Evenimentul Zilei > Justitie > Caracatiţa intereselor de la Iaşi. Un ministru şi profesori universitari cercetaţi de DNA
Caracatiţa intereselor de la Iaşi. Un ministru şi profesori universitari cercetaţi de DNA

Caracatiţa intereselor de la Iaşi. Un ministru şi profesori universitari cercetaţi de DNA

"Evenimentul Zilei" prezintă cum unii universitari ieşeni fraudează fonduri europene şi de cine sunt sprijiniţi.

Profesorul universitar Vasile Cepoi a fost găsit în conflict de interese şi şi-ar putea pierde funcţia de ministru al Sănătăţii.
Inspectorii ANI au descoperit posibile fapte de corupţie şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
Cazul ministrului relevă dimensiunea uriaşă a fraudelor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, condusă de rectorul Vasile Astărăstoae. El este şi şeful Colegiului Medicilor .
Conexiuni politice
Reţele de interese şi trocuri cu funcţii reciproc avantajoase s-au creat în jurul liberalilor ieşeni, conduşi de deputatul Relu Fenechiu. Relaţiile de amiciţie dintre Vasile Astărăstoae şi Tudorel Toader, judecător constituţional şi decan la Facultatea de Drept a Universităţii "Al.I. Cuza" Iaşi, sunt binecunoscute în lumea universitară din oraş.
Pe de o parte, Astărăstoae ţine la Facultatea de Drept cursul de Medicină Legală de unde a încasat, în 2011, aproape 7.000 de lei. Pe de altă parte, soţia lui Tudorel Toader, Elena, este profesor la Facultatea de Bioinginerie din cadrul UMF Iaşi. Ea este în colectivul de redacţie al Revistei Române de Bioetică, publicaţie cotată ISI.
Revista apare sub egida Comisiei de Bioetică a Colegiului Medicilor din România, condusă de acelaşi Astărăstoae. Din colectivul de redacţie face parte şi Tudorel Toader. Aceste cotaţii sunt foarte importante, deoarece publicarea unor articole asigură promovarea didactică şi calificarea uşoară la proiecte cu fonduri europene.

Astfel, ajungem la un proiect cu fonduri europene în valoare de aproape 14 milioane de lei, al cărui beneficiar este UMF Iaşi."Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate" are ca obiectiv principal oferirea a 40 de burse postdoctorale de aproximativ 1.000 de euro, timp de 36 de luni.
Una dintre bursiere este chiar Elena Toader, care a încasat, în 2011, suma de 54.000 de lei. Printre bursieri sunt mai multe soţii ale unor profesori universitari din Iaşi.
Tudorel Toader a făcut parte din comisia de experţi ai proiectului care au făcut selecţia bursierilor, dar s-ar fi abţinut atunci când s-a votat dosarul soţiei sale. De asemenea, experţii în astfel de comisii sunt plătiţi foarte bine.
Vasile Astărăstoae este trimis în judecată pentru fapte de corupţie, este cercetat de DNA şi a fost găsit în conflict de interese. Sprijinit de amicii săi politici, el continuă să ocupe mai multe funcţii de conducere, inclusiv cele de preşedinte al Colegiului Medicilor din România sau director al IML Iaşi.
"Acuzaţiile sunt grave şi este absolută nevoie de clarifi carea acestora în cel mai scurt timp" Reacţia Guvernului, în cazul Vasile Cepoi
Ameninţă ANI cu proces
Surprins de acuzele ANI, Vasile Cepoi a bătut obrazul inspectorilor şi a declarat că o să dea în judecată Agenţia. El susţine că este nevinovat, iar imaginea publică i-a fost afectată de aceste dezvăluiri.
În sprijinul partenerului de proiecte a sărit şi Vasile Astărăstoae. Rectorul este convins că acţiunea ANI este o răzbunare politică menită să discrediteze guvernul condus de Victor Ponta.
Toader, omul liberalilor la CCR

Unul dintre universitarii ieşeni promovaţi în Bucureşti este Tudorel Toader, care a ajuns la Curtea Costituţională (CCR).
El a fost sprijinit de şeful PNL -Iaşi, Relu Fenechiu.
Cei doi sunt amici din perioada în care Toader pleda ca avocat în dosarul de corupţie al fostului prefect PNL Radu Prisecaru.
Atunci când la CCR erau dosare cu miză politică, Tudorel Toader a avut acelaşi punct de vedere cu liberalii.
Anul acesta, el şi-a întărit relaţia cu PNL, după ce a fost îndrumătorul de doctorat al deputatei liberale Alina Gorghiu.

