Evenimentul Zilei > Justitie > DNA vrea pedepse mai mari pentru Remeş şi Mureşan. Recursul în procesul „Caltaboşul”
DNA vrea pedepse mai mari pentru Remeş şi Mureşan. Recursul în procesul „Caltaboşul”

DNA vrea pedepse mai mari pentru Remeş şi Mureşan. Recursul în procesul „Caltaboşul”

Procurorii DNA cer pedepse mai mari pentru foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. Aceştia susţin că nu sunt vinovaţi de corupţie. Cei doi foşti au fost astăzi la ÎCCJ. Ioan Avram Mureşan a stat în boxa arestaţilor, deorece execută şapte ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie. Procesul a fost amânat pentru 5 noiembrie.

UPDATE. Magistraţii au hotărât un nou termen pentru 5 noiembrie, pentru ca părţile acuzate să-şi pregătească apărarea. Tot atunci, fostul ministru al Agriculturii, arestat în alt dosar, va face o declaraţie în faţa instanţei.
Foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi, în februarie 2012, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte trei ani de închisoare, în Dosarul Caltaboşul. Remeş trebuie să restituie 1.500 de lei şi tot atâţia euro. Cel de-al treilea acuzat din dosar, afaceristul Gheorghe Ciorbă a fost, de asemenea, condamnat la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare. Instanţa a menţinut sechestrul asupra casei lui Remeş, din Baia Mare.
Acuzaţiile procurorilor
Foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan sunt judecaţi pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă. Potrivit procurorilor DNA Remeş a primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi alţi 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, care vroia să câştige două contracte în valoare de 35 de miliarde de lei vechi. Intermediarul ar fi fost un alt fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan. Pe lângă produsele tradiţionale, la Remeş ar mai fi ajuns şi un autoturism de lux în valoare de 65.000 euro. În dosar au existat şi înregistrări ambientale care au circulat şi în mass-media şi din care reiese că Decebal Traian Remeş primea ţuică şi caltaboşi.
Deturnare de fonduri
Pe de altă parte, Ioan Avram Mureşan a mai fost condamnat, în aprilie 2011, la şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri, dar nici această decizie nu este definitivă şi irevocabilă.