Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristoiu: Pentru Occident, Victor Ponta s-a scos
Cristoiu: Pentru Occident, Victor Ponta s-a scos

Cristoiu: Pentru Occident, Victor Ponta s-a scos

Analistul Ion Cristoiu a afirmat, pentru EVZ, că prin datele trimise CCR, cvorumul nu s-a realizat

EVZ: Cum comentaţi acţiunile USL din ultima vreme, de eliminare de pe liste a unor categorii de persoane?
Ion Cristoiu: Dacă ne raportăm la adresa trimisă ieri CCR, a fost vorba de un foc de artificii, deoarece, potrivit adresei, actualizarea listelor electorale permanente a dus la reducerea numărului de cetăţeni cu drept de vot cu 34.654 de persoane.(…)
Potrivit adresei oficiale trimise de Guvern, pe listele permanente, prin actualizarea cerută de CCR, se află 18.308.612 persoane, minus 34.654. Restul- pentru a crea o perdea de fum şi pentru a da judecătorilor USL un pretext să nu voteze – s-a adăugat şi un număr de persoane despre care Guvernul spune că nu au fost radiate de pe liste, dar ar putea fi luate în considerare ca neintrând în cvorum.
Deci, din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare. Nu s-a realizat cvorumul.
În ce măsură credeţi că datele trimise de Guvern ieri, către CCR, schimbă datele problemei?
Judecătorii din partea USL, luând drept pretext documentul trimis de Guvern, în care sunt consemnaţi românii din străinătate, vor considera că aceştia nu fac parte din cvorum. Intenţia este aceea de a forţa o decizie cu 5 la 4, pe care şi Crin Antonescu şi Victor Ponta au anunţat că nu o vor respecta.
Adresa de astăzi trebuie pusă în legătură cu evenimentul misterios al zilei, şi anume graba dnei. Mona Pivniceru de a demisiona din profesia de magistrat, ea fiind acum o simplă doamnă, fără a mai aştepta hotărârea Înaltei Curţi, astfel încât miercuri să fie numită ministru.
Asta înseamnă că liderii USL iau în calcul invalidarea referendumului sau măcar amânarea cu o săptămână a unei decizii, în aşa fel încât Pivniceru să-l schimbe pe Daniel Morar, ba chiar şi pe dna. Kovesi, cu aprobarea preşedintelui interimar.
Cum apreciaţi atitudinea prudentă a premierului Victor Ponta din conferinţa de presă de ieri?
Practic, Ponta a confirmat că nu s-a întrunit cvorumul. Adăugirile, anexele la această adresă, au vizat pe oamenii lor de la CCR. Dacă ar fi spus clar că din totalul de 18 milioane, numai 30.000 trebuie scăzute, atunci judecătorii USL ar fi fost obligaţi să invalideze referendumul, ori aşa le-a dat posibilitatea ca ei să nu voteze invalidarea.
Pentru Occident, Ponta s-a scos, deoarece a tăiat de pe liste doar 34.654, dar povara deciziei a trecut, printr- o şmecherie, pe seama oamenilor de la CCR.