Vremuri grele pentru TikTok și Telegram în Republica Moldova. Grosu: Urmările pot fi foarte grave
- Viorica Gheorghe
- 21 decembrie 2024, 11:38
Republica Moldova. Speakerul Igor Grosu nu exclude că TikTok și Telegram ar putea fi interzise în Republica Moldova. Președintele Parlamentului consideră că autoritățile trebuie să monitorizeze atent aceste două rețele. În cazul în care vor identifica riscuri de securitate ar urma să stopeze activitatea lor.
Grosu: Autoritățile trebuie să anticipeze riscurile
Autoritățile urmăresc cu atenție activitatea TikTok și Telegram în Republica Moldova. În cazul unor riscuri de securitate la adresa securității statului, activitatea acestora ar putea fi blocată, susține Grosu.
„Dacă o să vedem un pericol real fiind folosite aceste platforme, de către actori din exterior sau din interior, care vor să submineze securitatea statului, dacă o să vedem că aceste platforme nu reacționează, nu sunt sensibile la solicitările noastre argumentate, în ultimă instanță e posibil să recurgem și la așa ceva. O platformă de asta noi am văzut ce poate face într-o țară cum este România”, a declarat Igor Grosu, pentru TV8.
Șor și Platon, „regii” dezinformării pe rețele
Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon sunt principalii actori care promovează dezinformarea. În special, pe TikTok și Facebook. Cei doi au cheltuit zeci de mii de euro pentru promovarea falsurilor, arată o analiză a Watchdog.
Experții au verificat mii de postări sponsorizate anti-integrare în Uniunea Europeană și anti-referendum, dar și sute de pagini anonime controlate de aceștia.
Scopul principal al acestor campanii sponsorizate este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a spăla imaginea Rusiei, a declarat expertul Andrei Rusu, autorul analizei.
„Asistăm la o campanie masivă de dezinformare pe rețele de socializare, inclusiv prin promovarea reclamelor. Șor și Platon intens promovează ideile că Moldova este un stat dictatorial. Că integrarea în Uniunea Europeană nu este calea corectă a Republicii Moldova, dar noi trebuie să ne integrăm spre Uniunea Euroasiatică. Ideea a început să fie vehiculată activ de blocul „Victoria” a lui Șor. Și totodată, unele personalități din spațiul public încearcă să minimalizeze impactul războiului hibrid al Federației Ruse asupra Republicii Moldova”, a spus Andrei Rusu.
Autoritățile din Moldova, a atras atenția Andrei Rusu, nu au mecanisme pentru a combate fenomenul și pot interveni doar post-factum. Astfel, unica recomandare pentru guvernanți este să comunice constant cu cetățenii, iar aceștia la rândul lor să verifice informațiile în surse sigure pentru a nu cădea în plasa dezinformării.
„Unica soluție ar fi să comunice cât mai des cu cetățenii. Să explice mai clar programele pe care ei le implementează. Dacă nu explici din timp ceea ce tu urmează să faci, tu îi oferi propagandei o gamă largă de oportunități. Pentru a face falsuri și a distribui dezinformarea. Un alt instrument important ar fi racordarea la Pactul Digital al Uniunii Europene. Acesta prevede sancționarea platformelor digitale care promovează dezinformarea sau acceptă din surse meschine promovarea acestora”, spune Rusu.