Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ. Feminitatea politicienelor-model. Scandal mocnit
EDITORIALUL EVZ. Feminitatea politicienelor-model. Scandal mocnit

EDITORIALUL EVZ. Feminitatea politicienelor-model. Scandal mocnit

De obicei iniţiativa pleacă de la conducerea revistei, de regulă generată de o relaţie de apropiere cu femeia respectivă. Aproape fără excepţie, politicienele sunt dificile când vine vorba despre imaginea lor. Se lasă convinse după luni de zile de mofturi şi răsfăţuri. Apoi resping orice scenariu (căci este cu scenariu!) şi când îl acceptă au ele modificările lor. După aceste veritabile chinuri, când lucrurile se pun, cât de cât la punct, apare şi un fotograf.

Cei care fac asemenea fotografii sunt artişti de mare valoare. Predau la facultăţile de profil, au premii pe toate continentele, sunt ei înşişi o lume. Ei văd lucrurile altfel decât noi, restul lumii, şi nu acceptă sugestii când vine vorba despre imagine. Să vezi scandal ce iese!
Un singur pictorial nu a parcurs aceste etape. Este cel cu Mona Muscă din primul număr al revistei „Plai cu boi”. Atunci, rod al prieteniei cu patronul revistei, poetul Mircea Dinescu, ea a apărut „îmbrăcată” doar Istoria acelor fotografii a rămas în ceaţă ca şi Mona Muscă, un subiect aproape uitat. Mult mai pregătite şi mai complexe, având girul unor artişti celebrii, ultimele pictoriale au făcut şi fac valuri. De la bun început aş vrea să precizez că, pregătite şi retuşate chiar mai mult decât se obişnuieşte, toate aceste poze nu pot fi decât frumoase. Pe rând, Daciana Sârbu, Elena Băsescu, Raluca Turcan, Lavinia Şandru, Monica Tatoiu şi nişte mai mici politiciene locale au făcut deliciile cititorilor şi au stârnit comentarii mai mult sau mai puţin invidioase. De regulă acestea au rămas în limitele imaginii şi ale atmosferei din revista respectivă.
Ultimul pictorial al Monică Macovei depăşeşte cu mult acest cadru. Se comentează faptul că acesta i-a dat curaj. Admirându-se, pe bună dreptate, în revista de modă „Haarper’s Bazaar”, Monica Macovei ar fi prins curaj să susţină cu mai mare tărie criteriile de alcătuire a listelor cu candidaţi. În viziunea ei doar foarte puţini colegi de partid s-ar putea încadra, dar asta nu pare să o intereseze. Ea pare să aibă o problemă personală cu Elena Udrea mai ales după ce i s-a explicat că pictorialul acesteia, în revista Tabu ar fi mai complex. Elena Udrea reuşeşte acolo să devină Cleopatra, regina Egiptului, Eva Peron, soţia preşedintelui argentinian Juan Peron, Jackie Kennedy, Prima Doamna a Americii, Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru din Europa, si Madonna, regina muzicii pop. În timp ce Monica Macovei nu se apropie în pictorialul ei decât de Angela Merkel.
Pe de altă parte Elena Udrea reuşeşte să apară unde nici nu te aştepţi. După cum se ştie, Întâlnirea de la Murighiol a putut avea loc şi pentru că aleşii au circulat pe o şosea modernă realizată în timpul mandatului Elenei Udrea. Şi chiar duminică, la Huşi, s-au dat sarmale în campania electorală datorită unor fonduri europene, pe care Elena Urdea le-a obţinuit pentru oraş, pe vremea când era ministru. Poate antipatia vizibilă a Monică Macovei vine şi din faptul că, faţă de ea, Elena arată altfel.
Pe rând, Daciana Sârbu, Elena Băsescu, Raluca Turcan, Lavinia Şandru, Monica Tatoiu şi nişte mai mici politiciene locale au făcut deliciile cititorilor şi au stârnit comentarii mai mult sau mai puţin invidioase.