Trump, plan de pace pentru Ucraina. Vrea încetarea războiului cât mai curând

Trump, plan de pace pentru Ucraina. Vrea încetarea războiului cât mai curândDonald Trump. Sursa foto: wikimedia

Donald Trump, vrea să intervină cât mai curând pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina par să fi ajuns la un punct în care ambele părți le-au epuizat, ceea ce a deschis calea unei soluții de negociere. Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin nu pare să fie dispus să negocieze fără a cere capitularea totală a Ucrainei.

Trump vrea să încheie războiul din Ucraina cât mai curând

Președintele ales al SUA, Donald Trump, intenționează să înceapă imediat o intervenție pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Defense News afirmă că președintele american va face o ofertă de pace pe care Putin ar avea dificultăți să o respingă.

Planul lui Trump este să încheie războiul în primele zile ale mandatului său, dacă nu chiar mai devreme, folosind o abordare care se bazează pe demonstrarea puterii militare și diplomatice a Statelor Unite.

Administrația Trump, sprijin militar intensificat pentru Ucraina

Administrația Trump este pregătită să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, consolidând poziția acesteia pe câmpul de luptă în cazul în care Putin respinge oferta, scrie ziare.com.

Keith Kellogg, un consilier al lui Trump pentru politica privind Ucraina și Rusia, a subliniat importanța obținerii de avantaje strategice înainte de începerea negocierilor.

Această abordare este similară cu stilul tradițional de negociere al lui Trump, care începe dintr-o poziție de superioritate.

Mark Rutte: Kiev trebuie să primească sprijin suplimentar în fața agresiunii ruse

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a susținut recent ideea de a întări poziția Ucrainei înainte de negocierile de pace, subliniind că Kiev trebuie să primească sprijin suplimentar în fața agresiunii ruse.

Negocierile se vor axa pe două aspecte majore: recunoașterea teritorială și garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Deși Ucraina ar putea accepta temporar ocuparea unor teritorii de către Rusia, aceasta își rezervă dreptul de a revendica regiunile respective pe cale diplomatică.

Recunoașterea teritorială și garanțiile de securitate pentru Ucraina, două teme ale negocierii

Anul 2024 a avut un conflict destul de stabil. În ciuda victoriilor mari ale Ucrainei, cum ar fi ocuparea unei părți din provincia Kursk, Rusia a continuat să progreseze încet în regiunea Donbas, în ciuda numeroaselor pierderi, care se ridică la aproximativ 1.500 de morți pe zi.

Recunoașterea teritorială și garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi cele două teme principale ale negocierilor.

În timp ce Ucraina ar putea accepta ocuparea temporară a unor teritorii de către Rusia, aceasta își rezervă dreptul de a revendica aceste teritorii prin mijloace diplomatice.

Un model de securitate asemănător cu cel din Germania de Vest ar putea fi sprijinit de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul NATO, Jens Stoltenberg și Volodmir Zelenski

Jens Stoltenberg și Volodmir Zelenski. Sursa foto: Facebook

Acest model ar include desfășurarea forțelor europene pe teritoriul ucrainean și garanții din partea NATO. Aceste trupe ar putea rămâne în Ucraina pentru o perioadă lungă de timp și ar avea scopul de a preveni orice agresiune din partea Rusiei.

Administrația lui Trump, acorduri bilaterale cu Kievul

Deși administrația lui Trump nu poate garanta aderarea imediată a Ucrainei la NATO, administrația sa ar putea sprijini acorduri bilaterale de apărare, precum și creșterea sprijinului militar european.

Solicitând aliaților europeni să acopere mai mult de 50% din capacitățile NATO necesare pentru apărarea colectivă, Trump ar putea condiționa implicarea sa de o contribuție sporită din partea acestora.

În plus, propunerile includ o creștere a angajamentului țărilor NATO de a investi 3 la sută din PIB în apărare, mai degrabă decât pragul actual de 2 la sută.

Această metodă ar urmări să demonstreze că Europa este pregătită să-și asume responsabilitățile în cadrul alianței și să susțină o pace justă în Ucraina, consolidând în același timp poziția transatlantică.