Evenimentul Zilei > International > Ascuns 28 de ani. Viaţa secretă a unui dezertor| VIDEO
Ascuns 28 de ani. Viaţa secretă a unui dezertor| VIDEO

Ascuns 28 de ani. Viaţa secretă a unui dezertor| VIDEO

A dezertat din Forţele Aeriene Americane şi s-a aflat pe lista celor mai căutaţi infractori timp de 28 de ani. A fugit în Suedia, şi-a asumat o identitate falsă şi şi-a întemeiat o familie.

În cele din urmă, adevărul a ieşit la lumină. „Am intrat într-o situaţie din care nu am mai ştiut cum să ies", a declarat pentru BBC News.
În 1984, în timpul Războiului Rece, David Hemler avea numai 21 de ani. Era lingvist şi lucra pentru Forţele Aeriene Americane în Augsburg, Germania. La un moment dat s-a hotărât să se ducă la superiorii lui şi să le spună că vroia să fie eliberat din îndatoririle sale militare pentru că a devenit…pacifist.
Răspunsul superiorilor săi a fost că are nevoie de psihiatru. „Nu consideram că a fi pacifist înseamnă că eşti bolnav psihic. Dar mă simţeam din ce în ce mai rău. Aveam insomnii, nu puteam să mânânc, am şi leşinat de câteva ori”, spune Hemler. Forţele Aeriene nu l-au lăsat să plece. I s-a luat jobul top secret pe care îl avea şi a fost trimis să frece podelele. După un an de frecat podele, Hemler a început să se gândească la dezertare.
Alături de criminali şi violatori
Astfel, a decis să fugă în Suedia. Când a ajuns acolo, şi-a luat numele de Hans Schwarz. Poliţiştii suedezi au fost suspicioşi, în special din cauza accentului său de american. Vroiau să-l deporteze, dar nimeni nu ştia de unde provine, aşa că, în cele din urmă, Hemler a primit permisul de rezidenţă. Hemler ştia că permisul a fost eliberat pe baza unei identităţi false şi în afara bănuielilor suedezilor, americanii îl căutau.
„De fiecare dată când auzeam sirena unei maşini de poliţie, inima îmi tresărea. Credeam că vin după mine”. Forţele militare americane l-au pus pe Hemler pe lista celor mai căutaţi 10 fugitivi, alături de criminali şi violatori. Pentru a evita să fie prins, Hemler şi-a schimbat înfăţişarea, şi-a lăsat părul să crească şi nu s-a mai bărbierit. A avut mai multe locuri de muncă, inclusiv într-un cămin de bătrâni, s-a înscris la facultate şi a studiat statistica! În prezent lucrează pentru o agenţie guvernamentală suedeză din Uppsala. Timp de 28 de ani, Hemler nu şi-a dezvăluit identitatea nimănui. Nici măcar prietenei sale, cu care a avut un copil, nici măcar femeii cu care s-a căsătorit câţiva ani mai târziu şi cu care a mai avut alţi doi copii.
Doză de nebunie
Când copiii săi au fost suficient de mari, Hemler a decis să îşi contacteze familia din SUA. „Mă aşteptam ca toţi să fie furioşi pe mine, meritam asta. Dar  nimeni nu mi-a cerut nici o explicaţie. Erau fericiţi să ştie că trăiesc şi că sunt bine”. Hemler a fost nevoit apoi să-i povestească şi soţiei lui despre trecutul său.
„La început, nu-i venea să creadă”, spune Hemler care şi-ar dori să-şi vadă familia din SUA, dar riscă 30 de ani de închisoare dacă se întoarce în State. Ca cetăţean suedez cu drepturi depline, şansele ca Hemler să fie extrădat sunt foarte mici. Chiar dacă şi-a format o familie în Suedia, Hemler spune că îşi regretă trecutul. Presa notează că, pentru a reuşi să faci ceea ce a reuşit să facă acest bărbat trebuie să ai o doză de nebunie, suplinită de curaj, şi mai ales noroc.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/OAvP2lfvYig" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>