Evenimentul Zilei > Politica > Comisia Europeană trasează noi teme pentru România
Comisia Europeană trasează noi teme pentru România

Comisia Europeană trasează noi teme pentru România

Victor Ponta s-a întâlnit cu Jose Manuel Barroso, într-un moment în care fondurile comunitare sunt suspendate de facto

Niciun ministru corupt, numiri transparente în fruntea DNA şi a Parchetului General şi restructurarea companiilor de stat. Acestea sunt câteva dintre recomandările pe care preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i le-a făcut premierului Victor Ponta, în cursul întrevederii pe care cei doi au avut-o ieri la Bruxelles.
Comunicatul emis de Comisia Europeană arată că Barroso a exprimat îngrijorări generale legate de respectarea statului de drept în România. Pentru Ponta însă, preşedintele CE a avut şi câteva recomandări punctuale, dincolo de cele de ordin general.
„Va fi important ca numirile în fruntea DNA şi a Parchetului General să fie făcute într-un mod corect şi transparent, menţionează comunicatul CE. „Guvernul, înainte şi după alegeri, va trebui să nu numească miniştri cu privire la care există „verdicte clare” privind lipsa de integritate.
De asemenea, premierului i s-a atras atenţia că reformele structurale trebuie continuate, cu accent pe restructurarea companiilor de stat şi a sistemului de sănătate, care „sunt cruciale pentru sustenabilitatea finanţelor publice”.
CE a recomandat totodată României să-şi optimizeze capacitatea de absorbţie a fondurilor europene.
„Preşedintele Barroso a apreciat încă o dată – cred că o va face şi în comunicatul domniei sale – faptul că faimoasele 11 puncte au fost tratate de mine şi de Guvern la modul cel mai serios şi au fost îndeplinite„, declara optimist Ponta. Comunicatul CE, însă, nu face nicio referire la acest aspect.
Fonduri suspendate
Vizita lui Ponta a avut loc într-un moment în care finanţarea României prin fonduri europene se află în impas.
Plăţile în cadrul a şase programe sectorale sunt blocate de la începutul lunii august, reiese din datele oficiale de pe site-ul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Potrivit acestor date, în luna august nu s-au făcut nici un fel de plăţi de la Uniunea Europeană pentru şase programe operaţionale din şapte: mediu, transport, dezvoltare regională, creşterea competitivităţii economice, dezvoltarea resurselor umane şi asistenţă tehnică. Alocările UE pentru perioada 2007-2013, pentru cele şase programe blocate, sunt de circa 19 miliarde de euro.
CE recomandă miniştri integri, procurori numiţi transparent şi restructurarea companiilor de stat
CITIŢI ŞI:

  • Barroso către Ponta: Numiri transparente în Justiţie şi niciun ministru corupt!
  • Victor Ponta merge mâine la Bruxelles pentru a se întâlni cu Jose Manuel Barroso
  • Băsescu: „România, supravegheată atent de UE”
  • Băsescu, după vizita la Bruxelles: Ne tot previn, „măi oameni buni, faceţi ce trebuie la voi acasă”