Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce boli grave pot trăda „micile” dureri
Ce boli grave pot trăda „micile” dureri

Ce boli grave pot trăda „micile” dureri

Migrenele sunt semnul unor tumori, iar durerile de stomac pot ascunde o boală congenitală gravă

Durerile de cap, înţepăturile de inimă sau crampele abdominale pot fi semne ale unor probleme grave de sănătate şi nu trebuie tratate cu superficialitate.
Conform unui unui studiu realizat de GfK România, peste 50% dintre români au declarat că se confruntă cu migrene cel puţin o dată pe săptămână. Dacă tinerii de până în 30 de ani au dureri de cap cam o dată pe lună, în cazul persoanelor de peste 50 de ani, migrenele sunt mai frecvente: de 2,5 ori pe lună.
Nu eşti automat cardiac dacă te înţeapă inima
În cel mai rău caz, durerile de cap sunt simptome ale tumorilor cerebrale sau infecţiilor sistemului nervos central. "Este vorba de meningitele virale, bacteriene sau encefalite", precizează medicul de familie Doina Paraschivescu. Durerile de cap mai pot trăda boli precum hipertensiunea arterială, hemoragii cerebrale sau răceli.
Dacă migrenele sunt cele mai frecvente tipuri de dureri, înţepăturile în zona inimii sunt însă cele mai îngrijorătoare.
"În aceste cazuri este recomandată în mod obligatoriu o vizită la un medic de specialitate. Trebuie să ţinem cont şi cine are astfel de dureri. Spre exemplu, în cazul unei persoane care nu este cardiacă, o astfel de înţepătură în piept poate fi o durere intercostală sau semnul unui infarct miocardic", explică medicul cardiolog Florin Mitu. În cazul unei persoane care suferă de boli cardiovasculare, aceste dureri pot însemna agravarea bolii, atrage atenţia cardiologul.
Deşi se numără printre cele mai comune probleme, dacă sunt repetate, durerile de stomac pot semnala o boală gravă numită diverticuloza, care presupune apariţia unor săculeţi la nivelul peretelui tubului digestiv. Printre cauze se numără alimentaţia necorespunzătoare, factori infecţioşi (caz în care este însoţită şi de diaree) şi genetici.
"Diverticulii pot fi prezenţi pe orice porţiune a tubului digestiv, dar au frecvenţa mai mare la nivelul colonului. Se poate ajunge şi la complicaţii precum obstrucţia intestinală, perforarea peretului abdominal, peritonită", explică dr. Aurelia Popa, medic specialist în medicină internă.
Diverticuloza poate fi prevenită printr-o alimentaţie bogată în fibre şi lichide şi activitate fizică regulată.
Mai mult de jumătate dintre români se confruntă cu migrene cel puţin o dată pe săptămână
Gheaţă pentru durerile de spate
Durerile de spate pot semnala probleme de origine musculară, nervoasă, articulară sau osoasă. Acestea apar în urma unor activităţi fizice intense realizate în ziua precedentă. Un episod acut de boală poate afecta randamentul la muncă.
Pentru tratarea durerilor lombare, medicii recomandă aplicarea unei comprese cu apă rece, timp de 20 minute sau masarea zonei afectate cu gheaţă împăturită într-un prosop. Gheaţa este un antialgic natural şi duce la eliminarea durerii.
Persoanele cu astfel de afecţiuni trebuie să apeleze la un control medical pentru a depista dacă este vorba sau nu de artrită, o boală articulară mai gravă.
CITIŢI ŞI:

  • BOLI citite în limbă