Evenimentul Zilei > Economie > Ce am pierdut în patru luni de guvernare USL
Ce am pierdut în patru luni de guvernare USL

Ce am pierdut în patru luni de guvernare USL

Toate marile promisiuni fi scale făcute la început de mandat au fost abandonate, ca şi unele investiţii, iar termenele de privatizare au fost amânate.

La început de mandat, guvernul USL a reactivat toate promisiunile făcute electoratului în ultimii ani. Analiştii considerau multe dintre ele, oricum, dificil de implementat acum, şi lansate mai degrabă din populism.
Mai grav e că bilanţul primelor luni de guvernare USL a adus efecte negative pe care nimeni nu le-ar fi putut cuatifica.
INVESTIŢII ŞI INFRASTRUCTURĂ.
Bugetul Magistralei 5 de metrou a fost redus pentru acest an de la 380 de milioane de lei la jumătate. Cu un miliard de lei s-a redus şi cofinanţarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile postaderare.

Toate acestea sunt urmarea unei rectificări bugetare în care majorarea salariilor şi restituirea CASS-ului către pensionari înseamnă cheltuieli suplimentare de aproape trei miliarde de lei de la buget, acoperite din sumele alocate iniţial la investiţii.
PRIVATIZĂRI.
Iunie era deadline- ul pentru vânzarea a 15% din Transgaz şi privatizarea Tarom, deadline ratat şi amânat. În aceeaşi situaţie sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica.
PIEŢE FINANCIARE.
Cursul leu/euro s-a stabilizat în ultimul timp, dar este cu 2% peste nivelul din mai, după ce a cunoscut şi valori cu 5% mai mari. Statul se împrumută deja la dobânzi de 6% pe an la tituri pe un an. Rezerva valutară, din care BNR a cheltuit şi pentru a apăra leul, a scăzut cu 10%.
FISCALITATE.
Una din puţinele măsuri fiscale benefice mediului de afaceri, introduse de guvernul Ponta, a fost plata taxei pe valoarea adăugată la încasarea facturii, de la 1 ianuarie 2013.
Toate marile propuneri ale guvernului au căzut însă odată cu cea mai recentă vizită a FMI, unde am aflat, suprinzător, că poate ar fi cazul să recurgem la majorarea unor cote de TVA şi nu să reducem taxa, cum promitea USL.
Nici impozitul regresiv nu este o idee prea bună. Şi, în general, orice relaxare fiscală cu impact pe venituri trebuie scoasă din calcul pentru că presiunile pe buget sunt mari. Tot de la FMI am aflat că gazele se vor scumpi.