Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIURILE 2+1. Gheorghe Nichita: „L-aţi văzut pe Voiculescu la Murighiol? Nu el conduce alianţa”
INTERVIURILE 2+1. Gheorghe Nichita: „L-aţi văzut pe Voiculescu la Murighiol? Nu el conduce alianţa”

INTERVIURILE 2+1. Gheorghe Nichita: „L-aţi văzut pe Voiculescu la Murighiol? Nu el conduce alianţa”

Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita sugerează că rolul lui Dan Voiculescu în conducerea USL s-a diminuat şi că alianţa nu e preocupată de soarta lui Traian Băsescu

Gheorghe Nichita, primar al Iaşiului, este unul dintre liderii PSD care susţine o alianţă politică mai presus decât pe propriul partid. El crede că referendumul a dat legitimitate USL, chiar dacă Traian Băsescu a rămas preşedinte şi consideră că PSD şi PNL vor rezista doar cât vor rămâne împreună.
– Evenimentul zilei: USL plăteşte un preţ în sondaje după eşecul referendumului de suspendare a preşedintelui. Era nevoie de acest referendum?
– Gheorghe Nichita: Trebuia făcut pentru că Traian Băsescu avea un comportament antidemocratic, nu mai respecta Parlamentul, Guvernul, nimic. În al doilea rând, cei 7,4 milioane de oameni care au votat împotriva lui Băsescu au arătat ce înseamnă el pentru România la ora actuală. O altă concluzie este că CCR este politizată. Însă principala concluzie este că Barroso şi Philip Gordon nu mai pot veni în România să spună că nu avem legitimitate.
– Pe această logică, veţi susţine o nouă suspendare a preşedintelui?
– Părerea mea este că Traian Băsescu şi-a pierdut legitimitatea. Dacă pe mine m-au ales 60% şi mâine 70% spun că nu am ce căuta aici, plec acasă.
– Dar există nişte prevederi constituţionale. Lipsa de popularitate nu este o încălcare a Constituţiei.
– Eu cred că cei care te-au pus în frunte te pot da jos. Curtea Constituţională e numită politic şi acţionează partizan.
– Dar derapajele de la democraţie, din această vară, nu sunt tot partizane?
– Nu vi se pare că avem derapaje de la democraţie de câţiva ani încoace? Vi se pare democratic ca banii populaţiei să fie distribuiţi doar pe criterii politice şi în interesul partidului la guvernare, vi se pare corect să facem acele Cupole cum au fost la Cluj sau în alte zone?
– Guvernul Ponta tocmai a şters datoriile Elcen la Bucuresti, trecându-le la datoria publică, făcându-i un mare serviciu lui Sorin Oprescu.
– Problema e pusă şmechereşte. Orice Guvern are priorităţi, nu contează cine e primar, ci cât de serioasă e problema socială. I-am cerut premierului să oprească jaful de la Fortus, unde o firmă din Cluj vinde patrimoniul la preţuri de nimic şi a trimis corpul de control. Contează problema, nu primarul.
– Cum comentaţi criticile lui Ioan Rus la adresa lui Antonescu, la faptul că acesta face un tip de politică cu care el nu este de acord?
– Îl apreciez foarte mult pe Ioan Rus, dar eu, ca primar, am atras de mult atenţia Ministerului Administraţiei că sunt probleme mari cu numărul real de locuitori. Cred că, dacă USL m-a pus ministru şi apoi USL îmi cere să mă retrag, nu mai fac discuţii publice. Că nici înainte, când am fost numit, n-am discutat public.
– Deci strâns uniţi alături de Antonescu şi PNL cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2014?
– Dacă ar fi după mine, această alianţă ar trebui păstrată cel puţin două mandate, pentru că mediul politic şi instituţiile au fost răvăşite de Traian Băsescu şi PDL în ultimii patru ani. Pentru binele alianţei, eu am acceptat la Iaşi o împărţire a colegiilor 9 la 8 între PSD şi PNL, deşi PSD are un număr dublu de alegători în judeţ. Dar mă interesează mai mult problemele României decât numărul de parlamentari pe care îl obţin. Poţi să ai oricâţi aleşi, dacă nu facem majoritate, va guverna tot PDL. Am spus şi la centru, dacă ne vom bate pe funcţii, n-o să avem succes cu USL.
