Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărata faţă a celui mai „cinstit” Guvern al României
Adevărata faţă a celui mai „cinstit” Guvern al României

Adevărata faţă a celui mai „cinstit” Guvern al României

Din cei 20 de miniştri ai Executivului condus de Victor Ponta, asupra a 14 dintre ei există dubii că ar fi oneşti, corecţi şi de bună credinţă

Trei miniştri fac tranzacţii imobiliare ce ridică suspiciuni experţilor imobiliari. Unul ar fi fost colaborator al Securităţii. Unii au fost acuzaţi că au copiat pasaje din alte lucrări. Altora li se impută faptul că şi-au însuşit, ilegal, fonduri europene. Altul a sponsorizat din bani publici concertul de la Bucureşti al unei starlete. Un ministru trebuie să ia 60 de milioane de euro de la un om de afaceri care l-a împrumutat cu 300.000 de euro.
Aceasta este, pe scurt, radiografia celui mai "cinstit" guvern al României. După cele patru luni şi trei săptămâni de guvernare, se observă faptul că această echipă a fost încropită pe genunchi, la propriu, de către Ponta şi Antonescu în maşină, în timp ce se îndreptau spre Braşov, la o întâlnire electorală.
Incompatibilul
Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii şi încă senator PNL, refuză să respecte o decizie a Instanţei Supreme. Aceasta a dat câştig de cauză ANI, care a constat că Diaconu a deţinut, în acelaşi timp, două funcţii incompatibile, cea de parlamentar şi cea de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. Mircea Diaconu a fost sfătuit de Ponta să-şi dea demisia.
Studiosul
Lui Dan Şova, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, îi place să aibă CV-ul plin. El şi-a trecut un master la care nu a obţinut diploma. După ce şi-a modificat CV-ul, Şova a spus că a fost la studii, la Londra, din pasiune. Şova este un vânzător de imobile acerb: şapte a tranzacţionat în ultimii ani. El e şi puţin rasist, asta susţin evreii.
Întreţinutul
Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării, este sărac. Norocul lui e că are o nevastă bogată. Viorica Dobriţoiu este acţionară la o firmă care are şase contracte cu Ministerul Transporturilor, în valoare de peste două milioane de euro. Ea a mai avut 11 contracte cu CNADNR, în valoare de aproape 10 milioane de euro. Fiul ei, Samson, e anchetat în dosarul "Referendum".
Bişniţarul
Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, se pricepe la business, dar numai pentru propriile conturi. El a cumpărat de la stat, în 2007, o vilă ANL la un preţ de patru ori mai mic decât cel al pieţei, din acea perioadă. Voicu a vândut anul acesta respectiva vilă la preţul real al pieţei. Profitul său net a fost aproape 50%.
Datornicul
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, trebuie să-i returneze lui Dan Voiculescu un împrumut de aproape 300.000 de euro. Instituţia pe care o conduce se află într- un proces cu grupul de firme GRIVCO, patronat de Voiculescu, în care Ministerul Agriculturii îi cere mogulului un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Abramburica
Ecaterina Andronescu a fost a treia nominalizare pentru funcţia de ministru al Educaţiei, în ciuda a două procese cu ANI. Declarată incompatibilă şi în conflict de interese de inspectori, ea se judecă şi spune că nu a încasat 40.000 de lei din fonduri europene. Nici incompatibilă nu este, deşi a ocupat concomitent funcţiile de senator şi rector.
Operat de ANI
Vasile Cepoi este ministru al Sănătăţii, acuzat de inspectorii ANI de conflict de interese după ce a "predat" cursuri pe bani europeni. A încasat, împreună cu soţia, aproximativ 42.000 de euro. În calitate de manager de proiect, a semnat un parteneriat cu UMF Iaşi, soţia sa devenind angajata UMF.
Fan Lady Gaga
Eduard Helvig, ministrul Turismului, a plătit un sfert de milion de euro pentru o campanie de promovare a brandului turistic al României, în cadrul concertelor lui Lady Gaga şi RHCP. Contractul a fost atribuit prin negociere, fără anunţ de participare, şi parafat chiar de ministrul Eduard Helvig.
Presatul
Ioan Rus a deţinut funcţia de ministru de Interne trei luni. A demisionat după ce a susţinut, într-o convorbire telefonică, că nu doreşte să-şi petreacă bătrâneţele în închisoare. Presiunile făcute asupra sa în dosarul "Referendumul" au fost comparate cu "un drum cu sens unic care duce la Parchet", motiv pentru care a demisionat din Guvern.
Calculatorul
Victor Paul Dobre a renunţat la funcţie după ce a fost chemat la Parchet pentru a oferi explicaţii privind numărul real de alegători înscrişi pe listele electorale în dosarul "Referendumului". Într-o convorbire cu un subaltern se arăta de acord cu faptul că executivul este un "grup infracţional organizat".

Descurcăreţul
Liviu Pop a fost, până în mai 2012, lider al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. După modelul patentat de alţi sindicalişti, a părăsit sistemul şi a acceptat funcţia de ministru interimar al Educaţiei. Ulterior, a fost recuperat şi răsplătit cu funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social. Este cercetat de ANI pentru conflict de interese. Pop nu şi-a trecut în declaraţiile de interese un contract derulat cu bani europeni, pentru care a fost platit cu 2.000 de lei lunar.
Plagiatorul
Atât a rezistat în funcţie Ioan Mang, numit ministru al Educaţiei pe 7 mai. A demisionat după ce a fost acuzat de plagiat. O lucrare întreagă a unor autori japonezi a fost publicată sub numele său. Nu a recunoscut că a copiat lucrarea, suţinând că întregul scandal reprezentă o răfuială politică cu scopul de a discrediat Guvernul Ponta. Iniţial a refuzat să-şi prezinte demisia, arătând că aşteaptă ca adevăraţii autori ai lucrării să-l acuze că a copiat.
Filorusul
Andrei Marga a fost, pentru trei luni, ministrul de Externe al României. Expert în filosofia marxistă şi apropiat de importanţi lideri comunişti ai vremii, Marga a primit, în anii ’70, o bursă în Germania. A fost acuzat de colaborare cu Securitatea. "Andrei Mureşan" ar fi fost numele de cod, lucru pe care l-a negat. A spus că Vladimir Putin este un model de urmat de către toţi liderii europeni. A plecat din guvern pe 6 august, fiind demis deoarece "altcineva îşi dorea funcţia". A fost recuperat ca şef al ICR.
Săracul bogat
Ovidiu Silaghi este specialist în Transporturi şi Infrastructură din moment ce a fost numit la conducerea ministerului omonim. Din poziţia de demnitar trebuie să completeze o declaraţie de avere şi una de interese. Presa a relatat despre el că a omis să-şi înregistreze o firmă şi un teren de 30 de hectare vândut în 2006 cu aproximativ 3 milioane de euro. Ca în majoritatea cazurilor de acest gen, Silaghi a dat vina pe soţia sa şi a arătat că nu ştie când a completat declaraţia.

CITIŢI ŞI:

  • Caracatiţa intereselor de la Iaşi. Un ministru şi profesori universitari cercetaţi de DNA
  • Şova, studii false în CV
  • Verdict pentru Ioan Mang de la Consiliul Naţional de Etică: PLAGIAT!
  • ANI: Mircea Diaconu şi Sergiu Andon nu mai pot candida la alegerile din 9 decembrie
  • Aţi crezut că va fi altfel? Încă un cadou: Hellvig a finanţat cu 238.000 de euro, bani publici, pasiunea premierului Ponta
  • Dobriţoiu şi Silaghi, săracii miniştri bogaţi!