Evenimentul Zilei > Social > Intelectualii din România, solidari cu Mircea Cărtărescu. Tismăneanu: „Onestitatea lui Mircea Cărtărescu îi scoate din minţi”
Intelectualii din România, solidari cu Mircea Cărtărescu. Tismăneanu: „Onestitatea lui Mircea Cărtărescu îi scoate din minţi”

Intelectualii din România, solidari cu Mircea Cărtărescu. Tismăneanu: „Onestitatea lui Mircea Cărtărescu îi scoate din minţi”

Mircea Cărtărescu a publicat în ediţia de astăzi a "Evenimentului zilei" un editorial eveniment prin care răspunde calomniilor Antenei 3.

Chiar dacă premierul Victor Ponta l-a felicitat pe blogul personal pe Mircea Cărtărescu pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Literatură, ICR-ul condus de Andrei Marga, aflat în subordinea Senatului prezidat de Crin Antonescu, susţine că imaginea scriitorului a fost construită artificial din banii instituţiei.

"Regimul Băsescu ar fi băgat bani în mine cu nemiluita. Dar de ce o fi băgat bani şi regimul liberal al lui Tăriceanu? Am luat Premiul Naţional de Literatură al guvernului României în timpul acestuia, dat de ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu: 25.000 de euro din bani publici, din care s-ar fi putut da o mulţime de pensii. Mult înainte de regimul Băsescu şi de ICR-ul lui Patapievici am luat şi de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor, alţi bani publici", susţine Mircea Cărtărescu.

Atacurile la adresa scriitorului se întind mai multe planuri, de la imaginea construită pe banii ICR, la faptul că traducerile cărţilor sale în străinătate s-au publicat „în tiraje confidenţiale”, la faptul că ar avea contract de exclusivitate cu Humanitas, până la ideea că ar fi agent SIE sau DIE şi că soţia lui ar scrie versuri obscene. Şi lista calomniilor poate continua.

Oameni de cultură din România s-au sesizat şi sunt solidari cu Mircea Cătărescu.
Vladimir Tismăneanu: "Noroiul şi diamantul. Am publicat un întreg editorial pe platforma Hyde Park în care definesc actualul moment drept cel al revenirii hingherilor culturali. Atacurile imunde, de o vulgaritate neţărmurită şi de o infamie pe măsură, împotriva lui Mircea Cărtărescu, sunt vârful unui aisberg al nemerniciei. Este lovit acest scriitor de geniu (îmi măsor cuvintele, ştiu exact de ce le folosesc) de către câteva tipuri umane: veleitarii frustraţi; naţionaliştii gregari; pudibonzii tracomani; admiratorii lui El Crin, cel care, alături de Ponta, l-a numit pe Mircea Cărtărescu "fascist". Dar cel mai tare deranjează probitatea exemplară a scriitorului în raport cu politica. Mircea Cărtărescu este la ora actuală una dintre cele mai credibile şi consecvente voci anti-totalitare din Europa de Est şi Centrală: textele sale se opun şovinismului, fascismului, comunismului, exclusvismelor de orice culoare. Îl exasperează grobianismul, dogmatismul, tupeul, băşcălia ieftină, cinismul ludic. Este firesc, aşadar, să fie ţinta predilectă a mitocanului patriotard, ignar,  limbut, neghiob şi impertinent." Citiţi aici întregul comentariu.
Mircea Mihăieş: "Jos labele de pe Cărtărescu! Ştiu că nu se mai poartă respectul pentru valori, că toţi suntem egali (ba chiar unii mai egali decât alţii), că orice pocitanie morală poate trece, cu machiajul adecvat, drept Adonis. Dar ceea ce se întâmplă în ultimii ani cu Mircea Cărtărescu (dar şi cu Gabriel Liiceanu, H.- R. Patapievici, Andrei Pleşu, Vladimir Tismăneanu, şi, mai nou, cu Andrei Cornea) atinge dimensiunile patologicului. Nulităţi pompoase, frizeriţe cu aere de ducese, gângavi urduroşi, boschetari de amvon îşi permit să terfelească, în totală impunitate, marile valori ale culturii române de azi. Nu vreau să spun că sunt singurele valori. Dar sunt valorile care, pentru public, ilustrează ideea de intelectual." Citiţi aici întregul comentariu.
Florin Iaru: „În ultima săptămână s-a declanşat o campanie împotriva scriitorului Mircea Cărtărescu, pe care, în 30 de ani de carieră, eu nu am mai întâlnit-o. Ca prieten, nu pot decât să spun că sunt alături de el, sunt solidar şi îl susţin din tot sufletul”.
Pavel Gheo şi Radu Vancu, pe gheoland.ro: "În ultimele luni s-a înteţit o campanie de denigrare la adresa scriitorului Mircea Cărtărescu. O grămadă de neaveniţi (cărora, din păcate, li s-au alăturat şi oameni de cultură veritabili, orbiţi de pasiunile politice) au pornit un şir de atacuri la adresa celui mai tradus scriitor român contemporan, în speranţa că astfel vor lovi, indirect, în activitatea de până în prezent a Institutului Cultural Român – şi, bineînţeles, în preşedintele Traian Băsescu.
Se pare că nimeni nu e conştient de mizeria în care riscă să arunce cultura română în general şi nici de răul pe care îl poate provoca o asemenea campanie celui care este, în mod incontestabil, unul dintre marile nume ale literaturii române din toate timpurile. Şi nu mă joc cu vorbele!

Lumea literară e, într-adevăr, o lume plină de orgolii. Dar ar trebui să fim conştienţi că răul provocat unuia dintre noi se va răsfrînge asupra tuturor. Lăturile nu sînt selective, ci îi mînjesc pe toţi laolaltă, acuzaţi şi acuzatori".

Ruxandra Cesereanu, pe Facebook: "Toate atacurile împotriva lui Mircea Cărtărescu, din partea noului ICR (şi a acoliţilor săi), sunt jenante, penibile, ridicole. Odinioară, solidaritatea scriitoricească se manifestă în cazuri de disidenţă şi opoziţie politice. Astăzi este/devine un gest sanificator şi doar solidaritatea umană şi de breaslă cu un scriitor de excepţie care este blamat tocmai pentru celebritatea sa şi talentul său. Radu Pavel Gheo şi Radu Vancu au scris cu delicateţe despre o asemenea solidaritate. Mă alatur lor din plin".

  • Nu rataţi în ediţia de astăzi a "Evenimentului zilei" un comentariu eveniment al nominalizatului la Premiul Nobel pentru Literatură, Mircea Cărtărescu.

CITIŢI ŞI:

  • EDITORIAL EVENIMENT. Mircea Cărtărescu răspunde atacurilor Antenei 3: "Am aflat că nu mai sunt autorul „Levantului”, ci doar un agent sub acoperire umflat cu pompa ca să facă propagandă băsistă"