Evenimentul Zilei > Justitie > Adrian Năstase cere anularea condamnării din dosarul „Trofeul Calităţii”. Avocaţii vor să depună plângere la CEDO pentru lipsa motivării
Adrian Năstase cere anularea condamnării din dosarul „Trofeul Calităţii”. Avocaţii vor să depună plângere la CEDO pentru lipsa motivării

Adrian Năstase cere anularea condamnării din dosarul „Trofeul Calităţii”. Avocaţii vor să depună plângere la CEDO pentru lipsa motivării

Irina Paula Jianu şi Adrian Năstase vor fi aduşi astăzi în faţa Completuluid e cinci judecători ai Curţii Supreme de Justiţie. Cei doi au depus o contestaţie în anulare împotriva deciziilor definitive de condamnare în dosarul "Trofeul calităţii".

UPDATE ora 10.25 Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu este de părere că magistraţii vor da un nou termen în acest dosar pentru că motivarea încă nu este anexată la dosar, potrivit postului B1Tv. „Fătă îndoială o să ne adresăm instituţiilor abilitate, pentru că este o împiedicare a dreptului la o cale extraordinară de atac. Echipa noastră de avocaţi a conturat în linii mari plângerea la CEDO, informând instanţa europeană că de mai bine de patru luni decizia nu este motivată. Din punct de vedere legal, termenul este de 20 de zile” a spus Cazacu. Ion Cazacu a precizat că CSM ar trebui să se sesizeze în această privinţă. Dacă nu se va sesiza din oficiu, apărătrii lui Năsatse vor face tot ce este posibil pentru a se lua act de contestaţie.
UPDATE ora 10.20 Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a amânat, astăzi, pentru 3 decembrie contestaţia în anulare formulată de Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”, din cauză că la dosar nu a ajuns motivarea sentinţei.
Procesul a fost deschis din iunie 2012, şi a avut două termene, dar nu s-a putut judeca până astăzi deoarece magistraţii nu au motivat decizia de condamnarea. În acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat al doi ani de închisoare, iar Irina Paula Jianu la şase ani de închisoare.
Avocat: "Trebuie să grăbească motivarea"
Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a declarat, la ultimul termen de judecată, că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul "Trofeul calităţii" trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinţă. Avocatul a spus că în acest fel se încalcă dreptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlineşte termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări şi plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, avocatul a amintit că în februarie 2013 se împlineşte şi termenul de opt luni de executare efectivă a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, arătând în acest context că motivarea deciziei trebuie eliberată cât mai rapid de către cei cinci judecători.