Ce ne așteaptă în 2025. Vom simți încă din prima zi a anului

Ce ne așteaptă în 2025. Vom simți încă din prima zi a anuluiSursa foto: Arhiva EVZ

România se va confrunta cu un an dificil, marcat de eliminarea măsurilor de plafonare a prețurilor și de riscul unor scumpiri masive. Inflația, cea mai ridicată din Europa, devine principala provocare economică, însoțită de crize în energie, asigurări și reducerea sprijinului social.

Inflația, în prim-plan

Inflația ridicată din România este de așteptat să se agraveze în 2025, în contextul eliminării plafonării adaosului comercial la produsele de bază. În ultimele 12 luni, această măsură pe care Guvernul a menținut-o de-a lungul întregului an 2024, a limitat adaosurile comerciale la 20%, aducând reduceri notabile la unele produse, precum făina și uleiul, dar impactul asupra altor categorii, precum carnea sau legumele, a fost redus.

De la 1 ianuarie, renunțarea la plafonare va antrena o creștere de câteva procente la prețurile din magazine, potrivit estimărilor economiștilor. Situația ar putea deveni și mai gravă dacă guvernul va decide să crească TVA-ul, o măsură discutată pentru a acoperi deficitul bugetar.

Guvernul caută soluții pentru scumpirile masive la energie

Din aprilie, prețurile la energie electrică și gaze vor ieși de sub regimul de plafonare, afectând aproximativ 5 milioane de gospodării. Românii care au beneficiat de tarifele plafonate la 0,68 lei/kWh vor plăti aproape dublu, având în vedere că ofertele de pe piața liberă încep de la 1 leu/kWh.

Guvernul încearcă să găsească soluții pentru consumatorii vulnerabili, dar până acum nu a fost anunțat un plan concret. Eliminarea plafonării energiei riscă să accentueze povara financiară pentru populație, în special pentru cei cu venituri reduse.

Plafonarea prețurilor

Prețuri energie. Sursa foto: EVZ

RCA-ul și alte scumpiri

O altă criză majoră este eliminarea plafonării prețurilor la RCA începând cu luna ianuarie. Tarifele pentru polițele de asigurare auto vor crește considerabil, în condițiile în care piața a înregistrat deja scumpiri de până la 30% în 2024. De exemplu, o poliță pentru un șofer de 34 de ani cu o mașină fabricată în 2009 a crescut de la 1.540 de lei la 1.960 de lei în ultimul an. O creștere suplimentară de 10% ar însemna un cost suplimentar de aproximativ 200 de lei.

Asiguratorii susțin că majorarea tarifelor este inevitabilă, având în vedere creșterea costurilor operaționale cu 30-35%. Aceste scumpiri vor afecta puternic șoferii și transportatorii, crescând presiunea asupra economiei, arată Antena 3 CNN.

Guvernul reduce sprijinului social

În 2025, populația vulnerabilă va resimți și diminuarea ajutoarelor sociale. Cardurile de energie și voucherele de alimente, care au fost esențiale pentru multe familii, vor fi reduse sau eliminate. Spre exemplu, valoarea voucherelor de alimente va scădea de la 250 de lei la două luni, la doar 125 de lei la șase luni.

Fără măsuri eficiente și bine gândite, impactul asupra societății și economiei ar putea fi devastator.