Din corporatistă cu SALARIU DE MII DE EURO s-a făcut bucătăreasă! O poveste reală despre cum o poţi lua de la capăt

Din corporatistă cu SALARIU DE MII DE EURO s-a făcut bucătăreasă! O poveste reală despre cum o poţi lua de la capăt

A exersat 10 ani managementul vânzărilor în corporaţii cu renume mondial: McDonald's, Xerox, Franke, Red Bull, Petronas, Coca-Cola. Apoi viaţa i s-a schimbat brusc într-o dimineaţă, când s-a dus la piaţă. "Tot ce voiam să fac era să gătesc. Mi-am închis smartphone-ul şi m-am resetat", povesteşte Claudia-Romana Rista.

Are 33 de ani, iar acum fix 6 luni a renunţat la multinaţionale şi a pornit pe drumul pasiunii ei: arta culinară. Mereu cu un şorţ înflorat dintr-un costum popular în faţă, peste pantaloni sau rochie, cu zâmbetul pe buze spune că abia acum şi-a găsit echilibrul în viaţă, gătind. Chiar dacă nu mai câştigă ca înainte.

În loc să îşi facă griji în plină criză economică, face nişte tarte de vis, folosind combinaţii inedite: cătină, prune, migdale, şi lime, sau banane, rodie, petale de floarea soarelui, gălbenele, albăstrele, chilli şi unt de arahide. 

S-a regăsit cu mixerul în mână

Ne puteți urmări și pe Google News

Florile de dovleac sunt printre preferatele ei, mixează brânzeturile cu flori de gălbenele sau levănţică şi, în plin sezon dulce, e gata să combine un meniu complet folosind exclusiv pepenele. Dacă face piaţa, postează pe Facebook poze cu deliciile găsite la ţărani. Claudia-Romana Rista trăieşte gătind. "Sunt în sfârşit eu, cu mixerul în mână, combinând la instinct aromele", mărturiseşte.

Rista de bucate 

A venit la facultate la Timişoara unde a făcut jurnalistică şi hamburgeri în acelaşi timp. Apoi a lucrat în management de vânzări prin diverse corporaţii cu renume. Totul până într-o zi. "M-am decis să-mi acord o pauză de masă, mai lungă. Să-mi priască! Voiam să fac eu piaţă, să o colind liberă cu un coş la braţ. Să aleg cu mână mea legumele, zarzavatul, să gătesc în combinaţiile ce îmi vin pe moment", povesteşte Rista. De atunci a devenit brand. Claudia-Romana Rista este "Rista de bucate".

Bucătărie arhaică şi dragoste

Debutul  în lumea rafinată a gurmanzilor şi l-a făcut ceva mai devreme, din pasiune pură. A avut de umplut mesele la un dineu de 70 de persoane dat de Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti. E drept, cerinţa, de data aceasta a fost una aparte: mâncare de casă. Dar altfel. Rista le-a preparat ouă umplute cu piure de mazăre şi mentă, o gustare în varză, ruladă de somon cu file de şalău de Nil, chiftele de linte, harbuz murat şi bezele. Mai recent a început să primească cereri pentru celebrele ei tarte, care să fie fi incluse în meniurile unor localuri de patru stele din ţară. La Concusrul internaţional de gătit în aer liber de la Cluj a câştigat 3 medalii de argint pentru bunătăţile preparate.

Primele 25 de tarte, pentru un ONG

Prima ieşire în lume a Claudiei-Romana Rista a avut loc ca voluntar în gătit. A pregătit 25 de tarte, niciuna decorată la fel. De aici a pornit totul. "Reacţiile post-eveniment în reţelele sociale şi pe bloguri de la oameni pe care nu i-am cunoscut m-au determinat să mă gândesc că pot scoate ceva din această pasiune în viitor. Mai ales că de corporaţii eram deja sătulă, până peste cap", glumeşte tânăra.

"Sunt câteva imagini pe care le păstrez cu mine şi care mie mi-au deschis ochii şi, firesc, apetitul: carafa cu vinul făcut de bunica mea în căsuţa din podgoria Minişului, oloiul de dovleac adus din zona Făgetului de bunicul meu şi cârnaţii cu paprika făcuţi de tata."CLAUDIA ROMANA RISTA, lady-chef în devenire