Evenimentul Zilei > Economie > ESTE OFICIAL: Vine foametea! Preţuri incredibile la cartofi şi ulei. Inflaţie record pentru ultimele 14 luni
ESTE OFICIAL: Vine foametea! Preţuri incredibile la cartofi şi ulei. Inflaţie record pentru ultimele 14 luni

ESTE OFICIAL: Vine foametea! Preţuri incredibile la cartofi şi ulei. Inflaţie record pentru ultimele 14 luni

Cifrele transmise astăzi de Statistică par să fi fost "teleportate" din vremuri pe care le credeam lăsate de mult timp în urmă. După ce în primele luni ale anului ajunsesem la un nivel incredibil al creşterii preţurilor, de doar 1,8%, în termeni anuali, Institutul Naţional de Statistică a prezentat astăzi datele pentru inflaţia din luna septembrie, când preţurile au crescut cu nu mai puţin de 5,33% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Faţă de luna august preţurile au înregistrat un salt de 1,18%. Luna trecută, preţurile au crescut cu 3,88%, în termeni anuali.

S-au adeverit astfel cele mai sumbre previziuni ale analiştilor, iar tema scumpirilor, reluată îndelung de presă în ultimul timp, a căpătat o confirmare oficială.

Cum era de aşteptat, cel mai mult au crescut luna trecută preţurile la măfurile alimentare. Faţă de luna august, saltul a fost de 2,27%, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului trecut preţurile au crescut cu 6,91%.

În septembrie, cartofii s-au scumpit cu nu mai puţin de 26,5% faţă de august, legumele per ansamblu înregistrând o creştere de preţ de 9,85%. Ouăle s-au scumpit şi ele cu 7,23%.

UN top al sumpirilor la alimente din septembrie arată astfel:

Cartofi – 26,5%
Fasole boabe – 7,85%
Ouă – 7,23%
Ulei comestibil – 6,04%
Mălai- 5,47%

Preţurile la mărfurile nealimentare au înregistrat o creştere cu 0,62% în septembrie. Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 2,83%, dar şi combustibilii, cu 1,57%.

Tarifele la servicii au avut o evoluţie ceva mai temperată. Şi aici au existat însă scumpiri importante luna trecută. De exemplu, preţurile la serviciile de apă, canal salubritate au crescut cu 2,24%.