– Dacă USL nu scoate 50% la alegeri, vedeţi posibilă o alianţă cu PDL?
– În niciun caz, eu am trecut prin experienţa guvernării din 2009, când făceam parte din consiliul coaliţiei de guvernare. Eram 7 la 7, ne întâlneam săptămânal şi tot ce hotăram se schimba de la Cotroceni, PDL s-a obişnuit numai să impună. În politică e vorba în primul rând de oameni. Eu cred în cuplul Ponta- Antonescu.
– Mai este şi Voiculescu…
– Dan Voiculescu nu participă la dezbaterile USL. Deciziile se iau prin vot şi ni le asumăm toţi preşedinţii de filiale.
"Trebuie să parcurgem repede procesul de regionalizare al României. Dacă, în 2011, Băsescu nu avea un interes cu ungurii, PSD vota proiectul. Regiunile trebuie săşi împartă singure banii."
GHEORGHE NICHITA, vicepreşedinte PSD
"Dacă greşim, discutăm în interiorul USL şi învăţăm. Nu ne bălăcărim"
– Care sunt mecanismele prin care PSD asigură independenţa Justiţiei?
– Noi în 2003 am scos procurorii de sub ministrul Justiţiei, i-am pus sub CSM, care sunt profesionişti. A venit Monica Macovei şi a pus procurorii sub ministrul Justiţiei, cine a fost mai democratic? Îmi aduc aminte în 2009, când eram în alianţa cu PDL că ne-a chemat în consiliul de guvernare ministrul Cătălin Predoiu şi ne-a spus că are deficit mare de personal în magistratură şi să-l ajutăm cu bugetul, să aducă oameni în sistem. Mi-am dat seama acum că a adus mulţi oameni foarte tineri şi foarte bine îndrumaţi. După ani de zile am înţeles că Predoiu era un om al sistemului.
– Ce greşeli strategice a făcut USL în această vară? Nu există nimic să vă reproşaţi în cadrul alianţei?
– Dacă ar fi greşeli, le-am discuta în interiorul USL şi am învăţa din ele. Niciodată n-am fost adeptul ideii de a ieşi public şi să ne bălăcărim. Avem o problemă, ne aşezăm la masă şi discutăm. În familie nu discuţi şi apoi anunţi vecinii ce-ai vorbit. Mulţi pun beţe în roate pentru că USL funcţionează. Ludovic Orban are o agendă politică uneori diferită de agenda USL, mai sunt unii care nu-s de acord, dar proiectul merge mai departe. Problema e aşa: românii au dorit o alternativă la PDL, USL este acest proiect alternativ. Am câştigat alegerile locale, am scos peste 8 milioane de oameni la referendum, proiectul funcţionează.
– Şi cât de mult va conta în armonia dintre PSD şi PNL dorinţa lui Crin Antonescu de-a ajunge cât mai repede preşedinte?
– Deocamdată prioritatea este câştigarea alegerilor parlamentare şi stabilirea unui program de guvernare, punerea în practică a angajamentelor.
– Şi dacă PNL va forţa o suspendare rapidă a preşedintelui după alegerile generale, veţi fi de acord?
– Din ianuarie cred că logica politică se schimbă, nu se va discuta de persoane, ci de proiectele românilor şi vom face ceea ce românii vor.
– Dar Dan Voiculescu a spus chiar recent că, dacă ar fi după el, l-ar mai suspenda o dată în octombrie pe Băsescu şi ar face alegeri prezidenţiale odată cu cele generale.
– Eu ştiu că la Murighiol am luat nişte decizii foarte importante pentru România şi nu s-a discutat despre Băsescu. L-aţi văzut pe Dan Voiculescu la Murighiol, l-aţi văzut la dezbaterile politice din interiorul USL?
„Nu stau să mă gândesc că scoatem sub 50% la alegeri. Dacă scot 46%, ar trebui să plec acasă.”
GHEORGHE NICHITA, vicepreşedinte PSD