Evenimentul Zilei > Justitie > Ei pleacă. Cine îi va înlocui pe Morar şi Kovesi?
Ei pleacă. Cine îi va înlocui pe Morar şi Kovesi?

Ei pleacă. Cine îi va înlocui pe Morar şi Kovesi?

Laura-Codruţa Kovesi oscilează între şefi a DNA, la care este favorită, şi postul de consilier la Bruxelles. Daniel Morar contestă procedura de selecţie a Monei Pivniceru

Peste 10 procurori şiau depus candidaturile pentru ocuparea funcţiilor de procuror- general al României şi de procuror-şef la DNA. Laura- Codruţa Kovesi candidează pentru şefia DNA. Cariera acesteia o recomandă drept favorită pentru şefia acestui parchet. Totuşi, ea a fost detaşată, în urmă cu două zile, la Bruxelles, pe postul de ministru- consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană.
Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a contestat procedura de selecţie a ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru cele mai importante funcţii de conducere din Ministerul Public. Cele două posturi de şefi sunt însă râvnite de mulţi magistraţi români.
Claudiu Dumitrescu. Este procuror DNA şi conduce în prezent Departamentului de Luptă Antifraudă. El este cunocut pentru anchetele făcute împotriva lui Gigi Becali („Valiza”), Şerban Brădişteanu (achiziţii de aparatură medicală pentru penitenciare), Magda Ţepoi (fraude pe fonduri europene), Ioan Avram -Mureşan şi Decebal- Traian Remeş („Caltaboşul”) şi Mihai Puwak (fraude fonduri europene). Candidează pentru şefia DNA.

Emil Moţa. Este unul dintre cei mai cunoscuţi procurori din judeţul Gorj şi vrea să fie procuror general al României. El a redeschis, în 2004, în baza unor probe ADN, ancheta în dosarul condamnării lui Marcel Ţundrea. Era vorba de cea mai mare eroare judiciară din istoria României. Moţa este cel care l-a acuzat de corupţie pe fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, dar, în final, acesta a fost achitat. Procurorul a fost sancţionat de CSM pentru ingerinţe în activitatea subordonaţilor.

Viorica Stoica. A fost prima femeie care a lucrat la Serviciul Anchete Speciale din cadrul Ministerului Public. În anii 2000, ea făcut mai multe anchete complexe la Parchetul General: a trimis în judecată conducerea societăţii Farmec Cluj şi l-a arestat pe fostul prefect al Braşovului, Ioan Nicolae Opriş, în dosarul fabricii de zahăr Bod. A fost trecută pe linie moartă de către fostul procuror general al României, Ilie Botoş, în momentul în care ancheta un dosar de fraude electorale. Ea candidează şi la şefia DNA şi la cea de procuror general.

Ioan Irimia. Este procurorul DNA şi s-a ocupat de ancheta în cazul fostului deputat PSD Gabriel Bivolaru – fraudarea BRD cu peste 67 de milioane de dolari. El a coordonat, când a fost detaşat la parchetul militar, anchetele mineriadelor de la Costeşti şi Stoeneşti care vizau evenimente petrecute in timpul mineriadelor din 1999 ale lui Miron Cozma.
Elena Hach. Este procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi cel mai tânăr candidat. Are 38 de ani. S-a ocupat cu supravegherea cercetărilor penale, urmărirea penală şi activitate de judiciar. A fost magistrat de legătură în Italia.

În cursă pentru unul dintre cele două posturi s-au înscris şi alţi candidaţi, dar care nu sunt cotaţi cu şanse reale. Dintre toţi, Mona Pivniceru va propune CSM unul singur pentru fiecare funcţie. Ultimul cuvânt îl va avea Traian Băsescu, cel care semnează decretele de învestire.
Procurori cu renume sau controversaţi s-au îngrămădit să ocupe posturile lăsate libere de către Codruţa Kovesi sau Daniel Morar
Pivniceru, criticată
Secretarul general al CE, Catherine Day, a criticat, ieri, înt-o scrisoare adresată ministrului Justiţiei, lipsa de transparenţă în selecţia şefilor parchetelor. Ea cerea interviuri publcie şi stabilirea unor criterii precise în solicitarea de candidaturi. Pivniceru se va întâlni, astăzi, cu Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, precum şi cu secretarul general al CE, Catherine Day.
CITIŢI ŞI:

  • MJ a solicitat MAE sprijinul numirii Laurei-Codruţa Kovesi pentru postul de înalt reprezentant pentru relaţia cu Comisia Europeană
  • 11 persoane s-au înscris pentru funcţiile de procuror general şi şef la DNA. Daniel Morar nu candidează!
  • Laura Kovesi a fost detaşată la Bruxelles. Fostul procuror general, în cărţi pentru şefia DNA
  • Bătălia pentru Parchete

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: