Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum transformi în mp3 casetele şi vinilurile
Cum transformi în mp3 casetele şi vinilurile

Cum transformi în mp3 casetele şi vinilurile

Ion Duo Deck îţi transferă muzica de pe discuri pe gadgeturile moderne

Cu siguranţă sunt foarte mulţi cei care încă mai păstrează pe acasă vechile casete audio şi viniluri.
E adevărat că majoritatea melodiilor se găsesc acum şi în format mp3, însă sunt foarte multe dintre albumele formaţiilor româneşti vechi sau melodii extrem de rare, străine, care mai sunt doar pe dispozitivele populare la noi în anii ‚70 – ‚90. Sau poate fi vorba pur şi simplu de banale înregistrări personale, pe casetele audio, care au valoare sentimentală.
Pentru ca toate aceste înregistrări să fie transferate pe computer şi să le puteţi asculta şi pe telefon sau tabletă există un gadget special. Ion Duo Deck costă în jur de 600 de lei şi are încorporate un mini casetofon precum şi un pick-up.
Cum funcţionează
Sistemul de transfer al înregistrărilor pe computer este destul de simplu şi necesită cunoştinţe tehnice minime. Aparatul se conectează printr-un cablu USB la computer. În pachet este şi un soft care se instalează pe computer şi cu ajutorul căruia se fac înregistrările. Trebuie să ştiţi şi faptul că atunci când vă apucaţi de aceste transferuri, va trebui să acordaţi ceva timp, întrucât înregistrările sunt prelucrate în timp real.
Softuri pentru editare
Dacă nu sunteţi mulţumiţi de calitatea sunetului, puteţi folosi un soft pentru editare. Cool Edit sau AVS Audio sau Audacity pot fi variante care au o sumendenie de opţiuni de prelucrare. Fişierele pot fi convertite în diverse formate şi li se poate îmbunătăţi calitatea prin aplicarea unor filtre predefinite sau eliminarea automată a zgomotului de fond pe care îl pot avea în urma înregistrării.
Dezavantaje gadgetului
Calitatea sunetului. Cel puţin în ceea ce priveşte vinilul, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că înregistrările nu vor avea acelaşi nivel calitativ în ceea ce priveşte sunetul. S-a demonstrat chiar ştiinţific faptul că înregistrările digitale nu capturează întreaga undă a sunetelor, iar unele au o tranziţie mult mai rapidă decât în cazul imprimărilor de tip analogic.
Investiţia. Trebuie să ţineţi cont, dacă vreţi să-l cumpăraţi, că investiţia s-ar motiva doar dacă aveţi de transferat foarte multe înregistrări audio, altfel nu merită să cheltuiţi banii.
Preţul. Pentru un aparat care face atât de puţin şi îl vei folosi poate o singură dată, e totuşi puţin cam scump.

Aparatul se conectează printr-un cablu la computer, iar piesele sunt înregistrate în timp real