro.”
ARPAD PASZKANY, patron CFR Cluj
Complicitate: cum a protejat liga clubul lui Paszkany

Radu Nemeş, avocatul din echipa ONV LAW care îl reprezintă pe fotbalist, a luat parte la câteva şedinţe ale comisiilor ligii şi a plecat uluit de felul discreţionar şi părtinitor în care se lucrează la forul condus de Dumitru Dragomir.

Dosarul lui Nuno Claro s-a aflat pe masa Comisiei de Soluţionare a Litigiilor încă din luna iunie, dar o decizie (parţial favorabilă portarulului) a fost luată abia în septembrie. Tertipul este unul ieftin. LPF a tergiversat situaţia pentru a proteja clubul ardelean. O grupare care are datorii de orice fel (inclusiv către propiii jucători) nu poate lua licenţa pentru sezonul viitor.

Liga a avut grijă ca mai întâi CFR să primească dreptul de a activa în actuala stagiune, şi abia apoi să-i ofere o dreptate deloc mulţumitoare lui Nuno Claro (anume aceea că are de primit 10.000 de euro, bani care reprezintă doar o parte din suma reclamată). Claro nu renunţă la luptă, iar cazul său se va afla pe 4 octombrie pe masa Comisiei de Recurs.
CITIŢI ŞI:

  • Nuno Claro, "intimidat" de Paszkany