Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIURILE 2+1. Radu F. Alexandru: „PDL îşi rezervă dreptul de a regândi oportunitatea Alianţei Dreptei” | VIDEO
INTERVIURILE 2+1. Radu F. Alexandru: „PDL îşi rezervă dreptul de a regândi oportunitatea Alianţei Dreptei” | VIDEO

INTERVIURILE 2+1. Radu F. Alexandru: „PDL îşi rezervă dreptul de a regândi oportunitatea Alianţei Dreptei” | VIDEO

Într-un interviu acordat în exclusivitate "Evenimentului zilei", vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, critică faptul că unii lideri ai Alianţei România Dreaptă se atacă reciproc şi faptul că partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu a primit traseişti de la PDL.

Evenimentul zilei: Cum vi se par tensiunile între diverşi lideri ai noii Alianţe, domnul Neamţu, domnul Mihai Răzvan Ungureanu?
Radu F. Alexandru: Nefericite, neproductive, inacceptabile.
Deci, ar trebui să înceteze?
Obligatoriu. Ori un asemenea comportament, ori Alianţa. Nu ne jucăm. Nu ne jucăm nici în relaţiile cu partenerii şi nu ne jucăm, cum nu ne-am jucat niciodată, în relaţia cu electoratul. Ne-am propus şi am pornit  în această construcţie politică cu convingerea că putem veni în faţa oamenilor- atât de greu încercaţi pe parcursul ultimei perioade- cu o alternativă fericită la ceea ce înseamnă USL, o alternativă mai bună, mai coerentă, în care liantul să fie un program de guvernare realist, convingător pentru România şi, în acelaşi timp, o Alianţă care să se impună prin moralitate, prin conduită, prin tot ce înseamnă valorile universale ale statului de drept.
Dacă într- un moment în care suntem, într-o fază de logodnă, pentru că în momentul de faţă am lansat un manifest, în momentul de faţă se lucrează la finalizarea unui program de guvernare lucrat de PDL la care am invitat şi partenerii  de Alianţă să-şi aducă contribuţia, dacă într-un asemenea moment în care procedurile obligatoriu juridice, tot ce înseamnă înregistrarea, suntem martorii unor derapaje repetate şi parcă într-o curbă ascendentă, PDL îşi rezervă dreptul de a regândi oportunitatea acestei Alianţe.

„Oamenii care au plecat de la PDL la Forţa Civică nu vor candida la Parlament”
PDL este deranjat de noile figuri care fac parte din conducerea Partidului Forţa Civică?
Aşa cum bine ştiţi, uneori într-un mod mai convingător, alteori într-un mod în care a rămas loc şi pentru rezerve, PDL a încercat de fiecare dată să ofere  alegătorilor oameni care să merite să fie creditaţi. Nu am reuşit în totalitate, dar această selecţie, acest răspuns imediat, pozitiv la iniţiativa societăţii  civile privind un Parlament curat a fost adoptată fără rezerve de PDL. Am anunţat deja constituirea unei comisii etice condusă de un om a cărei probitate morală şi profesională niciun om de bună credinţă nu o poate pune la îndoială, dna Monica Macovei, am delegat în această comisie un om care a funcţionat în parametrii optimi, Teodor Stolojan şi i-am invitat pe parteneri să-şi delege câte un reprezentat în această comisie. Prima condiţie pe care PDL a  pus-o şi cu care ceilalţi parteneri au fost de acord a fost interzicerea traseismului politic între membrii partidelor acestei Alianţe.
Este posibil ca unii oameni din jurul domnului Ungureanu să nu fie acceptaţi pe liste?
Unii oameni care au plecat de la PDL- cum ar fi cazul domnului Pirpiliu, a domnului Liga- nu pot intra pe listele Alianţei în viitoarea competiţie electorală.
Nici cei de la PSD? Domnul Săniuţă, domnul Bazac?
Ne-am întrunit pentru a discuta pe text şi s-a pus problema ce înseamnă traseism şi s-a acceptat, pentru că nu trăim într-o lume perfectă, o trecere de la un partid la altul. Nu-mi place să mă autocitez, dar am spus-o recent  într-un interviu, că un om care a  fost la PSD sau la PNL şi vine alături de noi în această Alianţă nu mi se pare automat nefrecventabil. Din contră, sunt oameni pe care eu îi consider de bună calitate şi care astăzi sunt în rândurile PSD-ului, PNL-ului şi faptul că pleacă spre o formaţiune din Opoziţie este un lucru pe care eu îl preţuiesc.
Problema este nu dacă vine de la PSD sau de la PNL, ci cine este omul. Dacă este un om asupra căruia s-au exprimat în numeroase rânduri îndoieli referitor  la atitudini, moralitate, afaceri,  fireşte că omul ăla nu are ce să caute în această Alianţă. Deci, între parteneri nu se acceptă traseişti. A , vrei Pirpiliu, vrei Liga să treci de la PDL alături de MRU nu am niciun comentariu, e dreptul tău, dar pe liste la parlamentarele din 2012 nu-ţi iei locul. Eu vă informez care este decizia luată făcând parte din Delegaţia Permanentă a PDL. Nu este vorba că Radu F. Alexandru nu-i acceptă pe unii sau pe alţii.
Interviul se continuă în pagina următoare >>