Sexul la vârsta a treia este văzut, cel mai adesea, ca un mic răsfăţ şi chiar o recompensă: copiii sunt suficient de mari încât să-şi poarte singuri de grijă, situaţia financiară s-a stabilizat, iar partenerii au acumulat suficientă experienţă. În realitate, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nu mai răspunde la fel în faţa stimulilor sexuali. Femeile se "aprind" mai greu, îşi p ierd lubrifierea naturală, iar bărbaţii au dificultăţi în a menţine erecţia, iar unii chiar ajung la impotenţă.
Sexul la bătrâneţe, un lux
Cea mai mare barieră sexuală a femeilor vârstnice este uscăciunea vaginală.
Trecerea timpului schimbă radical modul în care femeile ajung să se excite, mai ales atunci când ating vârsta menopauzei. Nivelul scăzut al hormonului feminin numit estrogen încetineşte producţia de lubrifiant care asigură elasticitatea ţesutului vaginal, ceea ce face ca penetrarea să devină inconfortabilă şi dureroasă.
"Toate aceste schimbări fac parte din evoluţia firească, nu e nimic de speriat", dă asigurări dr. Eugen Tănase, coordonatorul secţiei obstetrică- ginecologie a Spitalului CF2 din Bucureşti. Există însă câteva metode de a combate uscăciunea vaginală, cel mai eficient fiind tratamentul cu hormoni.
"Avem pilule pe bază de estrogen, dar şi plasturi cu aplicare de o săptămână, prin care se eliberează acest hormon. Trebuie luate doar cu avizul medicului, altfel există riscul de a face cancer la sân. Pe termen scurt, funcţionează şi lubrifianţii artificiali", explică ginecologul.
După 40 de ani, bărbaţii experimentează andropauza, un proces similar menopauzei, care are drept consecinţă disfuncţii sexuale.
"Nu mai e ca la 20 de ani! De la o vârstă, erecţia apare o dată pe săptămână sau chiar o dată pe lună", avertizează specialistul. Pierderea elasticităţii ţesutului sau proasta vascularizare a penisului sunt alţi doi factori care declaşează disfuncţia, dar la baza acesteia pot sta şi probleme de sănătate precum diabetul, boli de inimă, tensiune ridicată.
Vestea bună este că toate aceste neplăceri pot fi prevenite printr-un stil de viaţă echilibrat, din care nu lipsesc exerciţiile fizice regulate şi o dietă bogată în crudităţi.
Cei care se luptă deja cu disfuncţia erectilă au la îndemână injecţiile în penis sau implantul chirurgical. Despre acesta din urmă, medicul spune însă că nu dă rezultate foarte bune.
De la o anumită vârstă, sexul devine o raritate, iar erecţia apare o dată pe săptămână sau chiar o dată pe lună. Cu toţii trecem prin aşa ceva şi e cât se poate de fi resc.
EUGEN TĂNASE, doctor obstretică-ginecologie
Libidou la cote minime
Pofta de sex redusă nu caracterizează doar cuplurile aflate la vârsta a treia. De multe ori, din cauza unor probleme hormonale ori a unor cauze de natură psihică, şi femeile tinere au un libidou scăzut. Femeile care ocolesc momentul apropierii intime pot suferi de anxietate şi depresie.
În astfel de situaţii, discuţiile cu un specialist în domeniu, precum şi învăţarea unor tehnici sexuale noi ar putea contribui cu succes la creşterea libidoului, însă primul pas ar trebui să fie comunicarea cu partenerul. De mare ajutor, spun medicii, sunt şi terapiile naturiste, pe bază de ceaiuri din plante.