Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cititorul de serviciu. Pe axa Washington – Londra – Brăila…
Cititorul de serviciu. Pe axa Washington – Londra – Brăila…

Cititorul de serviciu. Pe axa Washington – Londra – Brăila…

★★★★ Costel Pătrăşcan, Fabricat în România, Craiova, Aius PrintEd

Caz rar: Costel Pătrăşcan are talent de caricaturist, dar şi talent literar. El inventează, cu predilecţie, jocuri de cuvinte, combinând într-un mod original textul cu caricatura. Expresii uzuale îşi dezvăluie, prin desen, sensuri neaşteptate, de un comic irezistibil. Doi poliţişti se uită, de pildă, la un tablou dintr-o expoziţie şi unul din ei mărturiseşte: "Ăsta nu-mi spune nimic…" Până aici, nimic neobişnuit. Numai că al doilea poliţist îl întreabă pe primul, cu candoare: "Ai încercat cu bătaia?"
Alte exemple: Un individ, pe stradă, declară unui reporter TV: "Averea mea sunt copiii." Iar noi vedem, ceea ce reporterul nu vede, doi copii cerşind, după colţul clădirii.
Un demnitar face o declaraţie de presă: "Programul «Prima casă» se derulează cu sprijinul băncilor!" Undeva, în planul doi, sunt desenaţi oameni fără adăpost dormind pe băncile dintr-un parc.
Un bărbat îl întreabă pe prietenul său: "Te scot la o cafea?" Iar prietenul său, înarmat cu mănuşi de protecţie, probabil pentru a repara o ţeavă, se află într-o gură de canal. Făcând un sondaj de opinie, o reporteriţă TV îi chestionează pe trei bărbaţi: "Pe cine aţi vrea în Parlament?" Ei răspund judicios: "Pe cineva care să ne facă cinste…" Numai că aceşti trei bărbaţi se află în jurul unei mese dintr-o crâşmă. Etc.
Trebuie remarcat faptul că, în marea majoritate a cazurilor, nu este vorba de glume ilustrate, ci de o combinaţie ingenioasă între desen şi text. Textul n-ar avea nici un haz fără desen, iar desenul, la rândul lui, n-ar avea nici un haz fără text. Costel Pătrăşcan locuieşte la Brăila (de unde colaborează la toate ziarele şi revistele din ţară). El declară că locuieşte pe axa Washington-Londra- Brăila!