Evenimentul Zilei > Justitie > Acuzaţiile DNA: „Deputatul PNL Teodor Atanasiu a apelat la interlopi pentru a acţiona în ziua referendumului”
Acuzaţiile DNA: „Deputatul PNL Teodor Atanasiu a apelat la interlopi pentru a acţiona în ziua referendumului”

Acuzaţiile DNA: „Deputatul PNL Teodor Atanasiu a apelat la interlopi pentru a acţiona în ziua referendumului”

Procurorii îl acuză pe deputatul PNL Teodor Atanasiu că a dat bani interlopilor pentru a mobilizaera alegătorilor şi "să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin"

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii cu privire la faptul că, în cursul lunii iulie 2012, Teodor Atanasiu, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei PNL Alba, în înţelegere cu Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din data de 29 iulie 2012 prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.
Relaţia cu interlopii
Concret, procurorii au s-a stabilit că, în cursul dimineţii de 29 iulie 2012, în înţelegere cu Atanasiu Teodor, Samson Dumitru a apelat la sprijinul Bogdan Cristian Măgurean (cunoscut interlop din Cluj Napoca, cu relaţii în diverse clanuri interlope) pentru ca, în schimbul unor sume de bani, să acţioneze în ziua referendumului pe două paliere: pe de o parte să mobilizeze alegătorii să se deplaseze la vot (în special persoane cu un nivel scăzut de educaţie) iar, pe de altă parte, să pregătească în toate marile localităţi de pe raza judeţelor Alba, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Arad, Timiş grupuri de interlopi care să fie pregătiţi să intervină, la nevoie, în locaţiile unde se solicită sprijin.
 Interlopii acţionau în sediul PNL Cluj
DNA arată că Bogdan Cristian Măgurean ar fi acţionat în sensul celor stabilite, în condiţiile în care i s-a pus la dispoziţie un spaţiu din sediul organizaţiei PNL Cluj Napoca iar Dumitru Samson l-a pus în legătură cu mai mulţi lideri locali ai PNL pentru a le acorda sprijinul în acelaşi scop. Samson, prin intermediul altor persoane, a mobilizat votanţii de pe raza acestor judeţe, cărora le-a transmis promisiunile făcute de Dumitru Samson, constând în bani şi alte foloase materiale.
Deputatul a dat o parte din bani
Toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârşitul zilei de 29 iulie 2012 şi în zilele următoare, banii fiind transmişi lui Bogdan Cristian Măgurean de Dumitru Samsonr, pe de altă parte, Teodor Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani Grosu Gheorghe. De asemenea, susţin procurorii DNA, s-a mai stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, Samson Dumitru i-a promis învinuitului Măgurean Bogdan că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Măgurean Bogdan.
Acuzaţiile
Teodor Atanasiu, deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Alba, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele: – infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, – infracţiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi – asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
Dumitru Samson în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: – trafic de influenţă, – promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzute în art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi – asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
Cristian Bogdan Măgurean, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: – cumpărare de influenţă, – complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi – asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
GROSU GHEORGHE, RUS RADU STELIAN şi HANZI NICUŞOR ŞTEFAN în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: – complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, prevăzută în art. 26 Cod penal raportat la art. 54 alin. 1 din Legea 3/2000 şi – asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.