Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri EVZ după 21 de ani de la Mineriada din ’91: A ucis patru oameni, nu trei!
Dezvăluiri EVZ după 21 de ani de la Mineriada din ’91: A ucis patru oameni, nu trei!

Dezvăluiri EVZ după 21 de ani de la Mineriada din ’91: A ucis patru oameni, nu trei!

Ce fac azi personajele mineriadei din 25-28 septembrie 1991? Pe unele le vedem încă la televizor, altele au dispărut, iar despre altele nu s-a vorbit deloc de două decenii.

Azi, 25 septembrie, s-au împlinit 21 de ani de la mineriada condusă de Miron Cozma, care l-a făcut să demisioneze pe premierul Petre Roman. În tot acest timp, Valea Jiului s-a tot afundat într- o groapă a sărăciei, Miron Cozma a ieşit din puşcărie în decembrie 2007, iar Iliescu a fost scos de sub urmărire penală pentru o altă mineriadă, cea din 1990, Petre Roman şi-a schimbat viaţa de familie şi orientarea politică…
Aceasta ar fi pe scurt, evoluţia personajelor principale. Sunt însă informaţii rămase în sertarul amintirilor acelui septembrie 1991, peste care ar trebui să nu tragem oblonul uitării sau să lăsăm să se perpetueze periculos declaraţiile de azi ale protagoniştilor.
Miron Cozma: "Iau decizia în deplinătatea facultăţilor mintale"
Miron Cozma este azi însurat, pentru a doua oară de la ieşirea din puşcărie, cu solista Marinela Niţu. Când se plictiseşte sau prinde un moment potrivit, provoacă scandal public, comportându- se ca ortacul-şef de acum 21 de ani.
Urlă apoi în microfoanele reporterilor că el a fost deţinut politic, că n-are nicio vină pentru cele întâmplate în septembrie 1991 sau în 1999, că a fost victima jocurilor politice ale lui Iliescu şi Radu Vasile. Posibil, dar vina lor nu o anulează pe a lui.
Documentele anchetatorilor din anii 1991-1992 consemnează clar, pe baza declaraţiilor unor mineri, lideri ai sindicatelor, precum şi altor martori cum Miron Cozma a decis de unul singur declanşarea grevei generale şi plecarea spre Bucureşti a gloatelor de ortaci, adunate în curtea Exploatării Miniere Vulcan în ziua de 23 septembrie 1991.
Proba care l-a incriminat fără echivoc este o casetă video, anexată la dosarul (15 volume) întocmit de poliţiştii din IGP, începând cu toamna lui 1991. Miron Cozma: "Deci, aşa cum am declarat…. eu am avut, am şi o să am puterea de a lua o decizie. Tot eu am spus în februarie… le-am spus, feriţi-vă să venim noi a treia oară în Bucureşti… pentru că vom veni cu uneltele noastre de lucru şi vom face dreptate. Acum suntem sătui de minciuni. Pentru asta, eu ca lider de sindicat al Ligii şi ca reprezentant al dumneavoastră… iau următoarea decizie în deplinătatea facultăţilor mintale şi a puterii pe care o am, pentru că… ne-au înşelat fraţilor! Să ştiţi că minerii turci au mers o sută de kilometri pe jos până în capitala Ankara să-şi ceară drepturile. Şi noi suntem în stare! Mergem pe jos până la Petroşani, încolonaţi, ne oprim în faţa Primăriei şi cerem Primăriei să ne asigure mijloace de transport până în Bucureşti".
În declaraţiile lui de după eveniment, Cozma a negat evidenţa acestui discurs şi implicit instigarea minerilor împotriva guvernului. Ulterior, n-a mai pomenit nici de telexul trimis de la Guvern, în jurul orelor 15.30, prin care se răspundea favorabil la toate revendicările minerilor, nici de decizia tuturor liderilor de sindicat precum că acel conflict este stins şi nu se mai pleacă spre Bucureşti.
"Hotărârea de a pleca la Bucureşti este definitiv luată, indiferent ce va face Guvernul", a spus Cozma, iar declaraţia lui e înregistrată de o cameră TV.
"…le-am spus, feriţi-vă să venim noi a treia oară în Bucureşti… pentru că vom veni cu uneltele noastre de lucru şi vom face dreptate."
MIRON COZMA

Silviu Popescu, un fost ofiţer în fruntea minerilor
Un alt personaj pus sub urmărire penală, apoi condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul "Mineriada 1991", este fostul ofiţer MapN şi membru CADA, Silviu Octavian Popescu.
El a fost cel care, după demisia lui Petre Roman, l-a întors din drum pe Cozma, convingându-l să rămână în Bucureşti şi să protesteze până când "pică şi domnul Iliescu".

Una dintre fotografiile care îl înfăţişează pe Miron Cozma în mijlocul ortacilor
Despre Silviu Popescu, referatul Poliţiei de terminarea urmăririi penale, din 25 august 1992, consemnează că a instigat minerii să atace clădirea Guvernului şi să-l dea jos pe preşedintele Iliescu, probând aceste acuzaţii cu fotografii şi înregistrări video.

