Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a ajuns Guvernul să menţină cota unică
Cum a ajuns Guvernul să menţină cota unică

Cum a ajuns Guvernul să menţină cota unică

Păstrarea acesteia este o decizie bună, spun analiştii. Din păcate, starea bugetului ar putea forţa Executivul să majoreze impozitul

În mai, la instalare, guvernul Victor Ponta, a anunţat că vrea să instituie cotă progresivă de impozit pe venit, de 8, 12 şi 16%, ceea ce înseamnă că nivelul cel mai înalt ar fi ajuns la 16%, cota unică din prezent. Era una principalele promisiuni de relaxare fiscală. Propunerea a rezistat doar câteva luni. "Fondul Monetar Internaţional a respins ideea din cauză că nu sunt venituri la buget", spune Dan Schwartz, Managing Partner Scot&Company Consulting. Cea mai recentă declaraţie a premierului Victor Ponta a fost că USL va menţine cota unică până în 2016. "Din punct de vedere al eficienţei, s-a demonstrat că impozitele mici funcţionează, în sensul că aduc mai mulţi bani la buget. În schimb, colectarea a fost extrem de proastă. Pentru noi, cota unică a fost benefică şi s-a demonstrat că a adus mai mulţi bani la buget", a spus pentru EVZ economistul Florin Cîţu.
Menţinerea cotei, promisiune de alegeri
În opinia lui Cîţu, USL nu a renunţat însă la ideea de impozit diferenţiat. Îl pregăteşte într-o formă mai radicală: "Cred că vor să introducă o cotă de impozit progresiv cu nivel minim de 16%, şi asta pentru că deficitul bugetar se va adânci, iar perspectivele de creştere economică sunt proaste". Modul în care s-a făcut cea mai recentă rectificare bugetară, comutarea fondurilor dinspre investiţii către cheltuieli sociale, a condus la înrăutăţirea acestor perspective. "Orice investiţie contează pentru creşterea economică, fie că este publică sau privată. Este adevărat, un euro de la investiţii publice nu se transformă într-un euro valoare adăugată pentru economie. Dar un euro luat de la investiţii publice şi dus în salarii nu înseamnă mai nimic pentru economie ci doar un transfer de fonduri dinspre consumul public către cel privat", a mai spus Cîţu. De altfel, Victor Ponta a vorbit recent despre faptul că se menţine cota unică, spunând însă şi că veniturile trebuie să crească la buget.
Cât de repede ar putea schimba guvernul impozitul?
Lui Dan Schwartz termenul de 2016 i se pare îndepătat. "Astfel de promisiuni se fac înainte de campanie electorală. Personal cred însă că, cel puţin încă un an ar mai trebui menţinută cota unică", spune Dan Schwartz. În opinia sa, este forma cea mai bună de impozitare: "Dacă se introduce o cotă progresivă, cu un impozit de câteva zeci de procente pentru veniturile mari, cresc cheltuielile statului, aşa că execuţia bugetară nu se va îmbunătăţi neapărat". Specialistului a explicat că se majorează cheltuielile nu doar pentru că administrarea taxei va fi mai dificilă, ci şi pentru că salariile bugetarilor ar putea trebui majorate: "Pentru o parte din bugetari cota de impozitare va fi mai mare, iar pentru a păstra nivelul net actual, salariile pot creşte".
Guvernul a renunţat la ideea iniţială de impozit progresiv din cauza deficitului bugetar
"Dacă se introduce un impozit de zeci de procente pentru venituri mari, cheltuielile publice cresc."
DAN SCHWARTZ, consultant fiscal
CITIŢI ŞI:

  • Victor Paul Dobre anunţă că USL ar putea menţine cota unică până în 2016
  • Ponta: Cota unică rămâne neschimbată, dar ne trebuie mai mulţi bani la buget
  • Victor Ponta vrea să păstreze cota unică, dar să crească veniturile bugetare