Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral
Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral

Procurorii l-au prins! Liviu Dragnea a creat un sistem naţional de furt electoral

Acuzaţiile pe care DNA i le aduce baronului de Teleorman, Liviu Dragnea, dezvăluie imaginea unei fraude uriaşe a USL la referendum: "au votat" morţii, minorii, cei plecaţi în străinătate şi condamnaţii penal

Fraude de proporţii la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012. Totul a fost organizat din Bucureşti de către coordonatorul campaniei electorale a PSD, Liviu Dragnea. Potrivit procurorilor DNA, care l-au pus ieri sub acuzare pe Liviu Dragnea, ţinta USL la referendum a fost de a asigura o prezenţă la urne de minimum 60%.
Totul s-a făcut cu complicitatea a zeci de persoane: preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare cordonaţi de responsabilii USL locali, preşedinţii organizaţiilor judeţene a PSD, PNL şi PC şi primarii USL. Liviu Dragnea este acuzat de patru infracţiuni extrem de grave. Prima dintre aceasta este folosirea influenţei sau autorităţii de lider PSD pentru obţinerea pragului de 60%. Pentru cea mai gravă dintre acuzaţii, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Liviu Dragnea riscă, dacă va fi găsit vinovat, 15 ani de închisoare.
Acuzaţii grave
Baronul USL mai este acuzat şi de instigare la violarea secretului votului de către membrii secţiei de votare, dar şi de instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze la referendum. Procurorii DNA susţin că Liviu Dragnea ar fi constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al USL, de a se implica în fraudele electorale masive. Este vorba de exercitarea unor presiuni asupra preşedinţilor secţiilor de votare pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot, sau pentru a băga în urne buletinele de vot, folosirea urnelor mobile şi practicarea votului multiplu.
"Gruparea USL" coordonată de Dragnea s-ar fi ocupat de "turism electoral" şi a organizat deplasarea a sute de oameni cu ajutorul autobuzelor. Şefii secţiilor de votare au închis ochii atunci când pe liste au apărut cetăţeni români plecaţi în străinătate, minori, condamnaţi penal, cărora le-a fost interzis dreptul la
"Şi-a folosit infl uenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos, prezenţa de minimum 60% la vot."
ACTUL DE ACUZARE
Dragnea avea sistem informatic
Procurorii au probe şi-l bănuiesc pe Liviu Dragnea că a pus la punct un sistem informatic elaborat, prin care câteva persoane influente din partid ştiau în orice moment câţi votanţi s-au prezentat la urne. Mai mult, baronul USL ştia şi cum au votat cei monitorizaţi. În fiecare oră, staful de campanie al PSD era informat cu privire la secţiile de vot cu prezenţă slabă. Imediat, Liviu Dragnea îi suna pe preşedinţii de secţii de votare sau pe reprezentanţii PSD din comisii şi îi "îndruma" pentru ca numărul de voturi să fie umflat. În acelaşi timp, el a dat dispoziţie oamenilor din partid să pună în slujba lor autorităţile publice centrale, judeţene şi locale.