Evenimentul Zilei > Justitie > Judecători: fostul vicepremier Voican- Voiculescu nu a colaborat cu poliţia politică. Gregorian Bivolaru: „M-a turnat la Securitate!”
Judecători: fostul vicepremier Voican- Voiculescu nu a colaborat cu poliţia politică. Gregorian Bivolaru: „M-a turnat la Securitate!”

Judecători: fostul vicepremier Voican- Voiculescu nu a colaborat cu poliţia politică. Gregorian Bivolaru: „M-a turnat la Securitate!”

Procesul în care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, îl acuză pe fostul viceprim-ministru al guvernului Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu de colaborare cu securitatea s-a finalizat după doi ani de tergiversări. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, la data de 25 septembrie 2012, contestaţia făcută de Gregorian Bivolaru, dar şi de revoluţionarul Marius Mioc, împotriva verdictului dat de CNSAS, potrivit căruia Gelu Voican-Voiculescu nu a colaborat cu securitatea comunistă. Decizia nu este definitivă, şi poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Gregorian Bivolaru a sesizat, la 29 iunie 2010, Curtea de Apel Bucureşti şi cere să se constate că Gelu Voican- Voiculescu a fost informator al Securităţii. Liderul MISA, cel care în 2005 a fugit din România, susţine că arestarea şi condamnarea sa, în 1984, s-au datorat delaţiunilor lui Voican-Voiculescu.
Gregorian Bivolaru (58 de ani), zis „Guru" sau „Grig", domiciliat în prezent în Suedia, cu statut de azilant politic, a trimis o sesizare judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti cărora le cere să-l declare colaborator al Securităţii pe fostul viceprim-ministru al României, Gelu Voican Voiculescu. Motivul invocat de liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) este acela că în urma delaţiunilor date de fostul demnitar, el ar fi fost arestat în 1984, condamnat la un an şi jumătate de închisoare şi internat cu forţa în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.
CNSAS: Nu a colaborat cu securitatea
Potrivit CNSAS, Gelu Voican Voiculescu a fost în atenţia fostei Securităţi atât în calitate de urmărit, cât şi în cea de sursă. El ar fi primit mai multe nume informative: „Virgil"- (1973), „Viorel" şi „Călugărul"- (1977-1985), şi ar fi dat mai multe note, unele din proprie iniţiativă, despre rude şi prieteni- printre care Gregorian Bivolaru -, profesorul Mario Sorin Vasilescu sau inginerul Alexandru Tocineanu. La 23 februarie 2010, Colegiul CNSAS a decis că Voiculescu nu a colaborat cu fosta Securitate.
Acuzaţii: notele „Călugărului” se regăseau în rechizitoriul lui „Guru”
Cea mai gravă acuzaţie pe care „Guru" i-o aduce lui Voiculescu este că pasaje întregi din rechizitoriul de la 20 august 1984, prin care Bivolaru a fost trimis în judecată, se aseamănă cu notele „Călugărului".”Sunt izbitoare şi sunt de natură să dovedească că informaţiile furnizate de către acesta erau de natură a aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale subsemnatului", mai notează Gregorian Bivolaru. Liderul MISA mai arată că, potrivit delaţiunilor, Voiculescu avea acces la documente şi la informaţiile deţinute de Securitate atunci când s-a referit la „fotografiile instantanee" de la percheziţie. Bivolaru îi reaminteşte lui Voiculescu refuzul de a-l ajuta să fie externat din spitalul de psihiatrie în zilele Revoluţiei din decembrie 1989.
Marius Mioc: "Viza prin aceste informaţii să îngrădească drepturi şi libertăţi fundamentale"
Revoluţionarul Marius Mioc a fost nemulţumit de verdictul dat de CNSAS şi a cerut instanţei să constate colaborarea lui Voica-Voiculescu. „În concluzie, pîrîtul a dat Securităţii informaţii despre activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist (înfiinţarea de cercuri yoga fiind o astfel de activitate în condiţiile interzicerii acelor cercuri de către regim; deasemenea ţinerea de conferinţe pe diferite subiecte), vizînd prin aceste informaţii să îngrădească drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, precum dreptul de liberă exprimare, dreptul de asociere, dreptul de întrunire, dreptul de împlinire profesională, dreptul la imagine, dreptul la viaţă personală. Faptul respectiv a fost sesizat de altfel chiar şi de Direcţia Juridică a CNSAS, care în avizul ei se pronunţă pentru stabilirea calităţii de colaborator al securităţii pentru domnul Voican Voiculescu”, susţinea revoluţionarul Marius Mioc.