Evenimentul Zilei > Actualitate > Crin Antonescu şi USL, perdanţi în urma războiului cu Traian Băsescu
Crin Antonescu şi USL, perdanţi în urma războiului cu Traian Băsescu

Crin Antonescu şi USL, perdanţi în urma războiului cu Traian Băsescu

USL a pierdut 10%, iar Crin Antonescu a fost depăşit cu 7% de Victor Ponta ca urmare a invalidării referendumului.

Efectul imediat al invalidării referendumului de demitere a preşedintelui este o scădere în intenţiile de vot pentru USL şi o creştere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu. Nici Crin Antonescu nu scapă neafectat ca urmare a implicării sale personale în demersul împotriva şefului statului. Acestea sunt tendinţele pe care le indică două sondaje telefonice efectuate de IRES, unul pe 21 august, în ziua când Curtea Constituţională trebuia să dea verdictul de validare sau invalidare a referendumului, iar celălalt a doua zi.
USL a pierdut capitalul adunat la referendum
Conform acestora, invalidarea referendumului a adus USL la 54%, după ce, în perioada scrutinului, Uniunea se situase în jurul a 64%. Astfel, dacă la o zi după scrutin, pe 30 iulie, Uniunea pornea de la o intenţie de vot de 64%, de atunci, ca urmare a refuzului Puterii de a accepta rezultatul referendumului şi a încercărilor de a modifica listele electorale, scăderea a fost constantă: 61% pe 31 iulie, 59% pe 21 august, pentru a ajunge la 54% pe 22 august, la o zi după invalidarea referendumului. Uniunea a reuşit performanţa de a pierde 5% într-o singură zi şi de a risipi capitalul politic suplimentar acumulat imediat după referendum. Este pentru prima oară când USL scade spre 50%.
Antonescu, depăşit de Ponta la încredere
Preşedintele interimar Crin Antonescu s-a ales şi el cu imaginea şubrezită, ca urmare a implicării sale extrem de active împotriva lui Băsescu, care l-a făcut să pară principalul perdant, dar şi a derapajelor antieuropene pe care le-a avut la nivel de discurs.
Astfel, 48% dintre cei chestionaţi cred că Antonescu ar trebui să se ţină de cuvânt şi să se retragă din viaţa politică, aşa cum a promis în momentul iniţierii demersului de suspendare a lui Traian Băsescu. Alţi 47% sunt de părere că liderul liberal nu ar trebui să renunţe, iar 4% nu au ştiut ce să răspundă. Dacă, înainte de începerea acţiunii de suspendare, liderul PNL se bucura de mai multă încredere în raport cu Victor Ponta, acum situaţia s-a inversat. Românii au mai multă încredere în Victor Ponta decât în Crin Antonescu. Astfel, doar 38% dintre repondenţi au declarat că au multă şi foarte multă încredere în Antonescu, în timp ce 45% au răspuns că au multă şi foarte multă încredere în Ponta. Întrebaţi care este partidul pe care îl susţin din cadrul USL, 37% au răspuns PSD şi 34% – PNL.
În privinţa opţiunilor pentru prezidenţiale, Antonescu este în continuare pe primul loc, cu o intenţie de vot de 38%, dar ar intra în turul doi cu liderul Iniţiativei Civice de Centru-Dreapta, Mihai Răzvan Ungureanu, cotat cu 11%.
Traian Băsescu şi PDL, beneficiarii suspendării
Subiectul acţiunii de suspendare, Traian Băsescu, a avut de câştigat de pe seama acestui eveniment. Practic, popularitatea sa a fost revigorată. Conform sondajului IRES, pe 21 august, în ziua în care Curtea a invalidat referendumul, numai 13% dintre cei chestionaţi, întrebaţi cu cine ar vota la prezidenţiale, indicau numele lui Băsescu. A doua zi, procentul acestora crescuse la 23%.
PDL a crescut cu 9% în perioada 30 iulie – 22 august, ajungând de la o intenţie de vot de 14%, la 23-24%.
Măsurătorile IRES arată că, imediat după referendum, în contextul în care USL nu dădea semne că vrea să accepte rezultatul votului, numărul celor care au declarat că vor vota cu PDL a crescut cu 4% într-o singură zi. Pe lângă greşelile adversarilor politici, democrat-liberalii au mai beneficiat şi de pe urma demarării discuţiilor cu alte partide şi ONG-uri de dreapta pentru construirea unui pol care se doreşte a fi o alternativă la USL. În acest context, PDL are, în continuare, posibilitatea de a creşte. Astfel, până la reinstalarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, PDL poate creşte cu 5%, ca efect al acestei victorii politice. De remarcat faptul că, separat, cele trei partide, PDL, PNL şi PSD, au intenţii de vot similare. Astfel, întrebaţi cu cine ar vota dacă USL nu ar exista, 25% dintre repondenţi au răspuns PDL, 27% PSD şi 26% PNL.
Sondajele au fost efectuate primul pe 21 august, pe un eşantion de 1267 de persoane, iar cel de-al doilea, pe 22 august, pe un eşantion de 1547, prin metoda interviului telefonic. Marja de eroare este de 2,7-2,9%. IRES este condus de social-democratul Vasile Dâncu.