Ministrul justiţiei, fost judecător la Curtea de Apel din Iaşi, Mona Pivniceru, a fost promovată în Guvern tot de PNL.
În 2007, ea a obţinut titlul ştiinţific de profesor universitar la catedra de Drept Public a Facultăţii de Drept condusă de acelaşi Tudorel Toader.
Familia ministrului, venituri de zeci de mii de euro
Inspectorii ANI au descoperit că ministrul Vasile Cepoi, în calitate de Director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a semnat un parteneriat în care a angajat instituţia pe care o conducea la acea dată, într-un proiect cu finanţare europeană "Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România".

Ministrul, împreună cu soţia sa, Făniţa Cepoi, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au primit bani de la beneficiarul "Fundaţia Amfiteatru" şi de la partenerii săi, printre care se număra şi UMF Iaşi.
Astfel, Făniţa Cepoi, care este profesoară de limba română la un liceu sportiv, a ajuns să lucreze pentru UMF Iaşi. Potrivit inspctorilor ANI, Vasile Cepoi şi soţia sa au obţinut, în cadrul acestui proiect, suma de de 191.726 de lei, aproape 43.000 de euro. Actualul ministru al Sănătăţii îl ştie pe Astărăstoae de mai bine de un deceniu, atunci când cel din urmă conducea Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi. În 2011, Vasile Cepoi şi-a luat doctoratul la UMF Iaşi.
Rudele europarlamentarului PSD Cătălin Ivan, abonate la contracte
În cadrul proiectului "Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate" au loc "întâlniri de lucru" care se fac în diferite staţiuni montane. Organizatorul acestora este societatea Eventer.net.
Firma este implicată şi în scandalul de la DNA, privind platforma e-learning. Printre clienţii Eventer.net sunt mai multe instituţii conduse de Astărăstoae: Colegiul Medicilor din România, Societatea Română de Medicină Legală sau Societatea Română de Bioetică.
Legaţi de dosarele de la DNA
Administratorul societăţii şi asociat este Ioan-Adrian Ciureanu, cadru didactic la UMF Iaşi. El a fost trimis în judecată de DNA în dosarul lui Vasile Astărăstoae. Asociat cu acesta este Cătălin Ţintari, cumnatul europarlamentarului PSD, Cătălin Ivan.

Angajată în această societate este şi soţia europarlamentarului, Cătălina Ivan. Ea este prietenă bună cu familia lui Ciureanu, de la care a încasat, prin Eventer. net, un salariu anual de aproape 15.000 de lei. Cătălina Ivan a fost angajată, potrivit declaraţiei de avere din 2009, la societatea Econgres SRL, la care a fost acţionar majoritar soţia lui Ioan-Adrian Ciureanu.
În 2010, ea a primit bani şi de la societatea Econgres Medical Events, firmă la care Ioan-Adrian Ciu reanu a fost director. Pentru echipamentele necesare impl ementării acestui proiect, UMF a organizat o licitaţie. Aproape 200.000 de lei s-au dus la societatea Maguay Impex pentru achiziţia a şase laptopuri, opt computere de birou şi nouă servere de reţea.
Societatea este aceeaşi firmă care a câştigat faimosul contract e-learning, pentru care DNA l-a trimis în judecată, pentru fapte de corupţie, pe Vasile Astărăstaoe. Societatea Maguay şi administratorul acesteia au fost trimişi în judecată, în decembrie 2011, pentru că au dat mită mai multor oficiali din cadrul UMF, în special lui Ioan-Adrian Ciureanu, pentru a prinde contracte bănoase legate de proiectele din fondurile europene.
Societatea are zeci de contracte cu instituţiile statului. Ultimul contract câştigat, în iulie 2012, a fost cu Ministerul Educaţiei şi privea achiziţia de echipamente hardware si produse software. Valoarea acestuia este de 16,6 milioane de lei.
CITIŢI ŞI:

  • Ponta despre ministrul Cepoi: Nu voi aştepta decizia instanţei
  • Guvern: Vasile Cepoi îşi pierde poziţia de ministru dacă se confirmă acuzaţiile ANI
  • Rocadă în guvern: Liberalii preiau Sănătatea, PSD va conduce Dezvoltarea
  • INTERVIURILE 2+1. Vasile Cepoi: "Ne vom trata în spitalele de stat în aceleaşi condiţii ca la privat"