Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim. Şase erori care au îngropat combinatul
Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim. Şase erori care au îngropat combinatul

Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim. Şase erori care au îngropat combinatul

Trei erori de strategie şi trei erori de tactică au făcut posibilă preluarea pachetului de 54% din acţiunile Oltchim de către Dan Diaconescu, în ceea ce promite să devină cea mai controversată privatizare din ultimul timp.

Patronul de televiziune Dan Diaconescu n-a adus ieri cele 203 milioane de lei pentru pachetul majoritar la Oltchim, aşa cum promisese, invocând că nu poate să semneze un contract în care "nu s-a schimbat o literă" faţă de caietul de sarcini.
Teoretic, Diaconescu mai are timp până la sfârşitul lunii să găsească banii, însă în realitate şansele sunt minime. Totuşi, deşi va pierde 130.000 de euro, Dan Diaconescu reuşeşte să blocheze cel puţin până la anul vânzarea combinatului.
Acest fapt a fost posibil ca urmare a unui cumul de breşe în strategia şi în tactica statului.
Erori de strategie
1. Cea mai mare eroare a fost întârzierea privatizării până în punctul în care combinatul s-a oprit iar statul a ajuns cu spatele la zid. Experienţa CupruMin demonstrase deja că pentru astfel de vânzări este nevoie de o rezervă de timp, de o procedură suficient de elastică astfel încât să poată fi reluată rapid şi chiar de un plan B. Însă statul nu pare să fi învăţat nimic.
2. Istoric, prima greşeală a fost vânzarea separată a Arpechim, odată cu Petrom, deşi OMV nu a dorit nici un moment rafinăria de la Piteşti. Încercarea ulterioară de-a prelua rafinăria cu bani de la buget a fost apoi respinsă ca ajutor de stat.
Tot respinsă a fost şi încercarea statului de a-şi converti creanţele în acţiuni, la cererea acţionarului minoritar PCC, care a invocat o clauză din statutul Oltchim conform căreia pentru majorările de capital este nevoie de două treimi din voturi.
3. O altă greşeală a fost vânzarea combinatului înainte de trecerea prin procedura de insolvenţă. În condiţiile în care valoarea netă a combinatului este cu minus în faţă, iar pierderile sunt principalul produs al combinatului, această metodă era viabilă doar dacă se prezenta un investitor "strategic" de tipul giganţilor ruşi sau kazahi, care să ignore lipsurile pe care trebuiau să şi le asume doar de dragul de a îşi adăuga la colecţie un combinat industrial. Pentru că investitorul respectiv nu s-a prezentat, preţurile oferite nu puteau fi decât derizorii.
Erori de tactică
1. Vânzarea separată a acţiunilor şi a creanţelor a fost de natură să creeze confuzie în rândul cumpărătorilor nefamiliarizaţi cu istoria Oltchim.
Încă nu este clar dacă pachetul majoritar de acţiuni va oferi protecţie în faţa unui creditor care cumpără o creanţă, la o fracţiune din valoarea ei. Acesta este şi motivul pentru care omul de afaceri Ştefan Vuza a decis să participe cu două oferte separate.
2. Garanţia de participare la licitaţie a fost mică faţă de valoarea teoretică a tranzacţiei. O garanţie substanţială era teoretic suficientă pentru a-i ţine la distanţă pe nepoftiţi, fără a fi nevoie de filtre subiective ca experienţa sau bonitatea.
Dar, din cauză că valoarea pachetului de acţiuni în sine este foarte mică, garanţia rezultată a fost la rândul ei modestă. 130.000 de euro este o sumă substanţială, la care nimeni nu renunţă uşor, însă Dan Diaconescu a găsit metoda prin care spera să o transforme într-un capital public substanţial.
3. FMI a insistat în ultimii ani ca privatizările să se facă exclusiv pe baza criteriului "cel mai bun preţ". Acesta este şi motivul pentru care, în faţa potenţialului dezastru de imagine provocat de victoria lui Dan Diaconescu, Fondul i-a sugerat şefului OPSPI să nu anunţe un câştigător. Însă în acel moment deja nu mai exista decizie bună, riscul de a respinge oferta "de nerefuzat" a lui Dan Diaconescu fiind cel puţin la fel de mare ca riscul de a o accepta.
130 de mii de euro
este valoarea garanţiei depuse de Dan Diaconescu la Oltchim, pe care o pierde dacă nu se prezintă cu banii

Garanţia de participare la licitaţie a fost mică faţă de valoarea teoretică a tranzacţiei. O garanţie substanţială putea să îi ţină departe pe farsori
Privatizarea combinatului bagă zâzanie în USL
Andreea Udrea
Privatizarea Oltchim a încins spiritele în USL. Victor Ponta a încercat să paseze răspunderea în tabăra liberalilor. Unii membri marcanţi ai PNL au criticat şi guvernul în ansamblu, dar şi pe propriul coleg de partid, deţinătorul portofoliului Economiei, Daniel Chiţoiu, pentru situaţia creată.

