Evenimentul Zilei > International > SEMN FOARTE PROST: Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen. Consiliul JAI se amână
SEMN FOARTE PROST: Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen. Consiliul JAI se amână

SEMN FOARTE PROST: Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen. Consiliul JAI se amână

Consiliul JAI care ar fi trebuit să aibă loc saptamana viitoare a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea Romaniei şi Bulgariei la Schengen, Germania şi Belgia alăturându-se poziţiei Olandei. MAE a confirmat informaţia.

„Confirmăm faptul că Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a decis anularea Consiliului JAI din 20 septembrie 2012 si reportarea subiectelor pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, a răspuns MAE la o solicitare a EVZ.
Aderarea celor două ţări la spaţiul fără frontiere interne era singurul punct pe agendă şi, în lipsa unui consens, s-a decis anularea Consiliului JAI, urmatoarea reuniune fiind programată pe 25 octombrie.

De la Consiliul European din martie, cand s-a decis ca aderarea României si Bulgariei să fie dezbătută la Consiliul JAI din septembrie, ca urmare a opoziţiei Olandei, au apărut însa noi evenimente care au dat agenda peste cap.

Pe langa Olanda, acum se opun aderării şi Belgia – în contextul alegerilor locale din octombrie – şi Germania, care a transmis, de altfel, semnale în acest sens prin declaraţiile ministrului de Interne Hans-Peter Friedrich, care şi-a exprimat deschis scepticismul în legatură cu aderarea României şi Bulgariei.

Potrivit unor surse europene, citate de Ziare.com, aderarea putea fi luată în discuţie în urmă cu 3 luni, când se pare că fusese netezit terenul pentru o decizie pozitivă. Acum, şansele ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen anul acesta sunt minime, subliniază aceleaşi surse.
Citiţi şi:

  • Diaconescu: Este exclus să nu se decidă până la sfârşitul anului aderarea la Schengen
  • Traian Băsescu, despre Schengen: "Olanda face un abuz fără limite. Dar acum avem un termen clar" | VIDEO
  • Olanda: România şi Bulgaria nu sunt pregătite încă pentru integrarea în Schengen
  • Premierul Mark Rutte: Respingerea extinderii Schengen nu are efecte negative asupra Olandei
  • UE amână decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în septembrie