"În jurul orelor 13.00 (26 septembrie 1991) urcându- se pe un TAB şi adresându- se minerilor aflaţi în Piaţa Victoriei, (Silviu Popescu) le-a încurajat acţiunile şi i-a îndemnat la ocuparea clădirii şi demiterea Guvernului, propunându-le ca el să preia funcţia de ministru al Apărării în noul Guvern. De menţionat că aceste îndemnuri au fost şi urmate de un oarecare număr de mineri şi alţi cetăţeni, care au trecut peste TAB-uri şi au aruncat cu diferite obiecte asupra sediului Guvernului, inclusiv o încărcătură explozivă ce a detonat în interiorul clădirii, însă, tentativa a fost anihilată înainte de a lua amploare".
Totodată, anchetatorii spun că rămânerea lui Cozma în Bucureşti (alţi lideri şi grupuri mari de mineri plecaseră spre Valea Jiului) se datorează fostului ofiţer CADA, Silviu Popescu, care l-a învăţat să forţeze intrarea în Parlament şi să ceară demiterea preşedintelui Iliescu.
La dosar sunt adunate mărturii şi fotografii care redau că Popescu, aflat într-o maşină, îi îndemna pe mineri prin porta-voce să nu părăsească zona Palatului Cotroceni, ci să forţeze porţile şi să-l dea jos pe Iliescu.
Silviu Popescu nu a putut fi tras niciodată la răspundere pentru că, în timpul cercetării penale, a fugit din ţară. În cei 21 de ani nu l-a căutat nimeni, nici după pronunţarea sentinţei.
Anul trecut, aflat tot pe meleaguri străine, şi-a deschis un blog, unde povesteşte mineriada şi implicarea sa politică. Îl acuză şi acum pe Ion Iliescu de lovitură de stat la Revoluţie şi că a continuat politica comuniştilor. Silviu Popescu are acum 65 de ani.
Cum s-au bătut minerii cu scutierii la Universitate
Edificatoare în privinţa acestor manifestări este declaraţia lui Busuioc Nicolae, miner la E.M. Petrila Sud, în care, făcând referiri la participarea sa activă la toate acţiunile violente din perioada 25-26.09.1991, arată următoarele: "Ne-am retras spre Piaţa Universităţii unde am nimenit în grupul de mineri de lângă Hotel Intercontinental (era în seara de 25 septembrie, după atacarea Guvernului). Aici am stat jos până seara târziu, când în jurul orei 01.00, au intervenit din nou scutierii. Însă i-am respins şi am rămas pe loc până la ora 02.30, când au intervenit a doua oară, dar ne-au sosit ajutoare de la Gara Băneasa şi i-am respins din nou. În jurul orei 05.00, la a treia intervenţie şi ultima din acea noapte, au fost luaţi ostatici 16-17 scutieri cărora le-am luat scuturile, căştile şi bastoanele. De la aceştia am luat şi eu un scut, o cască şi un baston".
Morţii de la mineriada din 1991 sunt mai mulţi!
Mineriada din septembrie 1991 a făcut şi victime. S-a vorbit în permanenţă de sute de răniţi şi de 3 oameni morţi: Aurica Crăiniceanu, Andrei Frumuşeanu (doi tineri loviţi de rachete de semnalizare în Piaţa Victoriei, dar şi un jandarm, Nicolae Lazăr, ucis în confruntarea cu minerii care au luat cu asalt clădirea Guvernului şi au aruncat sticle incendiare.

Soţul Auricăi (dreapta) şi părinţii lui Andrei, în sala de tribunal, dorind pedepsirea ucigaşului
Pentru moartea lor nu a răspuns nimeni, deşi procurorul Surdescu identificase, la un moment dat, un fost ofiţer SPP ca fiind cel care apăsase pe trăgaciul aruncătorului de rachete.
A mai fost însă un personaj în această mineriadă care şi-a pierdut viaţa şi care nu a fost băgat în statistica oficială. Poate pentru că nu a murit la Bucureşti, ci într-o piaţă din oraşul Vulcan! Bărbatul avea 65 de ani şi a fost omorât de minerii incitaţi de Cozma să plece spre Capitală, "să facă ordine în ţară".

Victimele unui SPP-ist şi ale ortacilor: Andrei Frumuşanu şi Aurica Crăiniceanu
Episodul este consemnat în dosarul întocmit în 1992 de către IGP şi Procuratura Generală. "În cursul nopţii de 23/24 septembrie 1991, circa 3000-4000 de mineri au rămas în curtea EM Vulcan. O parte din aceştia s-au deplasat în oraş, unde s-au dedat la fapte antisociale, fără ca Miron Cozma să ia vreo atitudine ori să împiedice producerea lor. Astfel au fost agresate persoane, au fost distruse şi furate mărfuri de la persoanele care vindeau produse în piaţa agroalimentară a oraşului Vulcan. Printre victime s-a numărat şi Ene Ionel, de 65 de ani, dintr-o comună din judeţul Dolj, care în urma loviturilor primite a decedat în ziua de 29.09.1991, la spital".