Evenimentul Zilei > Actualitate > TEST INEDIT: Este aproape analfabet, dar cu 2,15 a intrat la liceu. Sunt 58.000 ca el în România | VIDEO
TEST INEDIT: Este aproape analfabet, dar cu 2,15 a intrat la liceu. Sunt 58.000 ca el în România | VIDEO

TEST INEDIT: Este aproape analfabet, dar cu 2,15 a intrat la liceu. Sunt 58.000 ca el în România | VIDEO

Învăţământul obligatoriu va umple iar liceele din ţară cu loaze. Am testat un "Gâgă", este aproape analfabet.

34% dintre elevii intră la liceu anul acesta cu medii sub 5. Sunt îngrozitor de mulţi care intră într-a IX-a cu media 2. E practic o dublare a numărului de "loaze" faţă de anul trecut, realitatea învăţământului fiind dramatică.
Unul din trei absolvenţi de gimnaziu cu greu poate fi numit alfabetizat: abia ştiu să se semneze şi au mari probleme de a citi cursiv un text. Sunt 58.000 la nivel naţional şi mulţi dintre ei vor termina fără probleme şi liceul.
EVZ vă prezintă un astfel de "Gâgă al liceului" şi vă veţi pune mâinile în cap când îi veţi auzi perlele. Marian a învăţat într-o suburbie a Iaşului şi a obţinut media 2,15 la examenul de admitere în liceu.
Peste câteva săptămâni începe şcoala şi spune că se gândeşte chiar şi la facultate. Nu ştie cum arată un triungi dreptunghic, n-a auzit de teorema lui Pitagora, iar de subiectele de la examen nu-şi aduce aminte nici dacă-l picuri cu ceară. "Poate profesorii o să fie blânzi la liceu şi apoi mă fac afacerist", spune el foarte optimist.
În testul la gramatică pe care i l-am dat în grabă nu ştia cam nimic. I-am cerut să identifice substantivele din propoziţia "Tata a plecat în casă". Pe unul l-a găsit (tata), iar al doilea a spus că este "a plecat". În fraza "Andrei învaţă ca să intre la liceu", a identificat subiectul (Andrei), dar predicatul a spus că este "ca să".
Nu ştie nici ce-i aia perimetrul
La matematică l-am rugat să deseneze un triunghi dreptunghic, dar l-a făcut echilateral, iar când i-am spus să facă echilateral, a schiţat unul isoscel. I-am desenat un dreptunghi, cu laturile A, B, C, D şi l-am rugat să ne spună cum se calculează perimetrul. N-a ştiut.
A rămas cu pixul în mână, total pierdut. "Ştii teorema lui Pitagora?", a fost încă o întrebare. "Parcă am auzit ceva dar n-o ştiu. Nici nu prea a fost predată, nici nu prea am învăţat-o…, s-au schimbat des profesorii", a fost răspunsul lui Marian, elev de-a IX-a.
Dar trebuie să-l lăudăm: a desenat corect o piramidă. Viitorul îl vede bine: "Poate fac şi facultate, părinţii vor să ajung mai bine ca ei".
Aproape 60.000 de elevi au intrat la liceu anul acesta cu medii sub 5. Dublu faţă de 2011. Sunt liceeni fără carte
"Nu-mi amintesc ce notă am luat, nici prea mare, nici prea mică. Nici subiectele de la examen nu mi le amintesc."
MARIAN, licean cu nota 2

Andronescu: "Cifre înfiorătoare"
Directorul şcolii pe care a absolvit-o Marian, "Veronica Micle", din Bucium-Iaşi, e dramatic: "N-avem soluţii, îi lăsăm repetenţi dar nu putem la infinit. Unii ne râd în faţă şi ne întreabă noi ce-am realizat dacă am învăţat. Spun că părinţii lor fac case cu banii câştigaţi în străinătate".
Când a prezentat rezultatele Evaluării Naţionale, ministrul Ecaterina Andronescu a recunoscut reculul îngrijorător: "Sunt cifre înfiorătoare, absolvenţii clase a VIII-a au un mare deficit de cunoaştere. Avem probleme mari cu şcolile din mediul rural". Cum poţi face liceu cu 58.000 de analfabeţi ministrul n-a mai explicat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: