Evenimentul Zilei > Actualitate > Funeriu: Nu poţi să ai bacalaureat în tinichigerie
Funeriu: Nu poţi să ai bacalaureat în tinichigerie

Funeriu: Nu poţi să ai bacalaureat în tinichigerie

Consilierul prezidenţial pe probleme de învăţământ, Daniel Funeriu, a explicat, la RFI, care sunt motivele pentru care Traian Băsescu a respins legea privind bacalaureatul profesional.

„Un elev care termină liceul, un liceu tehnlologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Deci elevii au un certificat de calificare profesională. Ori, nu poţi să certifici prin bacalaureat o calificare profesională. De exemplu, bacalaureat de frizerie. Totuşi, nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie. Poţi să ai doctorat de studiu materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie. Deci, nu era utilă această prevedere, nu făcea decât să bulverseze sistemul de recunoaştere al calificărilor profesionale şi mai este un detaliu, puţin tehnic, dar care merită spus. Diploma de bacalaureat în Uniunea Europeană este o diplomă de nivel patru în cadrul european al calificărilor. Diplomele de certificare a competenţelor profesionale este o diplomă de nivel trei”, a spus Funeriu
El şi-a exprimat îndoiala că parlamentarii USL vor respinge solicitarea preşedintelui României, întrucât acest lucru ar presupune ca, în mijlocul anului, să se schimbe regulile de la bacalaureat. „Dacă acest lucru se va întâmpla, înseamnă că USL îşi asumă în faţa românilor că în mijlocul anului şcolar schimbă modul de desfăşurare a bacalaureatului. Mulţi dintre copii nici măcar nu vor fi parcurs materia care se va da la bacalaureat. Repet, aşadar, răspunderea pentru introducerea instabilităţii ar fi, de exemplu, a USL şi a guvernului, dacă îşi vor asuma să modifice modul de desfăşurare a bacalaureatului în mijlocul anului şcolar. Am fi un caz unic în Europa şi mă îngrozesc la ce ar spune ţările prietene din UE când ar vedea că noi ne schimbăm modul de desfăşurare a bacalaureatului în mijlocul anului şcolar”, a declarat Funeriu, care a recunoscut că el a susţinut decizia preşedintelui Băsescu de a respinge legea privind bacalaureatul profesional.