Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Cititor de serviciu. Un european în Republica Moldova
Cititor de serviciu. Un european în Republica Moldova

Cititor de serviciu. Un european în Republica Moldova

★★★★ Leo Butnaru, În ambuteiaj & Partiţiuni Nabokov, poeme, Chişinău, ed. Lumina, 2012

Ne încărcăm memoria cu numele unor politicieni inculţi şi agresivi, dar îi ignorăm pe oamenii noştri de cultură, de la care am avea de învăţat. Un asemenea om este Leo Butnaru, poet, eseist şi traducător de elită, originar din Republica Moldova (s-a născut la 5 ianuarie 1949 în comuna Negureni din judeţul Orhei).
Studiile sale despre avangarda rusă şi ucraineană, traducerile din mari poeţi ruşi ca Velimir Hlebnikov, Marina Ţvetaeva sau Vladimir Maiakovski, ca şi din mulţi alţii din spaţiul slav, propriile lui cărţi de poezie, remarcabile prin valorificarea ingenioasă a posibilităţilor limbii române îl prezintă ca pe un spirit enciclopedic.
Civilizat şi surâzător, Leo Butnaru este şi o prezenţă cuceritoare în societate. La discuţiile cu alţi scriitori, la întâlnirile cu publicul, la festivalurile de poezie din alte ţări se remarcă imediat prin capacitatea de a comunica în mai multe limbi şi prin eleganţa atitudinii.
Cea mai recentă carte de versuri a sa, "În ambuteiaj & Partiţiuni Nabokov" ne oferă prilejul de a-i maiadmira o dată inteligenţa artistică şi originalitatea. În mod special, poemele interogative sunt impresionante. Reproduc, pentru exemplificare, scurtul poem "Protograffiti": "Zicea-scria apostolul Ioan:/ «… Iar Isus,/ plecându-Se în jos,/ scria cu degetul pe pământ»… −// aceasta îţi vine în gând/ în timp ce-ţi contempli urmele din praful drumului…// Parcă tu nu ai putea fi/ un simplu vreasc cu care mai scrie ceva/ Dumnezeu?…"
Poetul – un vreasc cu care Dumnezeu scrie ceva în praful drumului – iată o definiţie greu de uitat dintre numeroasele definiţii greu de uitat din această carte.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.