Evenimentul Zilei > Actualitate > CAFEA PERICULOASĂ. Boala din paharul de plastic: Otrăvurile din automatele de cafea îţi distrug sănătatea
CAFEA PERICULOASĂ. Boala din paharul de plastic: Otrăvurile din automatele de cafea îţi distrug sănătatea

CAFEA PERICULOASĂ. Boala din paharul de plastic: Otrăvurile din automatele de cafea îţi distrug sănătatea

Ce poate fi mai banal decât un pahar de plastic cu o cafea la dozator? Dar chimicalele invizibile provoacă tensiune, aciditate şi boli cronice

Pare un banal espresso în pahar de plastic. Însă amestecul lichid e format mai mult din chimicale, decât din boabe de cafea măcinate. E printre cele mai persuasive produse de larg consum: treci zilnic de 2-3 ori pe la automatul de cafea pentru că e ieftină şi la îndemână.

 • Un cercetător român spune când vom afla dacă facem sau nu cancer de la telefoane. PLUS: de ce nu e bine să vorbiţi

Dar e picătura chinezească, în variantă modernă, pentru rinichii, ficatul dv. şi sistemul circulator. Provoacă celulită, irită stomacul şi unul din primele semne este acesta: dacă tensiunea nu vă mai ascultă, uitaţi-vă la automatul de cafea din colţ – s-ar putea ca acolo să fie explicaţia.
Se resoarbe greu şi provoacă tensiune
Un espresso de la automat conţine 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult. Însă principala problemă este la automate se foloseşte cafea solubilă (instant), care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu decât cafeaua măcinată din boabe.

 • Calităţile terapeutice ale ţuicii de prună i-au dat pe spate pe cercetătorii americani

Cofeina provenită din boabele de cafea măcinate proaspăt şi fierte va ieşi din corp în două ore după consum. Aceeaşi cantitate de cofeină din cafeaua solubilă iese din corp în 10 ore.
Cei care beau fie şi numai 2 cafele de la automat într-o zi, la serviciu, în intervalul de 8 ore, depăşesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce şi la formarea pietrelor la rinichi.

 • SUPERALIMENTE pentru sport. Vezi ce te face mai puternic

Cappuccino cu lapte din soia
Pe locul doi în preferinţele cafelei cumpărate de la automate stă cappuccino, afirmă dealerii. „Specialitate de cafea solubilă cu lapte. Poate conţine urme de soia”, arată informaţia de pe un astfel de automat. Concret, este lapte din soia.
Alte automate oferă drept lapte un mix din sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, proteine din lapte, şi E-uri. „Specialitatea” de cafea solubilă este cam acelaşi lucru ca şi în pliculeţele „3 în 1”, un cocktail de substanţe chimice cu nume complicate.
Regimul de 14 zile care ţine departe gripa
Marjă de profit: 200-300%
Sub numele de cafea, lapte, ciocolată, din automatele care funcţionează cu fise curg produse obţinute exclusiv din pulberi solubile, adică un cocktail de E-uri. Explicaţia: „Cafeaua solubilă e mult mai ieftină. Pe o cafea sau o specialitate plăteşti în medie 2 lei, însă produsul în sine face câţiva bani, deci totul se obţine pe cale sintetică”, explică un dealer din industrie.
Cum îţi activezi GRĂSIMEA BRUNĂ, soluţia de a scăpa de obezitate
Atunci când consumăm cafea de la automat nu ştim exact ce bem, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. „Mă şi miră că aţi găsit pe un automat de cafea o listă chiar sumară a ingredientelor. De regulă nu avem aşa ceva, şi nu prea ştim ce este acolo”, a spus Mencinicopschi.
IMPORTANŢA MICULUI DEJUN. Persoanele care nu mănâncă dimineaţa acumulează mai uşor kilogramele în plus
Cei care beau ciocolată caldă de la dozator ar trebui să ştie că niciunul din produsele vândute sub această denumire nu este de fapt ciocolată, adică nu conţine minimum 25% pudră de cacao, aşa cum cere legea. În general, pudra nu depăşeşte 15% din doza servită în pahar.
Şi calitatea cafelei folosite la automate este pusă în discuţie. Este o diferenţă mare de calitate şi preţ între tipurile Robusta şi Arabica, iar cei mai mulţi comercianţi se aprovizionează cu cea mai ieftină marfă.

Află ce îţi mai pune sănătatea în pericol:

„Cuptoarele cu microunde” de pe bloc

„Dacă eşti sănătos poţi să bei şi cinci cafele pe zi. Dar nu cafea solubilă, de la automate. Conţine multe chimicale şi provoacă tensiune. La dozaj mare, în câţiva ani poate produce boli cronice. Nu e cafea adevărată.”
DR. RODICA AVRAM, cardiolog


CITIŢI ŞI:

 • AVERTIZARE: Ce alimente pe care le mâncăm zilnic ne PROSTESC!
 • NU LE MAI DAŢI COPIILOR SUCURI. Sunt adevărate bombe. Ce spune despre ele profesorul Mencinicopschi
 • Margarina şi pâinea care scad colesterolul şi protejează inima. ADEVĂRUL despre alimentele care promit că vindecă boli
 • Studiile care TE LASĂ MASCĂ. Băuturile acidulate NE ATACĂ fiecare organ al corpului
 • 5 combinaţii alimentare periculoase. Cu ce SĂ NU AMESTECAŢI carnea sau lactatele
 • Alimentele care ne otrăvesc
 • 4 alimente banale, adevărate "bombe". Pericolul din covrigii calzi
 • Românii consumă gem şi marmeladă pline cu E-uri periculoase. Care sunt cele mai nocive
 • Top alimente contrafăcute. Cum recunoşti "făcăturile"
 • Nutriţionist: Şaorma cu de toate, "reţeta ideală de a ajunge pe mâinile cardiologului"
 • DEZVĂLUIRI EVZ: TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre

CITIŢI ŞI ALTE SUBIECTE:

 • HOROSCOP URANIA. Săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie, tensionată pentru majoritatea zodiilor

 • „Corpul tău delicios va fi numai al meu”. Declaraţiile de dragoste ale unui dictator

 • Insula pe care oamenii AU UITAT SĂ MOARĂ