Evenimentul Zilei > Actualitate > Efectele neştiute ale abuzului de aspirină. Copiii, risc major!
Efectele neştiute ale abuzului de aspirină. Copiii, risc major!

Efectele neştiute ale abuzului de aspirină. Copiii, risc major!

Previne cancerul şi ajută în boli de inimă, însă cauzează hemoragii digestive, probleme cu rinichii la adulţi şi un sindrom grav la copii

Românii cer şi obţin aspirină din farmacii pentru dureri de orice tip ori pentru febră, cardiologii o presciu pentru inimă, iar mai nou numeroase studii o creditează cu efecte în prevenirea şi ţinerea sub control a cancerului de plămâni.
Vânzările anuale ale pastilei pe care românii o folosesc de la sfârşitul secolului 19 sunt de milioane de euro.
Medicii atrag însă atenţia că abuzul de acid acetilsalicilic poate cauza complicaţii, mai ales în cazul copiilor.
"Aspirina poate favoriza iritaţia mucoasei digestive, precum şi hemoragii, ca urmare a agravării ulcerului gastric. Riscurile sunt mai mari cu cât dozele sunt mai mari. În general, aspirina trebuie utilizată ca analgezic, atunci când este nevoie, şi nicidecum în doze mari", atenţionează prof. dr. Ioan Fulga, şeful catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
Scade nivelul de acid folic şi vitamina C
Înghiţită în cantităti mari, aspirina atacă rinichii, favorizează apariţia hemoragiilor, provoacă alergii, astm bronşic, ulcer gastric şi duodenal. De asemenea, consumul exagerat distruge acidul folic din organism, vitamina C, B12 şi afectează nivelul de fier şi zinc.
Tot banala aspirină, îngurgitată în exces, cauzează aşanumitul sindrom Reye la copiii cu vârste între 4 şi 16 ani.
Acest sindrom implică o infecţie a tractului respirator, iar simptomele bolii includ ameţeală, greaţă, vărsături, slăbiciune generală a organismului şi ficat mărit.
Sindromul are efecte grave asupra creierului. Copilul poate manifesta comportament iraţional şi ritmul respiraţiei lui creşte foarte mult. Dacă boala se agravează, copilul se sufocă, i se dilată pupilele şi este supus riscului de a intra în comă.
Cereţi medicului să vă individualizeze dozele
"Trebuie precizat că astfel de cazuri, de apariţie a sindromului Reye, sunt extrem de rare, de unul la 1 milion, dar este bine sa fim totuşi cât mai precauţi", adaugă expertul în farmacologie Ioan Fulga.
La copiii mai mici de 12 ani ar trebui dată aspirină doar dacă există o prescripţie medicală. Şi în cazul adulţilor care obişnuiesc să ia frecvent aspirină, pentru mai multă siguranţă se recomandă individualizarea dozelor de către medic.
81 de mg de acid acetilsalicilic, cât are o doză standard, reduc riscul atacului de cord. Doza se ia zilnic, pe o perioadă determinată
O mie de miliarde de pastile vândute
Zeci de studii făcute de-a lungul timpului, care au implicat mii de oameni, au arătat că dozele mici de apirină reduc riscul unei afecţiuni cardiovasculare sau al unui atac de inimă cu până la 25%. Studiile au arătat că cei care au luat zilnic o doză standard de 81 de mg de acid acetilsaliclic, pe o perioadă determinată, au fost mai puţin expuşi atacului de cord.
Pe de altă parte, cercetări mai recente creditează pastila cu efecte foarte bune în prevenirea cancerului la plămâni. Un studiu făcut în SUA arată că cei care consumă regulat aspirină îşi diminuează riscul de a face cea mai comună formă de cancer la plămâni cu 50%. Şi bolnavii de artrită pot profita de beneficiile acestei pasitle. Se etimează că o mie de miliarde de pastile de acid acetilsalicilic au fost vândute până acum în lume de la punerea ei pe piaţă.