Evenimentul Zilei > Economie > De ce îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim
De ce îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim

De ce îngroapă OPSPI privatizarea Oltchim

Privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, programată luna viitoare, nu are nicio şansă de realizare, iar insolvenţa pare inevitabilă

Declaraţiile surprinzătoare ale şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, indică în mod clar un eşec al procesului de privatizare al Oltchim şi sunt de natură să arunce în aer privatizarea. În primul rând este vorba despre o schimbare completă de optică a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea de privatizare a combinatului.
Iniţial, statul primise acceptul Comisiei Europene de a converti în acţiuni datoriile către AVAS, circa 250 milioane euro, deşi contravenea intereselor acţionarilor minoritari. Până la urmă, procedura a fost inclusă în anunţul de privatizare, iar AGA Oltchim urma să aprobe conversia, iar întreg pachetul de acţiuni rezultat urma să fie vândut la licitaţie pe 14 septembrie.
"În ultimele 7-8 zile am ajuns la concluzia că este mult mai bine pentru Oltchim şi statul român să renunţăm la conversia creanţei din mai multe motive", a spus Vulpescu. Este vorba, lasă de înţeles şeful OPSPI, de ameninţările cu acţionarea în judecată ale acţionarului minoritar PCC, ce reprezintă un risc însemnat pentru presupusul viitor cumpărător al acţiunilor statului.
OPSPI propune acum o nouă metodă de privatizare, vânzarea simultană prin licitaţie a creanţelor AVAS şi Electrica (400 milioane euro în total) şi a acţiunilor actuale ale statului către acelaşi investitor. Anunţul i-a luat prin surprindere pe toţi cei implicaţi, inclusiv conducerea combinatului.
"Suntem în mijlocul privatizării şi am semnat o înţelegere confidenţială cu statul român, cum că nu vom dezvălui şi nu vom comenta nimic cu privire la privatizare. Noi ne-am respectat angajamentul, Remus Vulpescu, nu. Este o încălcare a legii privatizării", ne-a declarat Wojciech Zaremba. Reprezentantul PCC face referire la faptul că Vulpescu a vorbit despre preţul şi condiţiile PCC din oferta iniţială neangajantă.
Potrivit surselor Evz, în afara faptului că a dezvăluit informaţii confidenţiale, Vulpescu a prezentat şi date eronate, în sensul că PCC şi OPSPI nu au negociat niciodată oferta de privatizare, aşa că el n-avea de unde să cunoască oferta actuală.
Adio privatizare
Declaraţiile şefului OPSPI şi faptul că nu există niciun investitor serios interesat de "gaura neagră" Oltchim în afară de PCC, arată că licitaţia din 14 septembrie nu va avea ca rezultat o privatizare. Deşi Vulpescu spune că nu intenţionează declanşarea insolvenţei la combinat, aceasta pare inevitabilă. Un deznodământ de neînţeles din care nu ar câştiga nimeni, poate doar o companie specializată în insolvenţe.
54% este procentul pe care statul îl deţine din acţiunile Oltchim