Evenimentul Zilei > Actualitate > Google ar putea plăti taxe ziarelor online
Google ar putea plăti taxe ziarelor online

Google ar putea plăti taxe ziarelor online

Editorii de presă francezi, italieni şi germani, au decis să-şi intensifice acţiunile pentru adoptarea unei legi care să oblige motoarele de căutare pe internet să plătească o taxă menită să promoveze "o dezvoltare economică perenă a presei", transmite AFP, citând un comunicat emis ieri după o reuniune desfăşurată la Roma.

"Pentru a creşte competitivitatea presei în format electronic şi pentru a asigura tuturor cetăţenilor un acces liber la informaţii de calitate, editorii au convenit să susţină proiectele legislative în sectorul proprietăţii intelectuale", cu scopul de a "crea relaţii economice echilibrate între titularii drepturilor asupra conţinuturilor de informaţii şi actorii tehnologici", vizând în mod special motoarele de căutare, printre care şi Google, se menţionează în comunicatul citat.

Editorii prezenţi consideră că presa din ţările lor este "lovită direct de criza economică", dar se achită "cu succes de rolul de a promova interesul general esenţial pentru vitalitatea economică". Totodată, ei se plâng că motoarele de căutare sunt singurele care beneficiază de valoarea conţinuturilor distribuite pe internet.

Guvernul german a deschis calea taxării motoarelor de căutare, adoptând la sfârşitul lunii august un proiect de lege care le obligă pe acestea să plătească comisioane editorilor de presă pe internet. Ulterior, şi guvernul francez a anunţat că intenţionează să instituie o astfel de taxă, iar, în replică, Google a ameninţat că va boicota site-urile franceze.