Astfel, premierul a declarat că Daniel Chiţoiu va fi schimbat din funcţie, dacă se dovedeşte că are vreo "responsabilitate" cu privire la eşecul privatizării Oltchim. De altfel, şi la începutul lunii septembrie, premierul a afirmat că ministrul Economiei va răspunde cu capul pentru privatizarea combinatului.
"Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi – capul, viaţa şi tot – de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim", i-a transmis, ameninţător, Ponta lui Chiţoiu. Modul în care Daniel Chiţoiu a gestionat privatizarea Oltchim a fost şi principalul subiect pe ordinea de zi la şedinţa conducerii PNL de ieri.
Prezentarea lui Daniel Chiţoiu referitoare la situaţia de la Oltchim nu i-a convins pe toţi liberalii prezenţi la discuţii, ministrul Economiei fiind criticat pentru maniera în care a gestionat această chestiune. În apărarea lui Daniel Chiţoiu, a sărit liderul liberal, Crin Antonescu, care, de altfel, l-a lăsat pe ministrul Economiei la conducerea partidului în timpul interimatului său la Cotroceni.
Liderul PNL a afirmat că, din punctul său de vedere, "s-a procedat corect şi în vederea interesului naţional", în privinţa privatizării Oltchim, adăugând că nu se pune problema înlocuirii lui Daniel Chiţoiu de la conducerea ministerului. Liberalii s-au arătat nemulţumiţi de prestaţia lui Chiţoiu încă de zilele trecute.
Astfel, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian a catalogat drept "o farsă" privatizarea Oltchim, spunând că licitaţia nu a avut condiţile necesare pentru a evita înscrierea unui "pretendent" precum Diaconescu. "Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă că investitori misterioşi?", s-a întrebat Vosganian, pe blog.
Nici numărul doi din PNL, Relu Fenechiu, nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de rezultatul licitaţiei de vineri. Acesta a spus că totul este "o glumă de prost gust" şi s-a întrebat cine îşi va asuma răspunderea pentru situaţia creată. În fine, un alt vicepreşedinte al PNL, Dan Radu Ruşanu, naşul lui Chiţoiu, nu s-a sfiit să arunce vina privind stadiul în care se află privatizarea combinatului asupra Guvernului, pentru că nu "a asigurat un capital de lucru de 40-50 milioane de euro ca Oltchimul să mai funcţioneze încă cincişase luni de zile, timp în care se putea asigura un investitor puternic".
Ruşanu s-a arătat la fel de supărat pe sindicate şi pe angajaţii Oltchim, pentru că au protestat şi, în acest fel, i-au speriat pe investitorii serioşi. Subiectul privatizării urmează a fi discutat joi în cadrul şedinţei CSAT, convocată de preşedintele Traian Băsescu, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
"Să ne spună să ne ducem la dracu’ în loc să ne mintă"
Nicoleta Ene
Starea de tensiune şi incertitudine persistă la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Producţia este oprită, curentul tăiat, iar salariile celor 3.400 de muncitori sunt întârziate cu o lună. Oamenii au ajuns la capătul răbdărilor. "Să ne spună odată clar ce avem de făcut: venim la serviciu sau stăm de tot acasă. Mai bine să ne zică să ne ducem la dracu’ decât să ne tot mintă", susţine Ioana Mateescu, de 46 de ani, angajată Oltchim.

"Toţi mint, absolut toţi. Guvernanţii, în frunte cu Ponta, dar şi Diaconescu, sunt în campanie electorală şi se folosesc de situaţia critică în care află Oltchim pentru a câştiga capital electoral. Noi am ajuns să trăim din pensiile părinţilor, să trăim din bani împrumutaţi de la rude, prieteni şi vecini, iar ei se întrec în declaraţii la televizor. Nu mai suportăm, dacă situaţia nu se rezolvă, ieşim din nou în stradă", spune Gheorghe Noriţă, de 55 de ani.
"De patru ani de când mergem pe brânci cu producţia, am ajuns cu nervii la pământ, incertitudinea ne-a secătuit. Privim peste gard la firmele conduse de oamenii lui Roibu şi Diculoiu cum prosperă şi noi nu avem bani să trăim de pe azi pe mâine. Ne aduc în stare să ieşim la drumul mare şi să le dăm în cap la graşii ăştia care ne-au adus în colaps", spune şi Vasile Modoianu, 49 de ani, salariat Oltchim.
Mai mulţi angajaţi Oltchim au depus plângeri la DNA în care reclamau încheierea unor contracte păguboase de către fosta conducere a societăţii cu firmele deţinute de demnitari ai statului român. Inspectorii ANAF, care sunt în control încă de săptămâna trecută, au în vizor relaţiile comerciale ale combinatului cu diverse firme-căpuşă, care ar fi prejudiciat Oltchim.
CITIŢI ŞI:

  • De ce banii promişi de Diaconescu nu pot ajunge la angajaţii Oltchim
  • EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat şi cifră de afaceri de 10 miliarde de euro
  • Iată de ce victoria lui Dan Diaconescu la Oltchim e o veste excelentă
  • EVZ a avut dreptate! Remus Vulpescu a recunoscut convorbirea cu reprezentantul FMI pe tema Oltchim
  • Ministrul Economiei spune că ruşii de la TISE ar putea prelua Oltchimul dacă Diaconescu nu găseşte bani
  • Victor Ponta regretă că ruşii nu au licitat pentru Oltchim. Vezi ce a declarat despre Dan Diaconescu
  • Ochiul şi timpanul serviciilor secrete, aţintite spre Oltchim
  • Remus Vulpescu i-a făcut jocul lui Dan Diaconescu, în ciuda avertismentului FMI
  • De unde aşteaptă banii Diaconescu? De la „vreo 10 milioane de români” şi de la „prieteni din ţară şi străinătate”
  • Un banc prost devine realitate. Diaconescu, proprietarul Oltchim. Luni la ora 10 trebuie să arate şi banii | VIDEO