Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV. CSM a sesizat Curtea Constituţională: „Parlamentul împiedică înfăptuirea justiţiei în cazul Mircea Diaconu!”
EXCLUSIV. CSM a sesizat Curtea Constituţională: „Parlamentul împiedică înfăptuirea justiţiei în cazul Mircea Diaconu!”

EXCLUSIV. CSM a sesizat Curtea Constituţională: „Parlamentul împiedică înfăptuirea justiţiei în cazul Mircea Diaconu!”

Agenţia Naţională de Integritate cere Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională în cazul senatorului USL Mircea Diaconu. CSM a sesizat Curtea Constituţională.

UPDATE ora 16.15 CSM a decis sesizarea Curţii Constituţionale în cazul senatorului USL Mircea Diaconu. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător Alina Nicoleta Ghica, a anunţat că a sesizat Curtea Constituţională în vederea soluţionării conflictului juridic de natură constituţională sesizare CC, constatat în legătură cu refuzul Senatului României de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a domnului Mircea Diaconu, senator PNL.
Sesizarea ANI
„Urmare a votului negativ exprimat de Parlamentul României, privind punerea în executare a Deciziei nr.3104/21.06.2012 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, definitivă şi irevocabilă, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004”, se arată în cererea depusă de preşedintele ANI, Horia Georgescu.
Potrivit solictării adresate de Horia Georgescu, decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie prin care a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă şi irevocabilă la data de 19.06.2012.
"Parlamentul împiedică înfăptuirea justiţiei"
„Parlamentul României reprezentând puterea legislativă, în conformitate cu prerogativele sale şi cu dispoziţiile Legii nr. 176/2010 avea obligaţia să pună în executare de îndată şi întocmai Decizia nr.3104/21 iunie 2012 definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind pe senatorul Mircea Diaconu. Votul negativ exprimat de Parlamentul Românei, ca reprezentant al puterii legislative de a pune în executare Decizia nr.3104/21 iunie 2012 afectează, în mod grav statul de drept şi principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat. De asemenea Parlamentul României, prin obstrucţionarea executării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împiedică înfăptuirea justiţiei”, se arată în solicitarea trimisă la CSM.
 CSM, garantul independenţei şi înfăptuirii justiţiei
Horia Georgescu arată că au fost încălcate dispoziţiile art. 1 alin (4), în conformitate cu care statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale precum şi dispoziţiile art. 1 alin (5) din Constituţia României potrivit cărora în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
„Consiliul Superior al Magistraturii reprezintă garantul independenţei şi înfăptuirii justiţiei, potrivit Legii nr. 317/2004 republicată privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai arată în solicitarea ANI.
CCR, unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România
Curtea Constituţională, conform prevederilor art. 11 alin (1) lit. e) din Legea nr. 47/1992 republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. "În raport de cele sus-menţionate, vă rugăm să analizaţi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale ca unica autoritate de jurisdicţie constituţională în România, cu soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre puterea legislativă a statului român reprezentată de Parlamentul României şi puterea judecătorească, în conformitate cu dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 317/2004", se arată în solicitarea lui Horia Georgescu.
Plenul a votat "secret"
Plenul Senatului a respins, în şedinţa de ieri posibilitatea încetării mandatului de senator pentru liberalul Mircea Diaconu, care, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, se află în stare de incompatibilitate. Împotriva încetării mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, în timp ce "pentru" au votat 23 de senatori. Zece senatori s-au abţinut de la vot. Votul a fost secret şi electronic.
CITIŢI ŞI:
DOSARUL DIACONU. Judecătorul Cristi Dănileţ: Parlamentul e în afara ordinii constitutionale. "E atacată justiţia în însăşi funcţionalitatea ei!"