Ştefan Dina are 26 de ani şi nu vrea să dea şpagă. Asta a aflat o ţară întreagă după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, medicul Mircea Conea i-a aruncat în faţă cele 300 de lei pe care Dina voia să-i dea drept "atenţie", ca să se ocupe cu toată grija de nevasta lui, Petruţa (22 de ani), programată la cezariană pe 16 august.
Soţii Dina s-au prezentat la spital şi au stat de vorbă cu ginecologul, care le-a spus că "până la ora 15.00 e gata tot, bebeluşul o să fie cu voi". S-au mai învârtit prin Maternitatea Bucur, şi, pentru că nimeni nu-i băga în seamă,  Ştefan s-a dus în cabinetul lui Conea şi i-a băgat în buzunar 300 de lei. Au trecut alte ore, s-a făcut aproape seară, iar Petruţa nu avea nici măcar internarea făcută, pentru că nicio asistentă nu binevoia s-o întrebe de sănătate pe holurile maternităţii.
"După ce m-au dus în salon, Conea a venit la mine şi mi-a spus că 300 de lei e puţin, că el ia 700 pentru un avort", povesteşte Petruţa. Şi-a sunat bărbatul şi a încercat să-l convingă să facă rost de bani. Mai aveau acasă cât să plătească chiria, iar singura variantă era să se împrumute de la un cumnat.

"Mi-a fost frică când l-am auzit că vrea să sune să-l reclame. Eu am zis să facem, totuşi, rost de bani. Dar dacă Ştefan a crezut că e mai bine aşa, n-am putut zice nimic", a povestit, pentru EVZ, Petruţa Dina.
Sfătuit de familie, soţul ei a sunat la numărul anti-corupţie. Procurorii au organizat flagrantul, iar medicul Mircea Conea a fost reţinut imediat. Ştefan Dina e nemulţumit, însă, că doctorul e cercetat acum în libertate.
"Eu îi încurajez pe toţi să procedeze ca mine. Dacă pot, să facă şi mai mult. Sunt singurul care câştigă bani în casă, am un salariu de 1.500 de lei, stăm în chirie şi întreţin patru persoane, in conditiile in care chiria la o garsoniera in Bucuresti este de 700-800 de lei pe luna. Mă gândisem să nu dau nici ăia 300 de lei, pentru că eu plătesc asigurări de sănătate, eu nu vreau să fiu umilit în spitale. Dar am zis că e o bucurie să-ţi vină un copil pe lume şi să-i dau lui Conea o atenţie", spune Dina, care e militar.
Mită la consult
Soţii Dina s-au căsătorit în 2008 şi mai au o fetiţă de trei ani, care s-a născut în Alexandria, tot în urma unei operaţii de cezariană. Asta a fost recomandarea medicului care i-a monitorizat prima sarcină: Petruţa să facă operaţie ca să nască. Tatăl copiilor povesteşte că nici atunci n-a dat şpagă la doctor şi n-a mituit nicio asistentă.
Pe medicul Conea l-au întâlnit când Petruţa era în a opta lună de sarcină, ea fiind monitorizată până atunci de un medic de la o clinică privată. N-au ajuns la el printr-o recomandare, ci s-a nimerit ca atunci cand au venit ei la spital Conea să fie pe tură.
Puţin ruşinată, femeia spune că i-a mai scăpat ginecologului câte 50 de lei, când mergea la Maternitatea Bucur, la controalele periodice. "Vorbea frumos şi nu părea că umblă după bani. Şi, fiindca primul copil a venit tot cu cezariană, nu puteam să nasc natural acum", povesteşte mămica.
Demiteri urgente
De când au făcut tam-tam în spital, asistentele medicale îl "înţeapă" pe bătăiosul tătic: "Nici nu mă privesc în ochi. M-am dus să-i duc soţiei nişte lucruri pentru băiat şi mi-au zis că n-am voie să intru. Cu soţia mea se poartă frumos. Până în pânzele albe mă duc şi nu mă las până nu scăpăm România de oamenii aceştia".
Petruţa Dina va fi externată astăzi. În cursul zilei de ieri, conducerea Maternităţii Bucur a fost schimbată, iar medicul Mircea Conea a fost suspendat pe durata anchetei. El a recunoscut că le-a cerut soţilor Dina mită pentru operaţia de cezariană.
Ştefan Dina s-a enervat când medicul Conea i-a cerut 700 de lei pentru operaţia de cazariană a soţiei sale: "E cât chiria pe-o lună!"
"Trebuie să salvăm România de oameni precum Conea. Îi încurajez pe toţi să reclame când li se cere şpagă în vreo instituţie."
ŞTEFAN DINA, tăticul reclamant

CITIŢI ŞI:

  • Conducerea Maternităţii Bucur, schimbată în urma scandalului de mită. Medicul Conea, aspru pedepsit
  • Doctorul Conea a condiţionat actul medical. "300 de lei este prea puţin. Fără 700, nu fac nimic"
  • Medic inuman: "Fără 700 de lei nu te operez"
  • Medicul şpăgar de la Maternitatea Bucur, cercetat în stare de libertate
  • Gestul inuman al doctorului Conea, "taxat" de absolvenţi de medicină:"Nu aş vrea să dau mâna cu un asemenea om"