Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. PDL asistă, blegit, la ascensiunea USL
EDITORIALUL EVZ. PDL asistă, blegit, la ascensiunea USL

EDITORIALUL EVZ. PDL asistă, blegit, la ascensiunea USL

Deprimant spectacolul Opoziţiei conduse de Vasile Blaga.

Nu am văzut niciodată în politica românească personaje mai resemnate în faţa alegerilor ce se apropie. Tot ceea ce par că mai încearcă liderii "dreptei" este să-şi salveze propria piele şi să prindă un loc în Parlament.
Este adevărat, Ponta conduce ţara de la televizor. Cred că omul petrece mai mult timp dând interviuri, decât administrând ţara. Dar, politic, este eficient, de vreme ce patru luni de nonguvernare, un uriaş scandal de plagiat şi eşecul acţiunii de suspendare a lui Băsescu par să nu-l fi clintit în sondaje. Nu mă miră, de vreme ce Opoziţia – dacă îl scoatem pe Traian Băsescu din ecuaţie – abia scoate din când în când câte un miorlăit leşinat. Cu puţine excepţii, cei mai plictisitori invitaţi la dezbaterile televizate la care particip sunt pedeliştii. Vorbesc în lozinci şi sunt total debusolaţi când punctajul transmis de partid nu acoperă întrebarea moderatorului.
Studiu de caz: privatizarea Oltchim. În ne aducem aminte ce spectacol a făcut USL la privatizarea Cuprumin. Până acum, nu ţin minte să fi văzut o acţiune coerentă a "dreptei", în care să comenteze ce se întâmplă cu combinatul din Râmnicu Vâlcea. Guvernul Ponta se îndreaptă spre un eşec pe care, probabil, îl va sancţiona doar presa, iar voturile le va lua Dan Diaconescu. Sunt nenumărate alte exemple de teme controversate care au trecut cu graţie pe lângă PDL: politizarea televiziunii publice, eşecul european al USL, cadourile de sute de milioane de euro pe care Ponta le face lui Oprescu pe resursele contribuabililor din întreaga ţară. Nici o reacţie.
Liderii PDL cred că dacă organizează o conferinţă de presă în care apare un personaj zâmbind blazat, care recită un comunicat plictistor, şi-au făcut datoria. După care se duc în birou şi înjură presa rea, care- i sabotează. Poate că au dreptate în foarte mare măsură, dar ar trebui să nu uite în ce condiţii a jucat Traian Băsescu între 2001 şi 2004, când 90% din televiziuni aveau indicaţie să-i pomenească numele doar în asociere cu gropile din carosabilul bucu reştean. Sau să-şi amintească ce a reuşit Boc, dintr- o modestă poziţie de parlamentar de opoziţie. În plus, spre deosebire de Blaga, Băsescu nu a avut niciodată un Bogdan Chirieac care să-l ridice în slăvi la Antena 3. Dezinteresat, desigur. Sau, poate, tocmai de aceea Băsescu a ajuns unde a ajuns. Micile îmbrânceli din interiorul noii alianţe, jocurile ieftine de culise, înghesuiala pe puţinele colegii eligibile, nu fac decât să completeze acest tablou jenant. Aveau un singur element pe care puteau să-l exploateze mediatic în aceste zile: criteriile de integritate şi impunerea lor de către o comisie condusă de Monica Macovei. În loc să bată toba pe acest subiect şi să facă o comparaţie (îndreptăţită) cu un USL care-i susţine pe turnătorii Dan Voiculescu şi Sorin Roşca Stănescu, liderii alianţei mârâie din boscheţi la Macovei.
Nu plâng de mila celor din PDL şi nu vreau să le dau sfaturi. Dar mă uit la perspectiva ca USL să deţină o majoritate de 66% care să-i permită modificarea Constituţiei, iar "adevărata Opoziţie" să fie reprezentată de Dan Diaconescu. Mă uit şi la ceea ce a făcut Orban cu Ungaria în condiţii asemănătoare. Oare cum ar fi fost dacă- l votam pe Vadim Tudor, în 2000?
Liderii PDL cred că dacă organizează o conferinţă de presă în care apare un personaj zâmbind blazat, care recită un comunicat plictistor, şi-au făcut datoria

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: