Evenimentul Zilei > Actualitate > „Dalmaţienii” USL s-au aliniat pentru un loc în Parlament
„Dalmaţienii” USL s-au aliniat pentru un loc în Parlament

„Dalmaţienii” USL s-au aliniat pentru un loc în Parlament

Printre cei care vor un mandat de senator sau deputat şi-au făcut loc turnători ai Securităţii, traseişti, incompatibili şi penali

În timp ce premierul Ponta ironizează, brutal, efortul Monicăi Macovei de a curăţa listele PDL de candidaţi dubioşi, USL se pregăteşte să umple parlamentul cu un nou val de puşcăriabili, turnători ai securităţii şi traseişti notorii. Până acum, USL nu a făcut nici un efort să-şi cureţe listele. Nici societatea civilă nu reuşeşte să se coalizeze şi să identifice, aşa cum a procedat la alegerile precedente, candidaţii indezirabili.
Umbra Securităţii
Un nou colaborator al Securităţii intră în viitorul Senat al României: Sorin Roşca Stănescu, susţinut de istoricul partid liberal. O decizie oficială va fi anunţată într-o săptămână, dar Roşca Stănescu spune că s-a autolustrat suficient.
Şi Dan Voiculescu (PC) se întoarce în Parlament, după o demisie de o vară, exact atât cât să amâne cu câţiva ani procesul de corupţie în care era implicat.
În Legislativ are şanse să rămână şi turnătorul Ioan Ghişe (PNL), acum erou al luptei împotriva lui Băsescu, care are însă nişte probleme în partid cu obţinerea unui colegiu eligibil.
Migraţie
Liberalul Ludovic Orban a identificat vreo 50 de migratori, probabil fără UNPR, formaţiune desprinsă din PSD pentru a se alia cu Băsescu şi acum revenită la matcă. Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, cel care, în ianuarie 2010, pierdea alegerile parlamentare parţiale din sectorul 1 în faţa liberalului Radu Stroe, va candida acum pentru PNL, însă în sectorul 2.
Fostul ministru democrat- liberal al Tineretului, Sorina Plăcintă, şi-a găsit un loc la PNL. În aprilie, în timpul moţiunii de cenzură care a răsturnat guvernul Ungureanu şi a adus USL la putere, Plăcintă a provocat senzaţie plângând în plenul Parlamentului, după o discuţie cu Elena Udrea.
Relativ puţin cunoscut publicului, omul de afaceri Gigel Calcan a intrat în Parlament în anul 2000, pe listele PSD. Anul 2008 l-a prins senator PDL şi vicepreşedinte al organizaţiei din Dâmboviţa. După ce PDL a pierdut controlul acestui judeţ, Calcan a revenit la PSD.
Cazul Diaconu
Pentru că a ocupat postul de director de teatru concomitent cu poziţia de senator, justiţia i-a interzis lui Mircea Diaconu să mai ajungă în vreo funcţie publică timp de trei ani. Diaconu a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Ministerului Culturii, dar, în decembrie 2012, vrea să mai candideze la Senat.
El susţine că interdicţia impusă de Justiţie nu se referă la dreptul de a fi ales deputat sau senator. În iunie, când Înalta Curte a decis că Diaconu este incompatibil, Crin Antonescu l-a consolat: „Nu există om mai naiv de cinstit”.
Puşcăriabilii se întorc
De la Iaşi vine un prim lot, în frunte cu Relu Fenechiu(PNL), trimis în judecată, la 12 iunie, în dosarul Transformatorul. Procurorii susţin că firmele sale vindeau, la suprapreţ, către Electrica, transformatoare vechi, uzate şi inutile.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, aflat în vizorul DNA pentru fraudarea referendumului, va fi şi el candidat. Concitadinul lui Fenechiu, Tudor Chiuariu(PNL), părăseşte Moldova şi va candida de această dată la Bucureşti. El este acuzat de abuz în serviciu în dosarul Poşta Română.
USL l-a recuperat pe fostul PDL-ist Mircea Banias, acuzat de DNA că ar face parte dintr-un „grup infracţional organizat” care controla Vama Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a marfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.
Pe listele USL s-ar putea afla şi deputatul Mugurel Surupăceanu. Ales în judeţul Gorj, la fel ca şi Ponta, Surupăceanu a fost trimis în judecată de către DNA pentru că, împreună cu alţi directori de la Complexul Turceni, pentru achiziţionarea unui utilaj vechi şi supraevaluat. Deocamdată, preşedin tele PSD, Victor Ponta, neagă că binecunoscutul senator PSD Cătălin Voicu ar mai candida pe listele USL.
Criterii de integritate la PDL
Europarlamentarul Monica Macovei conduce o comisie de integritate, care are 12 criterii de evaluare a listelor ARD. Nu vor putea candida foştii colaboratori ai Securităţii sau cei care au ocupat funcţii de conducere retribuite în PCR. Candidaţilor ARD li se cere „să nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de corupţie„.
Nu vor putea intra în Parlament cei declaraţi incompatibili prin decizii definitive sau care s-au aflat în conflicte de interese. ARD nu-i va lăsa să candideze nici pe cei care au participat la acţiuni cu caracter rasist sau antisemit. Există interdicţii şi pentru traseişti şi pentru cei care au încălcat grav morala publică, în exercitarea unei funcţii în stat.
CITIŢI ŞI:

  • Gata cu traseismul! Camera Deputaţilor va avea un cod de conduită
  • Fostul turnător Sorin Roşca Stănescu va candida pentru PNL
  • „Greii” USL vor să candideze în Capitală. Cei ai PDL aleg provincia
  • Candidaţii PDL, la judecata Monicăi Macovei
  • Preşedinţii de partide vor câte un nou mandat parlamentar. Îl merită?
  • În Bucureşti, PSD a luat faţa PNL la împărţirea colegiilor pentru alegerile parlamentare
  • Lista politicienilor care vor candida pentru Parlament în colegiile din Bucureşti