48% dintre subiecţi cred că preşedintele PNL ar trebui să se retragă din viaţa politică

Clasa politică, vinovată în ansamblul ei
Laura Ciobanu

Întrebaţi cine este de vină pentru actuala criză politică, 53% dintre subiecţi au declarat că responsabili sunt "toţi politicienii". Alţi 27% l-au indicat drept responsabil pe Traian Băsescu, 7% pe Victor Ponta şi 5% pe Crin Antonescu. Nu este, aşadar, surprinzător că 80% dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, iar 82% declară că au încredere puţină sau foarte puţină în profesia de politician.
Unde a dispărut stânga?
Într-o ţară cu un premier social-democrat şi cu o guvernare cu accente pronunţat socialiste, majoritatea românilor se declară de centru sau de dreapta. Pe de altă parte, mulţi dintre ei recunosc că nu prea ştiu exact ce înseamnă aceste noţiuni.
Conform chestionarului efectuat de IRES pe 22 august, 74% dintre subiecţi s-au definit ca fiind de dreapta sau de centru. Întrebaţi unde se poziţionează în funcţie de orientarea lor politică, doar 17% dintre cei chestionaţi au răspuns că sunt de stânga. 40% s-au declarat a fi de centru, în timp ce 34% s-au descris ca fiind de dreapta. 5% dintre subiecţi au refuzat să răspundă.
Numai 3% au spus că nu ştiu exact unde se poziţionează ca orientare politică, deşi, luaţi la întrebări, mulţi români – 47% dintre subiecţi – recunosc că nu stăpânesc prea bine aceste noţiuni.

Românii, convinşi că referendumul a fost fraudat

Peste 84% dintre cetăţeni au auzit despre anchetele declanşate de procurori privind neregulile de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. 59% dintre cei chestionaţi s-au declarat convinşi că la scrutinul din 29 iulie au avut loc fraude. Alţi 34% cred că totul a fost în regulă, în timp ce 8% nu au ştiut să răspundă.
Acţiunile procurorilor sunt dezaprobate de 59% dintre subiecţi, care au spus că au o părere proastă şi foarte proastă despre acestea, în timp ce 36% au o părere bună şi foarte bună despre felul în care Justiţia investighează acuzaţiile de vot multiplu la referendum.
CITIŢI ŞI:

  • Efectul suspendării: 23% dintre români l-ar mai vota o dată pe Băsescu, arată un sondaj IRES
  • Sondaj IRES: 59% dintre români cred că au existat fraude la referendum
  • Unde a dispărut stânga? Numai 17% dintre români se declară ca aparţinând acestui curent
  • Sondaj IRES: Antonescu şi MRU, în turul doi la prezidenţiale. PLUS: 48% cred că Antonescu ar trebui să se retragă din politică
  • PSD nu mai este partidul-mamut. PNL recuperează distanţa în cadrul USL
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.