Evenimentul Zilei > Actualitate > GRIPA se ÎNDREAPTĂ SPE NOI! Tulpina virală H3N2 a LOVIT deja America
GRIPA se ÎNDREAPTĂ SPE NOI! Tulpina virală H3N2 a LOVIT deja America

GRIPA se ÎNDREAPTĂ SPE NOI! Tulpina virală H3N2 a LOVIT deja America

Virusurile din acest an vor fi mai agresive la copii. Vaccinarea gratuită e programată să înceapă din 15 octombrie, însă va fi mai scumpă pentru că nu mai avem producţie autohtonă.

Chiar dacă gripa abia acum dă primele semne în ţările din vestul Europei, tulpina virală A/H3N2, specifică gripei porcine, circulă deja la nivel mondial.
Afectează în special copiii de până la cinci ani, persoanele cu astm sau diabet, dar şi pe cei peste 65 de ani, potrivit Centrului pentru Cotrolul Bolilor din SUA.
Reprezentanţii ministerului Sănătăţii estimează că numărul gripelor din lunile de iarnă nu va depăşi parametrii normali, însă vaccinările gratuite sunt sub semnul întrebării.
Raportări privind infectarea cu A/H3N2 au venit din nordul Americii, la începutul lunii august, atunci când sunt programate, de obicei, târgurile de animale. Virusul a migrat, mai apoi, către Europa. Potrivit Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor, ţara noastră se află în afara zonei de risc, pentru moment, însă specialiştii atrag atenţia că vaccinul rămâne principala metodă de prevenţie.
"Se ştiu deja tulpinile care vor circula, formulele de vaccin au fost trimise producătorilor, însă în România nu va exista în acest an vaccin antigripal autohton, pentru că Institutul Cantacuzino nu îl produce", detaliază Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Doctorul Alexandru Rafila, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, susţine că românii vor beneficia în acest an de circa un milion de doze de vaccin antigripal: "Sperăm să deschidem campania de vaccinare până la 15 octombrie. Vom face o licitaţie de achiziţie publică, dar bănuiesc că cei de la Cantacuzino nu se vor prezenta, fiindcă nu au primit încă o autorizaţie".
Pentru a produce vaccinul, Institutul ar fi trebuit să ceară o inspecţie din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM). "Ne-au spus că vor face o cerere până în luna aprilie. Până acum, nu am primit nimic", a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt ANM.
Institutul Cantacuzino nu produce în acest an vaccinuri, pentru prima dată în istoria de 91 de ani
1 milion de doze de vaccin antigripal
ar trebui să fie cumpărate în acest an de Ministerul Sănătaţii prin licitaţie

Citiţi şi:

  • "Aspirina săracului" sau bere în caz de răceală si gripă
  • În toamnă ne imunizăm cu vaccinuri de import. Institutul Cantacuzino nu le mai produce
  • O nouă pandemie de gripă AMENINŢĂ oameni! Noul virus, H3N8, vine din apă!